Omega přijede do Prahy!

Omega přijede do Prahy!

Tisk

omegaMaďarská kapela Omega oslaví 50 let své existence, a to před Vánoci 1. prosince 2012, jediným koncertem „Omega Rhapsody“, po delší pauze v pražské Lucerně, a to se symfonickým orchestrem Martina Luthera – Universita v Halle Wittenberg.  

 



A jak prohlásil János  Kóbor:
„My hrajeme moc rádi v České republice, ale zaručit nemůžeme, zda budeme v Lucerně v kompletní sestavě. My staří určitě ano, ale ti mladí… To nikdo neví…“.
Jako speciální host vystoupí Pavel Jakub Ryba and The Fish Men.

Tisková konference v Hard Rock Café Prague

Na tiskové konferenci byl přítomen bělovlasý, dlouhovlasý, sympatický zpěvák v černých brýlích, sedmdesátník János Kóbor (Mecky). Příjmení Jánose Kóbora znamená česky toulavý. Vystudovaný architekt se hned po závěrečných zkouškách na Budapešťské technické univerzitě vydal s kapelou po klubech v Budapešti i okolí. Doma jsem si vyhledala koncertní dvojalbum Élő Omega Kisstadion 79 (1979) a zpěváka Jánose Kóbora jsme požádala, aby mi ho laskavě podepsal. Oba jsme si pak spokojeně obal desky prohlédli a já odešla s trofejí - s podpisem Jánose Kóbora.

Koncertní turné Omega Rhapsody

Turné se jmenuje podle jejich alba, Omega Rhapsody, které vyšlo koncem října 2010 u německého vydavatelství Edel. Jde o první album z plánované trilogie k 50. výročí kapely Omega a zároveň je to první album po 16 letech, které vyšlo i za hranicemi Maďarska. Nahrávka je výsledkem asi 600 hodin intenzivní práce ve studiu, a to s pomocí hostujících muzikantů, kteří doprovázeli kapelu už na jiných nahrávkách a i živě. Nahrávalo se v Maďarsku. Album vyšlo ve 26 zemích a mezinárodní hudební tisk si ho nemůže vynachválit. Turné nese jméno alba. Největším hitem je „Gyöngyhajú lány“.

omega v praze
    
Z historie kapely Omega

Kapelu Omega známe především my dříve narození. Omega patří totiž k nejstarším maďarským rockovým skupinám. Jezdívali jsme do Budapešti a jejich desky jsme si tam s nadšením kupovali. Kapelu Omegu založili 23. 8. 1962 hráč na klávesové nástroje László Benkő a zpěvák a kytarista János Kóbor. Nejprve interpretovala hity britských a amerických rockových skladeb. Několik z nich (Paint It Black, Bus Stop, I Put A Spell On You, No Milk Today a další) se posléze dostalo na první singly skupiny, z nichž jsou dnes velmi těžko dostupné rarity. V roce 1967 se Omega objevila ve filmu Ezek a fiatalok (Toto jsou mladí lidé), kde v písni Ezaz a ház (To je ten dům) doprovodila Zsuzsu Koncz. Byl to sice jediný příspěvek Omegy, ale píseň se pak logicky objevila na soundtracku z filmu, který je dnes považovaný za první maďarské rockové album.

Prvenství si ostatně může Omega připsat ještě další: album Gammapolis představuje nejprodávanější rockové album v Maďarsku, deska Time Robber (anglická verze alba Időrabló) je prý nejvíce prodávaným albem maďarské skupiny v zahraničí. Uvádí se milión prodaných kopií. Jako první maďarská skupina si Omega k nahrávání alba zvala symfonický orchestr. Jako první kapela používala jevištní efekty v podobě kouřů, světel, laseru či projekce.

Každý začátek je těžký

Po častém střídání členů skupiny v roce 1967 hrál na baskytaru Tamás Mihaly (Misi), na buben Jozsef Laux a na kytaru György Molnár (Elefánt). První album bylo ještě ovlivněno hudbou Beatles, ale skupina pak začala hrát progresívněji, v tzv. space-rock stylu. Gábor Presser v roce 1968 napsal pro skupinu první původní skladby. Presser se tehdy stal hlavním autorem hudby, texty obstarávala spisovatelka a básnířka Anna Adamis, Lauxova manželka.  V roce 1971 po třetím albu skupiny odešel Presser s Lauxem do Locomotiv GT, za bicí usedl Ferenc Debreczeni (Ciki). Kóbor odložil doprovodnou kytaru a nadále se věnuje pouze zpěvu. V této sestavě hraje Omega dodnes.
 
Na rok 1972 bylo plánované další album, jež mělo nést název 200 évvelazutolsóháborúután (200 let po poslední válce). Problémy s cenzurou jeho vydání pozdržely až do roku 1998. Do té doby mohla vyjít jen okleštěná verze bez dvou písní. Jednak šlo o titulní skladbu, tou druhou zapovězenou byla Szex-apó (Sexy dědek), o které se tvrdí, že se v ní prý poznal ředitel tehdy monopolního maďarského hudebního vydavatelství Hungarotonu. Ke zbylým nahrávkám byl přimíchaný potlesk a řev publika, čímž vznikl falešný živák Elő Omega (Omega živě). Titulní píseň ale už krátce předtím vyšla na singlu, a tak se mezi lidi přece jen dostala, byť v trochu odlišné verzi.

Na dalších albech Nemtudom a neved (Neznám tvoje jméno - 1975), Időrabló  (Zloděj času - 1977) a Csillagokútján (Na hvězdné cestě - 1978) se hudební styl začal obracet směrem ke space-rocku, v souladu s tím se měnily i kostýmy, do kterých se skupina během koncertů oblékala.

Vrchol tohoto období představuje album Gammapolis z roku 1979. Stylový obrat naznačilo v roce 1981 album Azarc (Tvář), Omega ale svou pozornost zaměřila trochu jiným směrem.    Nové album označené římskou číslicí XI se moc nepovedlo. Dalším album A Földárnyékosaldalán (Na odvrácené straně Země) vzniklo až za čtyři roky. Ani tentokrát se však nic výrazného nekonalo, příští deska Babylon pak byla vyslovený propadák. Přestávky mezi alby byly i nadále delší, než tomu bylo dříve obvyklé.

omega old promo

Po sametové revoluci

Omega se v 90. letech ocitla v problémech, protože lidé z východního bloku upadli do jiných starostí, než aby se starali o hudbu. V roce 1999 se na budapešťském Népstadionu konal koncert na rozloučenou. K žádnému konci však nedošlo, i když vyšlo jen jedno album, Égi jel (Hvězdné znamení), vydané v roce 2006, které je konečně hudebním návratem k hardrocku.


Omega dnes tak trochu žije z podstaty - o staré příznivce se bát nemusí. Její hudba nalézá nové fanoušky i mezi mladými. I na prahu důchodového věku tak pánové Kóbor a spol. nekončí. Naopak, dostali nabídku do Berlína, aby nahráli další desku.

Petrolejka

Jako Olympic má svou Želvu, Omega má Petrolejku - rozuměj samozřejmě píseň Petróleumlámpa. Hudebně u mě obě evokují podobné pocity, snad za to může i foukačka (mimochodem, hraje na ni László Tolcsvay). A inspirací pro text mu musel být beatlesácký Walrus. Pro ilustraci aspoň první sloka: „Křehký porcelán, a tady stojí na klavíru zářící stará lampa. Na podrážce zelená písmena: jsem světlo, oheň, abys viděla do noci.“ Po hudební stránce velmi jednoduchá píseň je dodnes hitem, žádný koncert se bez ní neobejde, dokonce je používána jako otvírák. A publikum již odedávna reaguje na její úvodní rytmické cvičení. Naopak na závěry koncertů je často používána Gyöngyhajú lány (Perlovlasá dívka).
 

Pavel Jakub Ryba jako host

Známe ho jako mimořádně technicky disponovaného baskytaristu, o kterém hovoří s uznáním nejen odborníci, ale také muzikanti a posluchači na celém světě. O jeho kvalitě a originalitě ostatně svědčí i přehled koncertů na předních světových pódiích od Evropy přes Rusko až po USA, Argentinu, Chile…(např. Knitting Faktory – New York, Blues Alley – Washington, Le Club – Moskva, Teatro San Martin – Buenos Aires, Salon Dorado, Cassa de la Cultura – Buenos Aires, Club de Jazz de Santiago – Chile, Birmingham Symphony Hall.)

Jeho „Yes, Yes , No, No” obdrželo v roce 2000 maximálních pět hvězdiček v žebříčku Jazzize Magazine (USA), kde se udrželo tři měsíce na 1. místě ve společnosti top světových osobností, jako jsou např. Joe Zawinul, D. Sanborn, M. Davis, Marcus Miller. Svým stylem hraní zaujal takové hudebníky, jakými jsou Mike Stern, Dean Brown, Josef Skrzek, Garry Lucas, Bryan Corbett, kteří se spolupodíleli na jeho projektech a koncertních turné.

V domácím prostředí spolupracuje s Janou Koubkovou, Michalem Davidem, Jazzem Q Martina Kratochvíla, se skupinou Marsyas a Zuzanou Michnovou, Petrem Rezkem, Petrem Novákem, Hanou Zagorovou. Je exkluzivním hráčem firmy TC Electronic, Radial, AKG a používá basové kytary Fender – custom made for Pavel. J. Ryba.

omega

Agentura JVA

Vznikla v roce 2009 a navazuje na dlouholetou činnost v oblasti pořádání kulturních a společenských akcí jednatele Jana Vyskočila. V současné době se agentura zabývá zastupováním hudebních skupin a pořádáním kulturních a společenských akcí na klíč. JVA se od roku 2007 výrazně podílí na spolupořádání multikulturního a multižánrového festivalu Sázavafest.

Nenechme si ujít jedinečný zážitek a přijďme to s kapelou oslavit. Kapela vystoupí se symfonickým orchestrem Martina Luthera – Universita v Halle/ Wittenberg.  Toto složení na podiu jistě podtrhne vánoční atmosféru. Vstupenky zakoupíme výhradně v síti Ticketpro.

Webové stránky a klipy


www.jvagency.cz
www.pjryba.com      
band webová stránka:  www.omega.hu
fanclub page: www.gammapolis-omega.de




Zdroj foto: internet


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jarmila Vlčková: Fotografování je moje vášeň, dar, který mi byl dán do vínku

jarmila vlckovaKaždý okamžik je výjimečný. Tak se jmenuje fotografická výstava Jarmily Vlčkové, herečky, fotografky a spoluautorky dětských knih. Svou tvorbu představuje od 16. ledna do 22. února ve foyer Domu kultury v Kroměříži. Návštěvníci mohou vidět její m...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Nejdražší dcera vás udrží v napětí až do konce...

dcera200Na napínavý debut Elizabeth Littleové s názvem Nejdražší dcera  jsem se strašně moc těšila... a to hned ze dvou důvodů. Zaprvé - ta obálka je naprosto úžasná. Za druhé - vím, že kolem téhle knihy se strhla téměř "davová psychóza." Jakési stránky Book...

Divadlo

Helenku Součkovou stíhá jedna darda za druhou

darda 200Žákyně 2. a posléze 3. třídy Helenka Součková zvaná též Moby-Dick už dávno odrostla dětským střevíčkům. Místo nich teď v dramatizaci románu Darda spisovatelky Ireny Douskové<...

Film

Kouzlo osobnosti aneb love story po Řecku

altDny evropského filmu je úspěšný festivalový projekt plný snímků s označením 100% made in EU. Kinosály se plní nejen v Praze, ale i v dalších šesti českých městech. Ve čtvrtek 19. dubna se ty pražské v rámci filmového maratonu naplnily naposled. A jedním z těch posledních sní...