Milokraj – kouzelný projekt inspirovaný folklorem s křehkými texty

Milokraj – kouzelný projekt inspirovaný folklorem s křehkými texty

Tisk

milokraj uvodkaPro hudební projekt Milokraj spojili síly zpěvačka a skladatelka Marta Töpferová a Tomáš Liška, kontrabasista taktéž se věnující skladbě. Na první poslech se může zdát, že jde o folklorní písně, ale ve skutečnosti jsou to nová díla mladých autorů.

 


Marta Töpferová je známá svou tvorbou latinskoamerické hudby a zpívá převážně ve španělštině, což se v projektu Milokraj rozhodla změnit. Na prvním albu Milokraje slyšíme motivy tradiční moravské hudby, interpretovány jsou obvyklými nástroji – cimbál, housle, kontrabas, ale stejně tak i netradičními – elektrická kytara nebo cuatro.
V září jsme měli příležitost slyšet kapelu živě v Átriu na Žižkově. Na posluchače čekal komorní, prosvětlený sál. Pro tento večer kapela hrála se zastupujícím kontrabasistou Lukášem Pelcem, ale na přednesu to nebylo nijak znát – sešli se prostě profesionálové, kterým kralovala Marta v pohádkových šatech (můžete vidět zde na videu).



Stejně jako album, začal koncert písněmi Selené  -  bohyně Měsíce, Jabloň zapomnění – rychlá, svižná, v koncertním podání měla až čardášovou náladu, pokračovali jsme milostnou písní Na vysoké hůrce na text básnířky Věry Provazníkové. Některé texty pro Milokraj vzešly také z tvorby Anny Hodkové, babičky Marty, která byla na zářijovém koncertě přítomná - vyslechli jsme píseň K ránu, která na živo vyznívala až jako folklórní metal (berte prosím s rezervou). Laštověnko, kampak letíš? byla pro Martu, jak nám sama prozradila, jedna z prvních písní v rodném jazyce a z tklivých houslí přítomné úplně mrazilo.
Během koncertu jsme si vychutnali i písně, které zatím nejsou zaznamenány na albu, například Co mohl najít poutník na slova básně Antonína Sovy a jako rytmický základ posloužilo venezuelské merengue nebo v létě vzniknuvší a zatím pojmenovaná Tento svět  „…odkud pochází má víra, že má tužba neumírá, proč mě tento zemský svět, neustále volá zpět…“.

milokraj


Marta Töpferová své písně o lásce, nenaplněných nadějích, o tužbách, strachu, umístění člověka na světě, hluboce prožívá. Vzhled víly a sametově hluboký hlas je atraktivní kombinace.  Publikum nechtělo hudebníky pustit z pódia, Marta tak přidává ještě sólově skladbu Semana azul. Kapela si postupně získala srdce přítomných, potlesk se prodlužoval a zintenzivňoval a já jsem měla snad poprvé chuť číst básně.
 Aby mě miloval jsme sice na koncertě neslyšeli, ale byla by škoda se s vámi o ní nepodělit.


 


Milokraj
(Marta Töpferová – zpěv, cuatro, Lukáš Pelc – kontrabas, Stano Palúch – housle, Marcel Comendant – cimbál, David Dorůžka – akustická kytara, elektrická kytara)
Kdy:  21. 9. 2015
Kde: Atrium na Žižkově
Hodnocení: 100 %
Zdroj foto: www.milokraj.com


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

MUDr. David Frej: Nejen o fekální transplantaci, ale především o Zdravém střevě

frej ft perexJak střeva a zažívací trakt ovlivňuje naše emoce, psychiku, zdraví, imunitu? Právem autoři Jiří Kuchař a MUDr. David Frej říkají, že jde o druhý mozek našeho organismu. MUDr. Davida Freje se zeptáme na pár otázek, které v knize vyčnívají, kte...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Přirozená cesta ke zdraví: Léčivé obklady a zábaly

lecive obklady 200Máte dost chemie a potřebujete zmírnit bolesti nejrůznějšího původu? Mladá fronta vydala knihu ideální pro vaše potřeby - Léčivé obklady a zábaly nejen z bylinek a tvarohu. Přírodní medicína zabírá často mnohem lépe, než kupa prášků ...

Divadlo

Co nabídnou komorní scény zlínského divadla

200divadlaMěstské divadlo Zlín disponuje dvěma menšími scénami, které nabízejí jiný zážitek než prkna velkého sálu. Jedná se o Studio Z a klubovou Dílnu. Pro 68. sezonu si připravili několik nových her, se kterými vás nyní seznámíme.

...

Film

Recenze: Prázdniny v Provence

prazdniny v provence200Tento film vypráví o trojici muzikantů, již znechucených povinností ustavičně vystupovat, kteří se jednoho dne sbalí a prchnou do slunné Provence k tetě jednoho z nich. Záhy vplují do malé české komunity, která se ve francou...