Arto Paasilinna tentokrát přizval ke svému příběhu slonici

Arto Paasilinna tentokrát přizval ke svému příběhu slonici

Tisk

chobot 200Čeští čtenáři si měli zatím možnost přečíst přibližně třetinu Paasilinnovy tvorby. Takže ví, že autor rád své příběhy proplétá se zvířaty – ať už se jedná třeba o Zajícův rok, Les oběšených lišek – a nebojte se hororového názvu, jde o velice milý příběh, Chlupatý sluha pana faráře – kde se ukázalo, že medvěd zastane téměř jakoukoliv práci. A tentokrát se zaměřuje na to, co dělat s vysloužilými slony.

Sanna Tarkiainenová se zhlédla v cirkuse, jenže místo toho, aby vystupovala jako hvězdná artistka, jak by si přála, má na starosti zvířata a do manéže se pořádně nedostane. A co teprve tehdy, když zůstane na ocet s malou slonicí Emilkou.

Tentokrát už pod pseudonymem Lucia Lucander vyráží dobývat ruské stepi s vlastním vystoupením. Nezáří jen Emilka, i Lucia se konečně dostane „ke slovu“. Potkávají Ivana, který jim pomáhá s každodenní starostí o slona a zajišťuje přepravu na místa vystoupení, což jsou obvykle vlaková nádraží.
Spolupráce mezi Lucií a Ivanem směřuje až ke svatbě – ale spíše pro tu obrovskou oslavu, než z opravdové lásky. Lucia však cítí, že je čas se vrátit do rodného Finska, neboť volání domova je čím dál tím silnější.
Jenže co se nestane! Evropská unie vydává vyhlášku, podle které už v cirkusech nesmí vystupovat zvířata. Emilka, už zběhlá umělkyně najednou nemůže pokračovat v představeních – a to umí i ruského kozáčka!
Nezbývá, než se začít tvářit, že ve Finsku žádný téměř čtyřtunový slon není. Nenápadně mu hledat nový prozatímní domov, než se vymyslí způsob, jak by se Emilka mohla vrátit domů, ke svým předkům, do Indie nebo Afriky.
Tak začíná letní dobrodružství plné cestování a kreativního myšlení a taky bohaté na dobrosrdečné muže, kteří chtějí pomoc krásné dámě v nesnázích. Autor zde opět využil svého netradičního pohledu na věc a laskavého humoru. Kniha se odvíjí v poklidnějším tempu. Za mě osobně knihu řadím spíše k průměru, než ke hvězdám z Paasilinnovy tvorby, ale pokud si potřebujete odpočinout a vydechnout od stresu a napětí, Emilka s Lucií a jejich přátelé vám jistě pomohou.
Další z knih, na kterou jsme uvedli recenzi: http://kultura21.cz/literatura/13335-hejkal-komu-neni-shury-dano-dlouho-duchem-nebude-arto-paasilinna

chobot

Nejdelší chobot ve Finsku
Autor: Arto Paasilinna
Žánr: světová próza
Nakladatelství: Hejkal
Rok vydání: 2016
Počet stran: 192
Hodnocení: 80 %
Zdroj foto: http://www.kosmas.cz/
http://www.hejkal.cz/nakladatelstvi/titul.asp?79


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Peter Nagy: Vždy som chcel byť pesničkár

Nagy perexV rámci stého výročia Slovenského ochranného zväzu autorského sme spravili pre našu redakciu rozhovor so spevákom, skladateľom, textárom, producentom a fotografom Petrom Nagyom.

 

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Ruiny světa pokryl LES. Co čekat od nového českého postapo románu?

big les-MZ0-481731 (2)Kniha, která se mi počátkem února dostala do rukou, od začátku slibovala napínavý příběh psaný originálním způsobem, ve kterém se míchá nostalgie s drastičnem – tedy takto mi to připadalo – a přesně toho jsem se i dočkala.


Literatura

Přivolejte si jaro s Dobrou sezónou

dobra sezona200Nakladatelství CPress vydalo už druhou knížku blogerkám Michaele Riedlové a Denise Sýkorové – po Dobré sezóně v kuchyni zaměřené na květinové dekorace, jedlé dárky a stolování je tady Dobrá sezóna na jaře. Nalaďte se s ní na toto období roz...

Divadlo

Švandovo divadlo uvede Cyrana z Bergeracu v beatboxovém rytmu

cyrano 200Mimořádná divadelní lahůdka čeká hned v úvodu sezóny diváky pražského Švandova divadla: 18. září bude mít ve Velkém sále premiéru Cyrano z Bergeracu. Slavný milostný příběh o nosatém šermíři, který se nešťastně zamiluje do své sestřenky, se českému ...

Film

Rande v kině stále není klišé, a to ani pokud jste zrovna teď single

rande z filmu200Kino je od nepaměti jedním z nejčastějších míst setkání prvního rande nebo oslavení výročí. Napadlo vás ale někdy, že se v kině můžete i s někým seznámit? Poslední dva roky, díky světové pandemii, randit v kině moc nešlo, ale ani to neodrad...