Každý by měl mít svého tučňáka

Každý by měl mít svého tučňáka

Tisk

tucnak200Co mě naučil tučňák je název nové knihy, kterou vydává nakladatelství Noxi. Jedná se o jedinečný příběh mladého učitele, jehož život významně ovlivnil tučňák Juan Salvador…

 

 

Děj knihy se odehrává v argentinské internátní škole a hlavním hrdinou se záhy stává tučňák Juan Salvador. Toho najde mladý Tom Michell na pláži v ropné skvrně s odhodláním zachránit jej a pustit ho poté zpátky do moře. To se však nestane a tím se rozjíždí velmi milý a poutavý příběh.

Děj jako takový není nikterak napínavý nebo jedinečný, ale příběh o budování vztahu Toma s tučňákem je velmi milý a dobře se čte. Uznejte, o takovém pašování tučňáka přes hranice nečtete denně. Tučňák se stává plnohodnotným obyvatelem internátní školy a stává se jeho nedílnou součástí. Je velkou atrakcí, ale také vrbou a skvělým parťákem nejen pro studenty, ale také paní domácí a téměř všech lidi.

Kromě popisu všelijakých příhod spojených s chovem tučňáka se čtenář dozví také zajímavé informace nejen o tučňácích, ale také o perónismu, politických a ekonomických problémech, kterým musela Argentina čelit. Tom Michell je nadšeným cestovatelem, proto nechybí ani velmi zajímavé zápisky z jeho výletů.

Kniha má měkkou vazbu, praktický formát a moc pěknou typografii hlavně co se týče minimalistických ilustrací Juana Salvadora doplněného odpovídajícími citáty. Co bych vytkla je zavádějící překlad názvu – anglicky zní Penguin lessons a česky Co mě naučil tučňák, což je zajisté lákavější než Tučňákovy lekce, ale podle mě jde o otázku, na kterou není úplně jasná odpověď.

tucnak

 

Co mě naučil tučňák je příjemná odpočinková četba o přátelství, kterou zvládnete za večer a budete určitě toužit po tom mít také svého vlastní Juana Salvadora…

„Je tam tučňák!“ zašeptal. Odvrátil zrak a pak se tam znovu podíval s nosem téměř přitisknutým na sklo. Ohlédl se, uviděl mě a zopakoval: „Venku je tučňák!“
„Asi tam zrovna přiletěl, aby si odpočinul během stěhování na jih, kde bude zimovat,“ odpověděl jsem. Kognitivní kontradice byla mou oblíbenou výukovou metodou – tvrzení nepravdivých věcí, které studenty nutily zpochybňovat výroky, jež jsem jim předkládal.
Igor se zamračil a pohlédl zpátky k terase, ale hned se zas otočil a polkl slovo „Ne!“, když uviděl můj výraz. Zazubil se na znamení, že pochopil vtip. „Smím tam jít?“
„Když se budeš chovat velice klidně a opatrně, tak ano.“
Váhavě otevřel dveře a vyšel na terasu. Přistoupil jsem blíž a díval se. Juan Salvado zamával křídly na pozdrav, když k němu Igor pomalu přišel a sklonil se, aby ho pohladil po hlavě. Tučňák uhnul, ale brzy začal chlapce ponoukat a předvádět se před ním.
Igor se ke mě otočil: „Smím to říct ostatním?“ zeptal se. (str. 88)

Tom Michell se narodil a vyrůstal na venkově v jižní Anglii, kde začala jeho láska ke zvířatům, ptákům a rostlinám. Poté, co odešel z Argentiny, se vrátil domů a usadil se v Cornwallu, kde pomáhá s rodinným podnikem a zároveň jeho pozemkem nazývaným „Good Cornish Soil“ (Kornišova dobrá půda) a zpívá také v místním sboru. Tom je amatérský umělec a ve svém volném čase kreslí a maluje volně žijící zvířata kolem jeho domu a zejména se specializuje na dravce. Rád také ukazuje, jakým způsobem mohou lidé žít v dnešním světe. Je ženatý, vychoval čtyři děti a již má také tři vnoučata.

Co mě naučil tučňák
Autor: Tom Michell
Žánr: beletrie
Nakladatelství: Noxi
Rok vydání: 2016

Počet stran: 208

Hodnocení:  94 %

( 0 hlasů )

http://www.noxi.cz/kniha/171-tom-michellco-me-naucil-tucnak.html

Zdroj foto: Noxi.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Peter Nagy: Vždy som chcel byť pesničkár

Nagy perexV rámci stého výročia Slovenského ochranného zväzu autorského sme spravili pre našu redakciu rozhovor so spevákom, skladateľom, textárom, producentom a fotografom Petrom Nagyom.

 

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Svěží česká jednohubka

POMALA voda 200Jiří Raichl vydal letos v nakladatelství Tofana další knihu, tentokrát příběh zasazený do roku 1927 s názvem Pomalá voda.

 

...

Literatura

Válka a diktatura očima malé dívky

persepolis 200Vynikajícím počinem na knižním trhu, který by mohl zaujmout i méně nadšené knihomoly, je komiks íránské autorky žijící v Paříži, Marjane SatrapiovéAutobiografic...

Divadlo

Městské divadlo Mladá Boleslav uvede populární komedii Dokonalá svatba

dokonala svatba200Městské divadlo Mladá Boleslav zakončí kalendářní rok prosincovou premiérou Dokonalá svatba. Současná situační komedie Robina Hawdona patří k tomu nejlepšímu ve svém žánru. Inscenaci v režii Jaroslava Slánskéh...

Film

BELLA A SEBASTIÁN, PŘÁTELÉ NAVŽDY

Sebastian 1Příběh chlapce a jeho psa odehrávající se v savojských Alpách pokračuje. Je rok 1948, Sebastianovi je už dvanáct let, Bella má tři nádherná štěňátka a otec Pierre, kterého si kluk našel, se žení s Angelinou a odjiždějí na svatební cestu do Kanady...