Po stopách těsta, na kterém si nepochutnáte

Po stopách těsta, na kterém si nepochutnáte

Tisk

vizovicke pecivoNa Moravě, a především na Valašsku, je jistě málo domácností, které by neměly alespoň jeden kousek vizovického pečiva. Ozdobu, které klame svým názvem – nedá se jíst, ale nadělá mnoho parády. Dnes jeho popularita i tradice uvadá, ale nejen pro Vizovjany je věčná.

 

 

Nejčastěji se z vizovického pečiva tvořily ozdoby vánočních stromečků, svícny či hračky pro chudé děti. Bylo k dostání především na poutích, jarmarcích a slavnostech, což platí i dnes.

vizovicke pecivo

Co se samotného těsta týče, dříve se dělalo z té nejhorší mouky, nyní postačí 1 kilogram hladké, ke které se přilijí 4 decilitry vody, a zpracovává se do té doby, dokud nevznikne tuhá hladká hmota bez hrudek. Toto může trvat až několik hodin, stejně jako jeho chlazení v ledničce. Poté přichází na řadu tvarování – vyrábí se copánky, symboly a zvířata. Teoreticky můžete udělat cokoliv dle vaší šikovnosti a představ, prakticky musí každé vizovické pečivo obsahovat pět základních technik. Tou první je krájení, které využijete například při zdobení křidýlek, dále stříhání, vpichování, mašličkování a obtisk. Můžete také vroubkovat, a to hřebínkem nebo špičkou nože. Jako pomyslná třešnička na dortu zde slouží různé koření, kterým vytvoříte například oči nebo nějakou dekoraci.  

vizovicke pecivo

Kromě toho, že se jedná o ozdobu, má podle tradic každé zvířátko nebo figurka svou symboliku. Celkem je známo 32 tvarů, přičemž například veverka značí dobrou hospodyni, koník znamená věrnost, ježek svými bodlinami vyháněl zlo z rodiny a páv byl symbolem bohatství. Zajímavostí je i mrtvá holubička, která symbolizuje ubitého valašského zbojníka.

Takže až dostanete nějakou figurku nebo budete chtít blízké potěšit netradičním dárkem, můžete se inspirovat právě ve Vizovicích a jeho okolí.

vizovicke pecivo

Zdroj foto a informací: www.vizovickepecivo.ic.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Josef Albrecht - Klenoty naší krajiny

Klenoty nasi krajiny 200Pod názvem Klenoty naší krajiny se představuje nový osmidílný dokumentární cyklus, který se zabývá mimořádnými oblastmi v Chráněných krajinných oblastech.  Provázet nás tímto pořadem bude Miroslav Vladyka. Chcete-li v...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Husité a jejich odkaz - téma dodnes aktuální

husitstvi perexVýbory z díla bývají cennou pomůckou. Zájemce o dílo dotyčného odborníka nemusí jeho texty složitě shánět, ale dostane je sesypané v jednom obsáhlejším svazku. Takto je poctěn i PETR ČORNEJ (*1951), jenž patří mezi naše nejznámější his...

Z archivu...


Literatura

Skála je román, který je zosobněním přívlastků MIMOŘÁDNÝ, JEDINEČNÝ, STRHUJÍCÍ

Skala 200Skála je prvním románem trilogie odehrávající se v autorově rodném Skotsku. Čtenáři na román z tohoto prostředí dlouho čekali a Peter May jim jejich očekávání splnil na dvě stě procent. Napsal děs...

Divadlo

Dokonalá svatba dostála svému názvu

svat 200Dokonalá svatba je situační komedie od britského autora Robina Hawdona, která se od roku 1994 hraje po celém světě. Je velmi aktuální a dokáže rozesmát nejeden sál. I ten ve Zlíně se velmi dobře bavil, za což bylo kromě herců zodpovědné i režisérské duo...

Film

Vlci na hranicích jdou do kin!

Vlci na hranicich - PLAKAT (2)Vlci jsou zpět! Před více než dvěma staletími byli vlci na Broumovsku vyhubeni, teď se do přírody pomalu vracejí, a mění tak životy mnoha lidí. Dokument Vlci na hranicích portrétuje jejich problematické...