Miovo blues přináší mnohonásobné překvapení

Miovo blues přináší mnohonásobné překvapení

Tisk

miovo blues200Advokáta Martina Bennera, který žije ve Stockholmu, jsme už mohli potkat v knize Lotosové blues, která rozjela šílený kolotoč prapodivných událostí. Na jejím konci stála úleva, ale také další komplikovaný úkol pro Martina. Jak se s tím vším vyrovná?

 

Stejně jako autorka ve druhém díle shrnula události Lotosové blues, pokusím se o to ve zhuštěné podobě i já. Martin Benner, nafoukanec, který si žije na vysoké noze a stará se o svou neteř Bellu, kterou adoptoval po smrti své sestry, přijme podivnou návštěvu. Muž ho žádá, aby očistil jméno jeho sestry. Jenže ta je po smrti. Nakonec se ukáže, že jde o „Sáru z Texasu“, která byla obviněna z 5 vražd ve Švédsku, ale i USA. Bratr však tvrdí, že je nevinná a Martin to má dokázat. Nejdříve s případem nechce nic mít, ale srdce dobrodruha ho nenechá klidným. Musí zjistit, kdo je tajemný Lucifer a odjíždí do Texasu, kde strávil nějaký čas jako policista. Na konci příběhu je jasné, že Sara s vraždami nemá nic společného, ale vyvstává nový úkol – najít jejího ztraceného syna Mia.

Martin i se svou partnerkou Lucy začíná nový běh pátrání, ale i honbu za přežitím. Neznámý nepřítel vraždí o sto šest a všechny oběti chce přihrát za vinu Martinovi. Tomu se navíc vrací děsivé noční můry, které na povrch vynášejí jeho nejhorší tajemství. K tomu všemu se zdá, že jeho přítel od policie Didrik je spíš proradná krysa a ne pomocník, za kterého ho Martin dosud považoval.

Knihu provází strach, žádná vodítka, jedno tajemství, které nejde zapomenout a které nás přivede k opravdu překvapivému odhalení. Jenže těch „cože???“ okamžiků je v druhé půlce knihy hned několik. Až si někdy říkáte, jestli to už není překombinované. Ale vlastně není, autorka ukazuje, kam až může zajít nenávist k člověku, která je vyvolaná dlouhodobými nepravdami. A ač o hlavním mužském hrdinovi píše žena, nenechá se strhnout nějakou romantickou představou a nepředkládá naivní pohled na mužské jednání.

Za mě můžu jak Lotosové blues tak Miovo blues doporučit všemi deseti. Kristina Ohlssonová má neskutečný talent a nezbývá než doufat, že se k nám brzy dostane další novinka. Kdo bude jejím hlavním hrdinou příště?

Předchozí díl: http://kultura21.cz/literatura/13819-kniha-zlin-kristina-ohlssonova-lotosove-blues

Miovo blues/Mios blues
Autor: Kristina Ohlssonová
Žánr: krimi
Nakladatelství: Kniha Zlín
Rok vydání: 2016
Počet stran: 354
Hodnocení: 95 %                                           

http://www.knihazlin.cz/krimi-a-thrillery/miovo-blues

miovo blues


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Arakain se na klubové turné moc těší!

200rozNaše skupina Arakain se na podzim chce vrátit ke kořenům svým turné Thrash Club Tour 2013, jež bude věnováno prvním dvěma album. Jak se kluci připravují a jaký mají názor na atmosféru klubů?

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Kambioni jsou tu naposled

large200Poslední díl série s názvem Kronika kambionů nedávno vyšel a nese podtitul Polibek z temnot. I tentokrát nabízí Jaime Reed kombinaci nadpřirozena, romantiky i akce.

...

Literatura

Jsou lidé lepší než jejich zvířata?

Zvirata a lide perexNa zvířata bylo doposud nahlíženo z pohledu lidí když byla považována za potravu, za zdroj fyzické výpomoci, případně za domácí mazlíčky. Už v Bibli nacházíme pokyn, aby lidé panovali nad mořskými rybami a nad nebeským ptact...

Divadlo

Je tanec vaše vášeň? Pak vás zveme na TANCESSE 2012

altV květnu 11.-13. května Brno opět ožije tancem a pohybem.  Již počtvrté se sem sjedou soubory z nejrůznějších končin republiky.  Zahraniční hostem festivalu bude soubor z Polska Akro Dance Theatre Torun. Festival pořádá

Film

KOYAANISQATSI: fascinující pastva pro oči

KOYAANISQATSI 200V roce 1983 vypustil režisér Godfrey Reggio do světa Koyaanisqatsi. Pozoruhodný počin, jehož název pochází z jazyka indiánského kmene Hopi a jeden z jeho významů je „život vyvedený z rovnováhy“.

...