Vydejte se po stopách Edwarda Snowdena

Vydejte se po stopách Edwarda Snowdena

Tisk

snowden perexNakladatelství CPress vydalo knižní předlohu k filmu Snowden s názvem Akta Snowden a podtitulem Úplný příběh nejhledanějšího muže světa.

 

 

 

Knihu Akta Snowden má na svědomí žurnalista a oceněný zahraniční korespondent pro Guardian Luke Harding. Zaměřuje se na literaturu faktu a napsal 5 knih podobného ražení: Mafia State: How One Reporter Became an Enemy of the Enemy of the Brutal New Russia, WikiLeaks: Inside Julinn Assange´s War on Secrecy, The Liar: The Fall of Jonathan Aitkem a Very Expensive Poison: The Definitive Story of the Murder of Litvinenko and Russia ´s War with he West. Kvůli poslední knize byl vyhoštěn z Ruska a podle knih o Snowdenovi a WikiLeaks vznikly také filmy.

Kniha Akta Snowden nabízí kromě prologu a epilogu 10 kapitol, které čtenáře seznamují s osobou Edwarda Snowdena, informátora a člověka toužícího odhalit pravdu. Nejvýstižněji na mě působilo jeho vyjádření o tom, co ho vedlo k tomu stát se informátorem: „Vidíte věci, které jsou znepokojující. Když pak vidíte celý obrázek, pochopíte, že některé z těchto věcí jsou nezákonné. Začalo ve mně růst uvědomění bezpráví. Neprobíhalo to tak, že bych se jednoho rána probudil [a rozhodl se to udělat]. Byl to dlouhotrvající proces.“ Snowden svými činy prokazoval, že má rád svou vlast, ale záleží mu na dodržování Ústavy a dalších zákonů. Ačkoliv je celé dílo o Snowdenovi, pořád jsem měla dojem, že mi něco chybí, že o něm chci vědět více, ale to byl zřejmě osobní dojem.

Akta Snowden představují poměrně náročné čtení plné různých zkratek a vysvětlování, kdy není vhodné vynechat ani odstavec, abyste se neztratili. Navíc jsem měla problém s tím, že mnohdy si člověk věci těžko představí, obzvlášť když se jedná o americké prostředí a věci nám ne úplně známé. Jindy je vše jasné a nezbývá než jen nevěřícně kroutit hlavou a lapat po dechu…

Přibližně od půlky je kniha opravdu napínavá, vše se přiostřuje a vyprávění nabývá na síle. Jedná se o realitu, ne fikci bylo moc zajímavé sledovat, jak v dnešní době pracují novinářské redakce a jaký to vše může mít dopad.

Pokud se chcete dozvědět více o Edwardu Snowdenovi, nebo je vám blízké téma Velkého bratra, určitě si Akta Snowden přečtěte.

snowden

Akta Snowden
Autor: Luke Harding
Žánr: military
Nakladatelství: CPress
Rok vydání: 2017
Počet stran: 320
Hodnocení: 70 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

1. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

BMC perex1Březen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovníkům pís...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Klid pro duši v Japonsku

cajovna v tokiu 200Čajovna v Tokiu je název šestého dílu knižní řady Romantické útěky od britské autorky Julie Caplinové. Romantický příběh vyšel pod hlavičkou nakladatelství Cosmopolis letos v březnu a rozhodně stojí za přeč...


Literatura

CoolMom in da house

coolmom-in-da-house perexŘíká se, že pokud si z náročných situací umíte udělat srandu a berete život s nadhledem, vyčerpání a bolest vás tolik nepohltí. Kamila Štěpánková, autorka knihy CoolMom in da house, je toho přesným důkazem.

...

Divadlo

Escorial: Soumrak padá na královský hrad!
Image29. únor je magické datum. Je jednou za čtyři roky a přímo vybízí k výjimečným událostem. Jednou z nich rozhodně byla premiéra inscenace Escorial: Soumrak padá na královský hrad!, debutové představení divadla J...

Film

Film Tancuj Matyldo je excelentní, má silné téma i jedinečné herce

matylda200Hned na začátku je třeba říct, že nový český snímek režiséra Petra Slavíka Tancuj Matyldo je na české poměry vynikající, a to po všech stránkách. Je to silné téma, skvělá režie a samozřejmě dokonalí herci. Nehrají své osvědčené herecké finty (jak t...