Pan Mercedes aneb psychologická krimi podle Stephena Kinga

Pan Mercedes aneb psychologická krimi podle Stephena Kinga

Tisk

mercedes 200Stephen King patří k nejuznávanějším a nejslavnějším spisovatelům světa a každý jeho nový román (ale i reedice nějakého dřívějšího) se stává celosvětovou událostí. Své bohaté čtenářské základně už nemusí nic dokazovat, přesto neusíná na vavřínech a poměrně často zásobuje knihkupectví dalšími a dalšími díly. V loňském roce to byl například román s prostým názvem Pan Mercedes.

 

V tom sleduje paralelně osudy dvou lidí – jednak vyšinutého mladíka, který s mercedesem, jenž dal knize název, bez zjevného důvodu najel do fronty nezaměstnaných před pracovní agenturou, osm lidí zabil a patnáct doživotně zranil; a jednak vysloužilého policisty Billa Hodgese, který už v důchodu nevidí smysl života a uvažuje o sebevraždě. Z těchto myšlenek ho ale vytrhne právě mercedesový vrah, který mu pošle dopis, v němž se k činu přizná, ale napíše, že další podobný už nemá potřebu vykonat. Jenže policejní instinkty říkají něco jiného a bývalý strážce zákona chce dokončit jeden ze svých mála služebních restů, a pouští se do šílené honby za psychopatem, který nemá co ztratit.

Předně je nutno napsat, že v Panu Mercedesovi vstoupil King do pro sebe neprobádaných vod, protože nejde o horor, jak bychom čekali, nýbrž o hutnou psychologickou detektivku. Nečekejte ovšem klasickou stavbu, kdy společně s detektivem pátráte po pachateli trestného činu. Ten je totiž velmi brzy odhalen a letos v září osmašedesátiletý autor tak může rozehrát psychologickou hru, v níž „prostříhává“ mezi životy obou hrdinů, občas je nechává se potkat, aniž by o tom policista věděl, a vše spěje k finále, kde se jejich cesty osudově protnou. Tento postup je dost strhující a je vskutku zajímavé sledovat myšlenkové pochody obou postav a skládat si různé souvislosti dohromady. Oba dva pánové jsou navíc natolik silnými a svým způsobem okouzlujícími osobnostmi, které nemají problém s tím celou knihu tzv. utáhnout, takže se nemusíte bát, že byste se utopili v nějakých zdlouhavých a nudných popisech. Ba naopak, vše je na Kinga nezvykle stručné a věcné. Samozřejmostí už je působivý a v tomto případě i mrazivě reálný příběh, který je i přes značnou nadsázku určitým varováním.

MERCEDES2


Nechybí tu ani tradičně důležité vedlejší postavy, z nichž jednoznačně vyčnívají dva pomocníci detektiva ve výslužbě, kteří jsou sice každý úplně jiný, je mezi nimi velký věkový rozdíl a mají svých starostí dost, přesto jim nelze nefandit. I přes papír mezi nimi funguje potřebná chemie a jejich vzájemné pošťuchování je radost číst.

Na druhou stranu tu prakticky úplně absentují ikonické kingovské minispoilery, které vždy nutí číst dál, i když mnohdy naznačí, že se stane něco špatného. Někoho možná zklame i to, že s výjimkou poslední třetiny není Pan Mercedes až tak napínavý a drží se dost zkrátka. To částečně vynahrazuje samotný závěr, v němž je naopak napětí dost a dost a do poslední chvíle není jasné, jak vše dopadne a zda King tentokrát nechá vyhrát ty dobré, nebo naopak umožní zlu dokonat své ďábelské plány.

Pokud se na knihu podíváme očima čtenáře, který nemá s Kingem až takové zkušenosti, musíme konstatovat, že jde o vynikající román, který navazuje na tradici americké drsné školy a není mu prakticky co vytknout. Jestliže ale zvolíme náhled někoho, kdo je opravdovým fanouškem a má autora tzv. načteného, budeme asi trochu kritičtější. V tom případě totiž víme, že mistr napsal i lepší díla a Pan Mercedes zkrátka nemá tu atmosféru jako jeho vrcholné kousky, chybí tu vysloveně odpudivý záporák a celé to není tak strhující, jak jsme u něj zvyklí. Je ale důležité upozornit na to, že kniha je teprve první částí ze zamýšlené trilogie (pokračování s názvem Revival už v zahraničí vyšlo), takže je možné, že ji plně doceníme až po kompletním vydání. Samostatně hodnocená ale rozhodně nikoho nezklame, protože patří k výraznému (nejen) žánrovému nadprůměru a v Kingově pozdější tvorbě se zařazuje po bok například předchozích Lunaparku a Doktora Spánka, fantastickou Pod kupolí ale nepřekonává.

Název: Pan Mercedes (originál: Mr. Mercedes)
Autor: Stephen King
Žánr: psychologická krimi
Překlad: Linda Bartošková
Počet stránek: 375
Vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA s.r.o. v roce 2014

Hodnocení: 70 %

Pan Mercedes od Knihy BETA


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Miloslava Erika Veselá: „Ten, kdo pro mě točí sny, je docela profík.“

erika 200Jako dítě chtěla být literární nebo výtvarný kritik, spisovatel, psychoanalytik nebo diplomat. Kritika jí rodiče zakázali s tím, že se má živit slušně. Neposlechla a v současnosti pracuje jako zahraničně-politický analytik. V lednu vychází její fan...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Kouzlo starého antikvariátu

okamik uvodka„Máte srdce z papíru,“ řekla. „Voda ho může rozpustit. Země ho může pohřbít. Vítr ho může odvanout.“ Shelly Kingová ve své prvotině Okamžik všeho popsala kouzelný svět starého zaprášeného antikvariátu, ve kterém se dají najít opravdové poklady...


Literatura

Dědina věrně popisuje vesnický život

dedina 200Spisovatelka Petra Dvořáková vydala knihu Dědina obsahující velmi zajímavý příběh jedné současné vesnice. Těšte se na nářečí a zajímavé postavy i osudy!

 

...

Divadlo

Ve zlínském divadle se za jízdu pod vlivem alkoholu musí na terapii

Rekondicni jizdy200V čase, kdy do platnosti přichází novela, která rizikovým řidičům jako podmínku k navrácení řidičského průkazu ukládá povinnost absolvovat terapeutický kurz, přichází Městské divadlo Zlín s aktuálně laděnou novinkou Utánképzés ittas v...

Film

I při cestě na dno svítá naděje

cestaVen perexPo téměř dvou desetiletích, která uplynula od natočení Mariana, se Petr Václav opět vrací k romské problematice. Ve filmu Cesta ven se však neobrací k minulosti, která Romy n...