Knedlíky kam se podíváš

Knedlíky kam se podíváš

Tisk

knedliky Tomas NosilTypickou českou kuchyni si lze bez nadýchaných knedlíků jen těžko představit. V žebříčku knedlíkové popularity jsou na jednom v předních míst knedlíky houskové, nebo kynuté, a to zejména jako příloha k tradičním omáčkám.

 

 

Jak by měl vypadat správný knedlík  

A jaký je recept na nejlepší knedlík? Musí nejen lahodit našemu oku,  ale musí mít dobrou konzistenci, musí dobře vonět i chutnat, říkají odborníci z Asociace kuchařů a cukrářů ČR.   

Dříve knedlík býval i samostatným jídlem, nikoliv jen přílohou. Musel tedy nejen dostatečně zasytit, ale i dobře chutnat.  

Knedlík, tak jak ho známe dnes, je tradiční pokrm, připravovaný z těsta. Knedlíky se obvykle formují do tvaru šišky či koule. Liší se od sebe použitím základních surovin. V českých zemích je nejrozšířenější knedlík houskový. Velmi často se ale v našem jídelníčku objevují také knedlíky bramborové; při jejich přípravě se místo pečiva používají brambory. Knedlíky se také často plní. Přidáním dalších ingrediencí tak může vzniknout řada krajových specialit (knedlík tyrolský, maďarský, játrový, chlupaté knedlíky, šulánky, jihočeské drbáky). Oblíbené jsou i kynuté knedlíky plněné ovocem, marmeládou, povidly, či tvarohem.       

V tradiční české kuchyni hrají důležitou roli; příkladem jsou oblíbené české pokrmy; knedlo-zelo-vepřo, různé guláše, svíčková a řada dalších jídel.    

knedliky 2Foto:Jitka Brandejská

Vyrobit správný knedlík je kumšt 

Houskové, vídeňské, bavorské, karlovarské, chlupaté, špekové a další a další varianty tohoto tradičního českého pokrmu servírovali porotě kuchaři v rámci dalšího ročníku soutěže O nejlepší český knedlík, která měla své vyvrcholení koncem listopadu 2013 v pražském hotelu Kampa. Jak ukázala soutěž, tradiční a oblíbené české národní jídlo – knedlík - má mnoho podob a receptur; jde o český knedlík s houskou, moravský bez ní, karlovarský knedlík, jihočeské chlupaté knedlíky, špekové knedlíky, a podobně. Názvy a receptury vypovídají o tom, že co region, to jiná příloha v podobě knedlíku.    

knedlik 1Foto: ČTK

Soutěž o nejlepší český knedlík má nejen marketingový význam, ale je také apelem na ryze české suroviny, ze kterých se knedlíky vyrábějí. Cílem projektu je vrátit tradiční součásti české kuchyně dobrou chuť. Bohužel, v mnohých restauracích se stále můžeme setkat s tím, že dostaneme na talíř nadýchané cosi, co má s pravým knedlíkem pramálo společného. 

knedliky Tomas NosilFoto: Tomáš Nosil

Letošního, v pořadí již sedmého ročníku přehlídky, se zúčastnily více než dvě desítky soutěžících. Potěšitelné je, že soutěž zaujala také mladou generaci kuchařů. Letos se soutěžilo ve čtyřech kategoriích: houskový, bramborový, karlovarský a jiný knedlík. Své knedlíky přivezli do soutěže i kuchaři ze Slovenska.


 

Přihlášení



Anketa

Která je vaše nejoblíbenější česká vánoční pohádka?
 

Must have všech fanoušků Harryho Pottera

S příběhy o Harrym Potterovi vyrostly už dvě generace čtenářů a troufám si říct, že ho “může” i spousta lidí, co jinak moc nečte. Všichni známe kouzelný svět J. K. Rowlingové už skoro nazpaměť a stal se nedílnou součástí našeho kulturního bohatství, stejně jako Červená Karkulka a Popelka. Může tedy ještě něčím překvapit? Co nabízí speciální sběratelská edice?

Příběhy z koutů Šumavy

Šumava si našla místo v srdci nejen místních, ale i mnoha lidí, kteří se sem vracejí a hledají inspiraci a odpočinek v krajině, co v sobě nese nesčetně příběhů. Někdy smutných, někdy veselých a někdy nadpřirozených. Lucie Oudová je místní rodačka a spisovatelka. Vydala již tři knihy, které vás na svých stránkách zanesou právě sem. Přečtěte si rozhovor o tom, co ji inspiruje, jak a proč díla vznikala a zda se máme na co těšit i do budoucna.

Banner

Videorecenze knih

Hledat

Rozhovor

Red Bull Tour Bus = „Tisíce hodin práce, litry potu a neuvěřitelné výkony zlatých českých ručiček.“

Nacest200Nedávno jsme vás informovali o původním českém dokumentu s názvem Na cestě, který je věnovaný unikátnímu tour autobusu značky Škoda ŠL 11 ze 70. let. Na začátku května tento dokument odvysílala stanice Prima ZOOM a my vám nyní přinášíme rozhovor s Ja...

Deset let psychedelického šílenství slaví Madhouse Express

Na počátku byl inzerát, po kterém se dala dohromady parta rock’n’rollových nadšenců. Z okrajového žánru si to přes stovky koncertů nasměrovali do vyprodaného planetária, na Colours of Ostrava i do zahraničí. Jedna z nejzajímavějších klubových kapel současné scény vaří hustou psychedelickou mlhu už rovných deset let. Dekádu na scéně oslaví svým dosud největším koncertem 30. listopadu v pražské Arše+.

Čtěte také...

Rostliny naší přírody – štětcem Anny Skoumalové a perem Lubomíra Hroudy

Rostliny perexOdjakživa se lidé zajímali, co kolem nich roste, ať již to bylo možné hned sníst, vyrábět z toho potraviny, případně použít jako léčivo. Uplynuly však věky, než největší učenci své doby pocítili touhu rostlinstvo nějakým způsobem utřídit, p...

Z archivu...


Divadlo

Komorní opera Hudební fakulty JAMU uvede komediální operu Albert Herring

herring 200V tuzemsku nejuváděnější operu britského skladatele Benjamina Brittena nastudovali studenti Hudební fakulty JAMU. Komorní opera brněnské umělecké akademie nabídne novou inscenaci díla Albert Herring ve dvou premiérách 20. a 21. listopadu v 19 ...

Film

Nečekaně ztřeštěný výlet do Litvy

litva200Severský filmový podzim nabízí nejen filmy severských zemí, jak by název mohl napovídat, ale hranice se rozšiřují i na filmy z pobaltských republik. Ve filmu Litva, do toho! se můžete seznámit s největší pobaltskou zemí prostřednictvím ztřeštěné roa...