Typickou českou kuchyni si lze bez nadýchaných knedlíků jen těžko představit. V žebříčku knedlíkové popularity jsou na jednom v předních míst knedlíky houskové, nebo kynuté, a to zejména jako příloha k tradičním omáčkám.
Jak by měl vypadat správný knedlík
A jaký je recept na nejlepší knedlík? Musí nejen lahodit našemu oku, ale musí mít dobrou konzistenci, musí dobře vonět i chutnat, říkají odborníci z Asociace kuchařů a cukrářů ČR.
Dříve knedlík býval i samostatným jídlem, nikoliv jen přílohou. Musel tedy nejen dostatečně zasytit, ale i dobře chutnat.
Knedlík, tak jak ho známe dnes, je tradiční pokrm, připravovaný z těsta. Knedlíky se obvykle formují do tvaru šišky či koule. Liší se od sebe použitím základních surovin. V českých zemích je nejrozšířenější knedlík houskový. Velmi často se ale v našem jídelníčku objevují také knedlíky bramborové; při jejich přípravě se místo pečiva používají brambory. Knedlíky se také často plní. Přidáním dalších ingrediencí tak může vzniknout řada krajových specialit (knedlík tyrolský, maďarský, játrový, chlupaté knedlíky, šulánky, jihočeské drbáky). Oblíbené jsou i kynuté knedlíky plněné ovocem, marmeládou, povidly, či tvarohem.
V tradiční české kuchyni hrají důležitou roli; příkladem jsou oblíbené české pokrmy; knedlo-zelo-vepřo, různé guláše, svíčková a řada dalších jídel.
Foto:Jitka Brandejská
Vyrobit správný knedlík je kumšt
Houskové, vídeňské, bavorské, karlovarské, chlupaté, špekové a další a další varianty tohoto tradičního českého pokrmu servírovali porotě kuchaři v rámci dalšího ročníku soutěže O nejlepší český knedlík, která měla své vyvrcholení koncem listopadu 2013 v pražském hotelu Kampa. Jak ukázala soutěž, tradiční a oblíbené české národní jídlo – knedlík - má mnoho podob a receptur; jde o český knedlík s houskou, moravský bez ní, karlovarský knedlík, jihočeské chlupaté knedlíky, špekové knedlíky, a podobně. Názvy a receptury vypovídají o tom, že co region, to jiná příloha v podobě knedlíku.
Foto: ČTK
Soutěž o nejlepší český knedlík má nejen marketingový význam, ale je také apelem na ryze české suroviny, ze kterých se knedlíky vyrábějí. Cílem projektu je vrátit tradiční součásti české kuchyně dobrou chuť. Bohužel, v mnohých restauracích se stále můžeme setkat s tím, že dostaneme na talíř nadýchané cosi, co má s pravým knedlíkem pramálo společného.
Foto: Tomáš Nosil
Letošního, v pořadí již sedmého ročníku přehlídky, se zúčastnily více než dvě desítky soutěžících. Potěšitelné je, že soutěž zaujala také mladou generaci kuchařů. Letos se soutěžilo ve čtyřech kategoriích: houskový, bramborový, karlovarský a jiný knedlík. Své knedlíky přivezli do soutěže i kuchaři ze Slovenska.
< Předchozí | Další > |
---|