Podřipské muzeum vzpomíná na svého zakladatele

Podřipské muzeum vzpomíná na svého zakladatele

Tisk

podripske muzeum 200V těchto dnech uplyne 80 let od smrti historika a národopisce Karla Rozuma. Všestranný muž byl jedním ze zakladatelů Podřipského muzea v Roudnici nad Labem. A právě tam můžete nyní zhlédnout výstavu na jeho počest.

 


Karel Rozum pocházel z Českých Budějovic, odjakživa však miloval podřipský folklór. Díky jeho sběratelskému nadšení se v roce 1894 uskutečnila v roudnickém gymnáziu národopisná výstava. Vybrané předměty potom reprezentovaly Podřipsko na Celonárodní národopisné výstavě, která se o rok později konala v Praze.

O to, zřídit v Roudnici muzeum, usiloval už její tehdejší starosta Ervín Špindler. Nedařilo se mu ale tuto myšlenku dotáhnout do konce. Karla Rozuma představa roudnického muzea nadchla. Jeho kolekce předmětů, která se navrátila z pražské Celonárodní národopisné výstavy, se stala základním jměním muzea, které nakonec v roce 1900 opravdu vzniklo. Karel Rozum byl jeho jediným a nadšeným tvůrcem. Výrazně mu pomohla manželka Anna, která pocházela z Kozince u Kralup nad Vltavou.

Rozum také často chodil mezi lidi, kterých se vyptával na zvyky a pověsti, vázající se k podřipskému regionu. Vše dokumentoval. Kromě jiného byl výborným malířem. Dochovala se celá řada kreseb, mezi kterými nechybí ani jeho návrhy krojů či velikonočních kraslic.

podripske muzeum 1

Karel Rozum zasvětil Podřipskému muzeu celý zbytek života. Stal se opravdovým znalcem regionální historie. Po jeho smrti byla velká část sbírek rozkradena a předměty se už nikdy nepodařilo shromáždit. Jediná dcera Lubava v práci otce nepokračovala. Podřipské muzeum tak bylo znovu obnoveno až v roce 2003.

Na výstavě, která je věnována Rozumově památce, si můžete prohlédnout některé jeho kresby, záznamy a také fotografie z rodinného alba. Určitě nepromeškejte příležitost! Dozvíte se něco o výjimečném člověku a uvidíte opravdu originální grafické návrhy. Nebo už jste někdy viděli velikonoční vajíčko, na kterém je vyobrazena hora Říp? (Ne)jen praotec Čech by měl radost!

podripske muzeum 2


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Arnošt Goldflam: „Jsem veselý totální defétista, pesimista a katastrofista.“

Arnošt Goldflam je takový český renesanční člověk - píše knihy, scénáře, hraje v divadle i ve filmech, učí, a tak dále. V blízké době bychom ho měli vidět například v pokračování legendárního snímku Dědictví, o kterém si můžete...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Ženy na rozcestí – jak se vyrovnaly s tlakem války?

zeny narozcesti 200Naše země a osudy jejich obyvatel jsou plné zajímavých příběhů. Zvlášť těch, které se staly během druhé světové války. To si určitě myslí i mladá historička Blanka Jedličková, které se ve svém výzkumu věnuje ženám v období protekt...

Z archivu...


Literatura

Moderní forma vzdělávání nejen předškolních dětí, toť Encyklopedie pro děti 21. století

encyk200Nakladatelství Albatros nám na podzim, na začátek školního roku, nadělilo úžasnou pomůcku pro malé školáky i předškoláky a to Encyklopedii pro děti 21. století od Jiřího Žáčka, s ilustracemi Radany Přenosilové. Na děti čeká osm set hesel z různých rovin...

Divadlo

Záhada Jablůňkov witch

altČarodějnici, která stojí za ztrácením dětí, nemají jen v Blair. Jedna jí podobná řádí i ve vesnici Jablůňkov. Tu z Blair “jen” mapovali studenti s kamerou v ruce, proti čarodějnici od Jablůňkova byl nasazen detektiv Lupa. Její záhadu rozpl...

Film

Zimní příběh nemá se zimou nic společného

Zimni pribeh 200Film Zimní příběh (2014) je tak trochu mýtický, romantický i poetický. Herci Collin Farrell a nevinná Jessica Brown Findlay v něm prožívají nečekaně zajímavé a originální romantické sit...