Prostě Hawking! Prostě génius!

Prostě Hawking! Prostě génius!

Tisk

hawking 200Prostě Hawking! je název knihy novináře a popularizátora přírodních věd Rüdigera Vaase, která vyšla tehdy u příležitosti 75. narozenin tohoto známého vědce Stephena Hawkinga. Jedná se o dílo pro mladší čtenáře prezentující jasně a vtipně jeho myšlenky.

 

 

Kniha v úvodu seznamuje čtenáře se světem Stephena Hawkinga obecně, dále objasňuje záhadu velkého třesku, vypravuje se do imaginárna, popisuje gravitační pasti a černé díry. Závěr se pak věnuje budoucnosti a cestování časem a také se dotýká tématu mimozemšťanů. Na konci knihy se kromě rejstříku nachází také přehled knih, filmů a webových stránek spojených s Hawkingem. Za zmínku stojí také podrobný a propracovaný přebal obsahující „dlouhou historii Stephena Hawkinga“.

Jednotlivé kapitoly mají jasně danou strukturu – jsou rozděleny menšími podnadpisy, plné názorných ilustrací, doplněné nejrůznějšími myšlenkami a citáty Stephena Hawkinga a v závěru se vždy nachází jednoduchý kvíz, který ověřuje, zda si čtenář zapamatoval z dané kapitoly vše potřebné.

Hawkingova vyjádření buď dovysvětlují problematiku, nebo ji nějak doplňují, ale především jsou velmi lidské, viz „Velmi často spoléhám na svou intuici a snažím se uhodnout výsledek, ale nakonec ho stejně musím dokázat. A mezitím většinou zjistím, že věci nejsou takové, jaké jsem si je představoval, nebo že situace je úplně jiná – taková, na jakou jsem ani nepomyslel. Tak jsem poznal, že černé díry nejsou úplně černé. Přitom jsem chtěl dokázat úplně něco jiného.“ (str. 67)

Gró celé knihy jsou podle mě ilustrace. Ty jsou jak názorné, tak také vtipné a celkově působí roztomile. Hlavně tedy všudypřítomní zelení mimozemšťané v nejrůznějších situacích – například se selfie tyčí na severním pólu. Jsou dílem diplomovaného designéra a specialisty na fyzikální a astronomické infografika Gunthera Schulze.

Prostě Hawking! je podle mě moc zajímavá a také srozumitelná kniha, kterou jsem si se zájmem přečetla. Připomněla mi spoustu věcí ze školy a moc se mi líbily například Hawkingovy názory na sci-fi. Kéž by se kniha líbila také cílové skupině a namotivovala je k lásce k fyzice a vědě obecně.

Rüdiger Vaas je vědecký novinář, redaktor pro fyziku a astronomii populárního měsíčníku bild der wissenschaft a také znalec moderní kosmologie. Je autorem několika knih, například Smrt přichází z vesmíru, Tunel napříč prostorem a časem nebo Hawkingův nový vesmír, Hawkingův komos jednouše vysvětlený a Mimo Einsteinův vesmír.

hawking

Prostě Hawking! Geniální myšlenky vtipně a jasně
Autor: Rüdiger Vaas
Překlad: Michal Šmíd
Žánr: populárně naučná, literatura faktu
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2018
Počet stran: 128
Hodnocení: 86 %

https://www.grada.cz/proste-hawking!-9995/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Josef Melen: „Zatoužil jsem znovu vstoupit na jeviště. Jako frontman kapely.“

josef melenUž je to dávno. V osmdesátých letech byl součástí vysmívaného středního proudu a mnozí si ho pamatují jako dětskou hvězdu. Zbavit se této zátěže nebylo jednoduché. Po jaké cestě se Josef Melen vydal po sametové revoluci? Jaký j...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Tajemství umění

Tajemstvi umeni 200Tahle zvoleným rozměrem překvapivě malá knížka vzhledem k tomu, co slibuje na své zadní straně, tj. výběr 80 výjimečných obrazů a soch z celého světa napříč staletími, se snaží určit, proč a čím tato díla tolik uchvacují.

<...

Literatura

Kdo si hraje, nezlobí

altKaždý rodič občas propadá zoufalství a marně hledá něco, čím zabavit potomka. Něco, co dětskou pozornost pokud možno udrží co nejdéle a ještě líp smysluplně zaměstná. A vzhledem k tomu, že děti velmi rády plní úkoly, řeší rébusy, lámou si hlavičky a týrají mozk...

Divadlo

Vršovické divadlo MANA uvede inscenaci To nemyslíš vážně, Pavlíčku o osudu Pavla Kohouta

To nemyslis vazne Pavlicku 200Silný příběh inspirovaný životem mimořádného českého dramatika Pavla Kohouta To nemyslíš vážně, Pavlíčku uvede divadlo MANA v pražských Vršovicích. Kohoutův podivuhodný osud, jeho vtip, bystrost i prozření...

Film

Riddick se opět boří do tmy

200filmPo Černočerné tmě a Riddickovi: Kronice temna do kin přichází další pokračování příběhu s prostým názvem Riddick. Režisér David Twohy, jenž má na svědomí i samotný scénář, se opět vrhl do spolupráce s hereckou akční hvězdou dnes už áčkového formátu Vinem ...