Starý desky jsou hezký: vinylové unikáty pocházejí z Čech

Starý desky jsou hezký: vinylové unikáty pocházejí z Čech

Tisk

vyroba gramodesek lpPatříte mezi nadšence, kteří chovají doma jako poklad stará vinylová elpíčka? Pak vězte, že výroba vašich pečlivě opatrovaných skvostů měla v Československu obrovskou tradici. Dnes ve svém oboru dokonce drží světové prvenství.

 

Už vynálezce Thomas Alva Edison (1847 – 1931) si umínil, že zaznamená lidský hlas a zvuk do trvalé podoby. Inspirací pro jeho myšlenku se stal výzkum, podle kterého se zvuk projevuje jako kmitání vzduchu. Edison svůj slib skutečně úspěšně splnil a v srpnu roku 1877 sestrojil první fonograf, zařízení, jež zvukové kmitání mechanickou rycí jehlou zaznamenávalo do voskového válečku. Kvalita reprodukce na přístroji poháněném klikou ovšem nebyla nic moc a záznam se přehráváním rychle zničil. Nepomohlo ani nahrazení vosku trvanlivějším šelakem.

Váleček nahradila placka

Naštěstí amerického vynálezce gramofonu Emila Berlinera (1851 – 1929) v roce 1896 napadlo místo válečku použít kruhovou desku a od této chvíle se začala datovat historie gramodesky. Berlingerovy první placky měly průměr pouhých 6 centimetrů. Později přišel s většími, v rozptylu průměrů od 12 až do 50 centimetrů. V roce 1925 se konečně na trhu objevuje oboustranně nahraná deska a jako standardní se od této chvíle začíná používat formát 25 centimetrů a rychlost 78 otáček. Na jednu stranu 25 centimetrové desky se vešly  3 minuty hudby, na větší 30 centimetrovou desku potom 5 minut hudby. Vývoj jde ale nezadržitelně dál a v 60. letech se konečně  objevují vinylová LP s otáčkami 33 a 1/3 za minutu.

vyroba gramodesek lp

Šťastné zpoždění

Jejich výrobcem se přitom staly Gramofonové závody založené už v roce 1948 v Loděnicích u středočeského Berouna.  Přesně ten rok se odehrál velký třesk v hudebním průmyslu: 21. června 1948 představila americká firma Columbia první LP. První gramofonová deska z loděnických lisů ale vypadla až v roce 1951, takže v loňském roce oslavila šedesátileté výročí! Ačkoli po roce 1989 s nástupem CD disků (v Loděnicích je vyrábějí už od roku 1988) se uvažovalo i o zrušení výroby, nakonec k němu naštěstí, kvůli zpoždění, nedošlo. V roce 1999 přejmenovali Gramofonové závody na GZ Digital Media a.s., ovšem analogové desky i nadále zůstaly výnosným obchodním artiklem. Protože jiné firmy už dávno výrobu placek opustily, společnost využila své konkurenční výhody a rázem se z ní stala světová jednička. A to přesto, že z někdejší počtu lisů na desky zbyl jenom zlomek.

vyroba gramodesek lp

Zdroj foto: Helena Stejskalová, foceno v GZ Digital Media a.s.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jsem workoholik a nedokážu být v klidu, říká herec Dušan Sitek

dusan sitek 200Čtvrtstoletí strávil herec Dušan Sitek v Městském divadle ve Zlíně, odkud před pěti lety přestoupil do souboru Divadla pod Palmovkou v Praze. Přesto ho teď zná pomalu celá republika, neboť díky vytopenému divadlu soubor hodně cestuje. Úspě...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Od narození geniálního architekta uplynulo 140 let

Santini200Jan Blažej Santini-Aichel byl významný český architekt italského původu. Proslavil se svým jedinečným stylem, který je známý jako barokní gotika. Narodil se 3. února 1677 v Praze a zemřel 7. prosince 1723 tamtéž; bylo mu 46 let.

Z archivu...


Literatura

Na vlnách zvukomalebné knihy

Na vlnach s Petrem Voldanem 200V nakladatelství Jota vyšla kniha Na vlnách s Petrem Voldánem s podtitulem Ušima, očima i srdcem kolem světa. Budete překvapeni, jak řádky dokážou promlouvat…

 

...

Divadlo

THE SOUND OF MUSIC – LIVE!

TeSoundOfMusic perexKaždá nová adaptace muzikálu by v sobě měla mít to pověstné „něco“, co diváky přesvědčí, že právě ona by se měla stát jejich nejoblíbenější. Pořad „The Sound of Music - Live!“, který odvysílala ...

Film

Německy mluvené filmy dorazí do Prahy a Brna

pr 200Mnohé filmů, které v české distribuci sotva spatříme, zprostředkovávají početné přehlídky - tak se pořádají přehlídky středoevropských kinematografií, snímků natočených ve francouzštině, španělštině, nyní též německy. Festival německy mluvených filmů zvaný...