Stratený list a jeho příběh

Stratený list a jeho příběh

Tisk

Strateny list perexRok 1938. Když je Rakousko připojené k nacistickému Německu, Židé se ocitnou v nebezpečí. Mladý Kristoff, který je učněm u židovského rytce známek, se rozhodne, že rodině, u které žije, pomůže. Faberovi jsou pro něj rodinou, kterou nikdy neměl, a nejen to - navíc je zamilovaný do rytcovy temperamentní dcery Eleny, která je příslušnicí rakouského odboje.

Rok 1989. V Německu se hroutí berlínská zeď a stejně jako ona se hroutí i život Katie Nelsonové. Její manželství se rozpadlo a svého nemocného otce musela přestěhovat do sanatoria pro pacienty s poruchami paměti. Pravidelně ho navštěvuje, no on si na ni většinou ani nevzpomene. Jediné, co Katie připomíná člověka, kterým její otec kdysi byl, je obrovská sbírka známek, kterou jí zanechal. Katie neví, co s ní, a tak ji zvěří znalci Benjaminovi. Když Benjamin objeví na nikdy neodeslaném listě známku, jakou nikdy předtím nevidel, vydává se společně s Katie pátrat po příběhu, který se za ní ukrývá.

Jillian Cantorová využila jako pozadí pro svůj příběh hned dvě významné historické události - a to obsazení Rakouska Německem a pád berlínské zdi. Při opisu těchhle událostí nejde do hloubky a popisuje je jen tolik, kolik je nezbytně nutné pro příběh. Důraz klade na postavy a jejich pocity, kterým se věnuje opravdu hodně. Dokázala je ale zpracovat tak, že jste při čtení doslova vtaženi do života postav. Dokážete se do nich vžít a pochopit je. Největší prostor mají samozřejmě hlavní hrdinové Kristoff a Katie, kolem kterým se točí celý příběh, avšak ani další postavy nepřijdou zkrátka a mají v knize své nezastupitelné místo.

Velmi originální je motiv známky a její význam. Autorka představila téměř neznámou aktivitu rakouského odboje - posílání vzkazů prostřednictvím známek. Je vidět, že má tohle téma pečlivě nastudované a stejně pečlivě jej i zapracovala do příběhu. Děj odehrávající se v předválečném Rakousku je poutavý a plný nejrůznějších zvratů, zatímco část příběhu odehrávající se v roce 1989 je předvidatelná stejně jako vztah mezi Katie a Benjaminem. Na konci knihy se ale obě příběhové linky spojí v jednu a na čtenáře čeká několik překvapení, které dají smysl i oné nezáživné části, takže celkový dojem z knihy je víc než dobrý. Je to kvalitně napsané oddechové čtení, ve kterém se ukrývá poutavý příběh o lásce a velké odvaze.

Knihu vydalo slovenské nakladatelství Fortuna Libri. Pokud vás zaujala, ale slovenština vám dělá problémy, nezoufejte - kniha je k dispozici i v českém jazyce.

Strateny list


STRATENÝ LIST

Autorka: Jillian Cantorová
Originální název: The Lost Letter
Vydáno: Fortuna Libri (SK), 2017
Počet stran: 304

Hodnocení: 80%

Zdroj obrázku: www.fortunalibri.sk


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Roman Tomeš: „S Tomášem se snažíme udělat program, který bude bavit nás i diváky.“

tomes200Roman Tomeš je známý divadelní a muzikálový herec a zpěvák. Už za několik dní doprovodí Tomáše Vaňka na jarním tour, kdy tato dvojice slibuje jak hudební zážitek, tak i stand-up. Jak se na koncerty těší a co nám o nich prozradil?

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Historie české rally

 

Rally 200Pokud vás zajímá pohled do minulosti automobilových soutěží, měli byste zbystřit, jelikož na pultech knihkupectví můžete nalézt knihu, která se právě historií české rally zabývá.

...

Z archivu...


Literatura

Anonymity internetu se dá snadno zneužít

anonymita 200V nakladatelství Kalibr vyšel první díl ze série s vyšetřovateli Buchholzem a Salomonovou nazvaný Anonymita.

...

Divadlo

Co nabídnou komorní scény zlínského divadla

200divadlaMěstské divadlo Zlín disponuje dvěma menšími scénami, které nabízejí jiný zážitek než prkna velkého sálu. Jedná se o Studio Z a klubovou Dílnu. Pro 68. sezonu si připravili několik nových her, se kterými vás nyní seznámíme.

...

Film

Nedotknutelné něžnosti ovládly francouzské kino

altV lidském životě lze nalézt spoustu zátěžových situací na hranici snesitelnosti, ať již se týkají vlastních nesnází (zvláště závislosti na cizí péči) nebo obrazné i doslovné ztráty těch nejbližších, to jest v první řadě partnera či dětí. Tato traumata prozko...