Spisovatel, kvůli kterému nepůjdu spát? Martin Stručovský

Spisovatel, kvůli kterému nepůjdu spát? Martin Stručovský

Tisk

V temnotach 200V temnotách je už třetí díl ze série s Matějem Mlynářem od mladého spisovatele Martina Stručovského. Já na něj nedám dopustit na moc jsem se na novou knihu těšila.

 


Martin Stručovský je pro mě totiž skvělým objevem, a především zárukou skvělého a také napínavého čtení. Jeho první knihu (Bez duše) jsem četla do tří ráno a u druhého dílu to bylo podobné. Jak je na tom ten třetí?

V této knize se život hlavního hrdiny opět posunul – usadil se, přestal pít alkohol a je tak zdánlivě vyrovnanější. S tím se však váže také to, že je po smrti dcery a zjištění pravdy uzavřený do sebe a nejeví o nic zájem. Vše se změní, když jej jednoho dne osloví neznámá žena s prosbou o pomoc. Najme si ho, aby jí pomohl najít dceru. Do toho jeho partnerka Pavla Králová vyšetřuje množící se případy týkající se smrti novorozenců a je tak potřeba hledat pravdu…

Martin Stručovský tentokrát jak název vypovídá pracuje s temnotou, jde do nitra protagonistů, a pohrává si s jejich pocity. Nelehké mezilidské vztahy pak doplňují detektivní části, kterým jako nosný motiv vévodí sektářství. K tomu si přidejte zmizelé dívky, různé falešné stopy a ranařského nezávislého „detektiva“ Mlynáře. Ten nejčastěji jedná na vlastní pěst a neohroženě, ale už to k němu patří a z hlediska uvěřitelnosti je to podle mého názoru v mezích. V krimi thrillerech z poslední doby jsou i větší „rambové“. Děj knihy je velmi akční, posouvá se plynule dopředu a neustále přináší něco nového.

V temnotách je rozděleno na části, které jsou vždy uvozeny nějakými souvisejícími citáty. Kapitoly v jednotlivých částech jsou krátké a napomáhají rychlému čtení knihy. Celkově si autor dal s členěním opět dobrou práci. Na mě tohle zkrátka funguje a jeho knihy jen tak nemohu odložit. I V temnotách jsem četla do noci a po posledních řádcích mě mrzelo, že je konec a budu muset čekat na další díl. Ten bude podle autora jeden z nejtěžších, tak jsem moc zvědavá, s čím přijde a moc se těším.

Martin Stručovský se narodil 22. prosince 1989 v Jindřichově Hradci. Po studiu na Západočeské univerzitě v Plzni zakotvil v knihkupectví, kde se naplno věnuje knihám, které jsou jeho celoživotní vášní. Nepohrdne ale ani dobrým filmem či seriálem. Ve svém volném čase se potuluje ulicemi města, popíjí kávu a vymýšlí nové příběhy. Na svém kontě má detektivní román Bez duše a také antologii Excelsior, gentlemani, na které se podílel jako jeden z editorů a která byla oceněna cenou Akademie SFFH.

V temnotach

V temnotách
Autor: Martin Stručovský
Žánr: krimi
Nakladatelství: Motto, Albatros Media
Rok vydání: 2020
Počet stran: 288
Hodnocení: 91 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/56386091/v-temnotach/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nenudím se a nechápu, když mi někdo vypráví „jak se nudí“, říká René Kekely

rene200V médiích a šoubyznysu se René Kekely pohybuje přes dvacet let, a je to znát. Je to profesionál. Třeba když moderuje talk show Face To Face, kde si zve zajímavé hosty, je vidět, jaký je hostitel, jak je připraven, přitom vždy jde o rozhovor svižný, kultivov...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Nahlédněte do kavárny Kontakty vašeho mobilu

volane cislo existuje 200V nakladatelství Ikar vyšla skvělá kniha Milana Tesaře, jednoho ze tří scenáristů komiksu Zelený Raoul. Nese název Volané číslo existuje a je skvělou oddychovkou!

 

...

Literatura

Sáhněte po severské krimi ze severu Čech a nebudete litovat

sestra smrt 200V nakladatelství Host vyšla kniha Sestra smrt Daniela Petra s lákavým a líbivým podtitulem „severská krimi ze severu Čech“, který se ukázal jako pravdivý.

 

...

Divadlo

Filmař Marek Dobeš debutuje na divadelních prknech v hudební komedii Sni dál na téma kariéra vs. rodina

sni dal200Co je pro moderní ženu důležitější – kariéra nebo rodinný život? A může se jí vůbec podařit žít plnohodnotně, pokud obě polohy nedokáže skloubit? Odpověď na tyto otázky hledá divadelní hra režiséra a scenáristy Marka Dobeše „Sni dál,“ s podtitulem Neř...

Film

Filmová kultura v českých zemích, východním Německu a Polsku

kultur 200V někdejším sovětském bloku byl prostor, vymezený českým, (východo)německým a polským územím, vnímán jako "obranný" val vůči západním státům. V oblasti filmu se tento koncept rozhodl prozkoumat brněnský badatel Pavel Skopal, když sepsal knihu Fil...