BAŤOVI VOJÁCI HLÍDAJÍ ÚSTECKÉ MUZEUM

BAŤOVI VOJÁCI HLÍDAJÍ ÚSTECKÉ MUZEUM

Tisk

batovi200„Tatínku, kup mi vojáčka“ tuto větu slyšeli rodiče malého Hanse častokrát. Jejich obchod v třicátých letech, byl v Ústí nad Labem v dnešní Revoluční ulici, přímo naproti obchodu BAŤA a jeho výloha lákala zejména kluky.  Nejvíce malého Hanse zaujal voják na motocyklu, který si koupil, a když k  tomu „potřeboval“ další, vznikla jeho sběratelská vášeň gumových československých vojáčků na celý život.

 


To že BAŤA vyráběl i gumové hračky se v podvědomí lidí skoro nezachovalo a tento objev, že pochodující československá armáda na  pozadí Hradčan vyzdobena československými vlajkami je vystavena v bavorském obývacím pokoji, nedalo spát ústeckým muzejníkům. Navíc majitel této ojedinělé sbírky se narodil v Ústí nad Labem a doposud ve městě má svého kamaráda, spolužáka z obchodní akademie.  Nevyužít takové možnosti, to si nemohli nechat muzejnici ujít. Začalo jednání o výstavě a také o této zajímavosti napsali již před lety článek.

batovi


Budova dnešního muzea sloužila dlouhá léta jako obecní škola a tak si jí pán Rösler pamatuje, navíc v roce 1944, když byla uzavřena budova obchodní akademie, výuka pokračovala právě tam.

batovi1

Po ukončení války musel republiku opustit, ale armádu si vzal sebou a sbírku stále rozšiřoval, dnes ji počítá na stovku. Každá doba má své klady a zápory, toho zla, které zasáhlo mnoho lidí, však od 30 let minulého století bylo víc.

batovi2

Člověk by neměl na tu dobu zapomínat a vzít si z ní ponaučení. Pan Rösler udělal k tomu podle jeho slov jen malý krok, když v závěti odkázal celou svou sbírku ústeckému muzeu.

batovi3


Ve stejné době, kdy se výstava připravovala, mělo Muzeum technický hraček Praha záměr vystavovat své gumové hračky.

batovi8

Díky nalezenému článku o gumových vojácích došlo k dohodě rozšířit ústeckou výstavu o hračky a také vystavit funkční model historického elektrifikovaného kolejiště vlaků s vojenskou technikou z roku 1933 -1950. 

batovi4

Nechybí plechové vlaky, nádražní budovy, osvětlená nástupiště s dobovými lampičkami, tunely a závory, ale ani pohraniční pevnost, vojáci či tanky.  

batovi5


Přestože na přípravu celé výstavy moc času nezbylo, působí spojení vystavovatelů v jednotném duchu. Návštěvník je informován popisem jednotlivých exponátů a jen uvedením majitelů pozná, kdo exponáty zapůjčil.

batovi6


 Je to vlastně první výstava gumových hraček u nás, a protože jsou v muzeu otevřeny i další zajímavé výstavy, nikdo se tam nebude nudit.

batovi7


Foto z výstavy : autorka a muzeum
http://www.muzeumusti.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Michal Pleskot – „Od zpěvu až k marketingu“

plesk200

Michal Pleskot působí v pražském Divadle Kalich a Divadle F. X. Šaldy v Liberci. Absolvoval zpěv na Konzervatoři Jaroslava Ježka a poté působil na scénách několika pražských divadel, nejprve v Labyrintu, později v T...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Kocábův Vabank - sametová revoluce poutavě a den po dni

Kocab 1Jedním dechem se čte kniha Michaela Kocába Vabank, která pojednává o vyjednáváních v době sametové revoluce i následném odchodu sovětských vojsk. Autor knihu věnoval svým rodičům Darje a Alfrédu Kocábovým, kterým tím poděkoval za jejich lásku i způsob...


Literatura

Genialita ptáků vás ohromí

genialita ptaku 200Nakladatelství Kazda vydalo knihu populizátorky přírody Jennifer Ackerman s názvem Genialita ptáků. Jedná se o její nejnovější počin a je plná velmi zajímavých informací.

...

Divadlo

Sněhurka a já: Pohádkový muzikál pro celou rodinu

Snehurka a ja 200Daisy je na prahu dospívání. Miluje pohádky, jejich srozumitelnost, daný řád, šťastné konce. Věří, že to podobně může fungovat i v opravdovém životě. Setkává se ale s nepochopením, znejistěním… Když se podívá do zrcadla, neví, koho v...

Film

Reggiovy dokumenty zachycují stav planety i poměry na ní

koyaanisqatsi 200Tato planeta skýtá přenádherné a majestátní kouty panenské přírody, nad nimiž se tají dech. Tato planeta skýtá množství druhů zvířat a rostlin. Na této planetě však žije i člověk. Člověk přetváří tuto planetu k obrazu svému. Přetváří p...