I Olomouc potěšila své studenty Majálesem

I Olomouc potěšila své studenty Majálesem

Tisk

altMajáles je svátek studentů a jako tradice se stále docela drží. Mladí se chtějí bavit a pořadatelé takových akcí se jim snaží vycházet vstříc. Nejinak tomu bylo i v Olomouci, kde k radosti slečen vsadili na boybandy.

 

Majáles se konal 10. května v Korunní pevnůstce a obojí bylo nešťastné ze dvou důvodů. Areál pevnůstky je pěkný - starobylé hradby a vyvýšené travnaté plochy kolem, které přímo lákaly k sednutí. Kámen úrazu byl však kámen samotný. Plochy pod pódiem jím byly totiž pokryty a při delším stání to bylo opravdu nepříjemné. Nemluvě o tom, že většina mladých měla sandály nebo tenké tenisky. Druhá věc se týkala termínu akce - 11. května byl oficiální poslední den semestru, a tudíž byl ten týden zápočtový. Mnoho studentů se zřejmě učilo nebo už odjelo domů, proto areál navzdory nádhernému počasí, které přímo svádělo ke koncertování a pití piva, nepřekypoval lidmi.

alt

Jako první se měla představit skupina Goodbye Lenin, ale ze závažných důvodů nepřijela. Díky tomu dostaly prostor dvě místní kapely Tape Connection a The Erotic Beast´s . My přišli až na Dead Popes Company, partu mladíků ze Šumperka. Ti překvapili už svým sladěním oblečení - černé kalhoty doplňovalo modré pruhované tričko. Ačkoliv zpěvák  Samuel Mondial mohl měřit kolem 150 centimetrů, dokázal dostat ze svého hrdla pořádný punkový rock ´n roll. Nebál se výšek, nebál se řevu a neskutečně si koncert užíval. Největší obdiv a respekt však zasluhoval bubeník, který sebou házel na všechny strany a udával nářezový rytmus - to vše se zlomenou nohou. Vzhledem k tomu, že sotva chodil byl jeho výkon opravdu obětavý a fascinující.

Velký mínus skvělého vystoupení byl v nazvučení. Hoši ladili dlouho a dávali si na tom záležet, ale výsledek se jaksi nedostavil. Zpěv byl oproti ostatním nástrojům hrozně potichu, což opravdu kazilo výsledný dojem. Nu, co se dá dělat. Co scházelo mně osobně, je komunikace s publikem. Pod pódiem byl pěkný hlouček a určitě by si zasloužil více než jen poděkování po každé písni. Ale to je také věc názoru, šlapat jim to šlapalo, to je hlavní.

Po přídavku a trapných řečech moderátora se začali chystat Sunflower Caravan. Pod pódiem se to plnilo již před laděním, my se přesunuly do ústranní. Nicméně zpěvák  s šílenou vervou pobíhal mezi jeho dvěma klavíry, které zdobily scénu. Létal sem a tam, bezchybně zpíval, kroutil hlavou a všelijak tancoval. Jeho pohyby budily dojem, že v sobě nemá žádné kosti. A co bylo nejpřekvapivější - navzdory svým pohybům se dokázal trefit do správné klávesy. Oproti DPC mi tato skupina přišla jako slabý odvar, ale fanouškovskou základnu měla dobrou.

Poslední hvězdou byli  objevy roku (Anděl a Žebřík) GoodFellas. Fanoušky na nich mohly opravdu oči nechat - není se čemu divit - byli jeden vystylovanější než druhý. Zpěvák Tom byl celý v černém a zdobily ho lakýrky a zelená šle, kytarista Edai měl svůj bohemský výraz, košili a ofinu přes půlku obličeje. Tom neustále kroutil boky a usmíval se na dav. S komunikací narozdíl od kolegů problém neměl. „Až se mi z vás roztrhla tkanička“ či jeho úvod k písni Migty RealMoje expřítelkyně říkala, že neumím zpívat, ona byla taky zpěvačka. Tak já za sebe nechám zpívat vás, pomozte mi.“ A taky že pomohli - příjemné la la la svádělo ke zpěvu i vlnění.  K němu nemusel ani pobízet, tancovalo se jak jen to šlo. Energie tak létala z pódia na publikum i naopak a čas ubíhal neuvěřitelnou rychlostí. Představili převážně songy z posledního alba Robbery Blues a byli nuceni přidat i dva přídavky. Bohužel úderem desáté musel být konec, ale jen pro čtvrteční den - pátek pokračoval a sliboval velkou hvězdu Sunshine.

Olomoucký majáles 2012
Interpreti: Tape Connection, the Erotic Beast´s, Dead Popes Company, Sunflower Caravan, Goodfellas
Datum a místo konání: 10. května 2012, Korunní pevnůstka
Hodnocení: 90 %


Zdroj foto: Facebook Olomouckého Majálesu


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

KEKS a TURBO: „Dobýváme naši malou zemičku metr po metru a je to trnitá cesta, ale spravedlivá.“

turbo a keksRockové kapely KEKS a TURBO spojily své hudební síly a vytvořily společné turné, které začíná už za pár dní. Sedm měst, sedm koncertů, které slibují skvělý hudební zážitek. Zeptala jsem se leaderů obou kapel, za KEKS Štěpána Kojana

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Putování Evropou Renáty Fučíkové

altTři roky tvořila Renáta Fučíková ilustrace k této jedinečné knize. Tři roky naplňovala s Danielou Krolupperovou svou koncepci, jak představit žákům druhého stupně historii našeho kontinentu. Po celou ...

Divadlo

Z Žítkovských bohyní na jevišti mrazí

bohyne perexRomán Žítkovské bohyně způsobil v českých literárních vodách poprask a následně brázdil český literární rybník od ocenění k ocenění. Bylo jen otázkou času, kdy se tohoto románu chytne někdo, kdo se jej bude snažit převést na fi...

Film

Jeho jméno znají všichni, ale vyslovit si ho netroufne nikdo!

Candyman200Stačí ho pětkrát vyvolat před zrcadlem a on se objeví, ale proč by to někdo dělal. Candyman, kultovní hrdina všech strašidelných historek, jehož poznávacím znakem je zlověstný hák natřený medem a roj včel. Mladý výtvarník Anthony má pocit, že jeh...