„Cejl neměl Bůh na mapě“

„Cejl neměl Bůh na mapě“

Tisk

krvavy-bronx 200Nakladatelství Host se spojilo s nakladatelstvím Druhé město a dalo dohromady velmi zajímavé dílo nazvané Krvavý Bronx.

 

 


Krvavý Bronx se vyznačuje především velmi zajímavým nápadem. Ti nejlepší spisovatelé z obou zmíněných nakladatelství byli osloveni s tím, aby zpracovali novinové zprávy z druhé poloviny 19. století odehrávající se v brněnském „Bronxu“, tedy v okolí Cejlu. Vznikla tak netradiční antologie mající význam nejen pro Brňáky. Přesahem a příjemným bonusem je také uvozující kapitola Michala Konečného v podobě popisu literární krajiny.

„Cejl tehdy představoval v každém ohledu odvrácenou tvář rodicíhose moderního města a také dnešní Bronx (jak se oblasti lidově říká), ač fakticky na dosah městského centra, trpí řadou neduhů, které je třeba léčit. Lidí, kteří chápou, že ze zdravého a vitálního Bronxu bude profitovat celé město, naštěstí stále přibývá… a já navíc věřím, že místo, které pozná svou vlastní minulost, má větší šanci na pozoruhodnou budoucnost,“ píše editor Martin Reiner v úvodu.

Oslovení autoři měli na výběr z několika desítek novinových zpráv a mělo moc bavilo myslet na to, jaká to pro ně musela být výzva a také zábava. Jak probíhal jejich tvůrčí proces a jak se museli přenést do daného období a vymysleli jejich dílko. Do jaké míry se drželi zadání je pak znát díky tomu, že onen výchozí novinový článek zveřejněn před každou povídkou. Pochvalu si rozhodně zaslouží také ilustrace Jakuba Tomáše ztvárňující nějaký moment z příběhu. Moc se mi líbila atmosféra těchto obrázků a uměla bych si je představit i na plátně.

Každé dílo je trochu jiné, některá jsou kratší, jiné delší, některá poutavá, jiné naopak příliš popisná. Zde platí, že každému se líbí něco jiného. Všechny povídky však mají něco do sebe a popisují významné události nejen z černé kroniky.

Mně se líbil krátký příběh Mladý pošetilec od Aleny Mornštejnové o otravě mladého lékárníka prudkým jedem, svou lidskostí na mě zapůsobilo dílko Divocí koně aneb kdo to byl Yankton Bill od Štěpána Kučery. Pohádkovou i hororovou atmosféru pak navodil zajímavý příběh Turbína a mordýrna Petra Stančíka. Zaujala mě také spisovatelka Bianca Bellová díky povídce Takové hrubé člověk a ráda si od ní přečtu nějakou knihu.

Krvavý Bronx byl příjemným odpočinkovým čtením. Kniha nabízí něco jiného a svou povídkovou formou umožní čtenáři najít si dalšího literárního oblíbence nebo si zkrátka rozšířit obzory.

krvavy-bronx

Krvavý Bronx
Autoři: Irena Dousková, Kateřina Tučková, Ludvík Němec, Alena Mornštajnová, Bianca Bellová, Martin Reiner, Michal Konečný, Štěpán Kučera, Dora Kaprálová, Michal Sýkora, Petra Dvořáková, Jan Němec, Petr Stančík, Ondřej Hübl, Václav Kahuda, Petra Soukupová
Žánr: povídky
Nakladatelství: HOST
Rok vydání: 2020
Počet stran: 280
Hodnocení: 87 %

https://www.hostbrno.cz/krvavy-bronx/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Výtvarnice Iveta Autratová: „Výzva je pro mě všechno, co jsem ještě nenakreslila a co se mi líbí“

autratova200Začtěte se do rozhovoru s výtvarnicí a ilustrátorkou Ivetou Autratovou. Je autorkou naší hlavičky, tudíž můžete zjistit, jak kresba vznikala a co tomu předcházelo. Důležitým prvkem rozhovoru jsou i zvířata, která paní Au...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Bez výtahů není život v New Yorku jako dřív

vytah 200Knihy Linwooda Barclaye u nás dříve vycházely ve nakladatelství Readers Digest Výběr (ČR) a Knižní klub. Jeho posledního počinu se ujalo Domino a pro mě se jednalo o první setkání s autorem.

 

...

Literatura

Průplavy ke svobodě

Cenné svědectví doby přináší kniha s názvem Korespondence Janouch/Vaculík. Unikátní dopisy pocházejí z archivu Nadace Charty 77 a dokumentují vztah dvou intelektuálů, jaderného fyzika a spisovatele, jejichž...

Divadlo

Sedm známých osobností věnovalo šest zážitků a jeden obraz do unikátní charitativní online aukce pro Divadlo Viola

Viola200Tereza Kostková, Miroslav Donutil, Václav Vydra, Jiří Dvořák, Ivo Kahánek, Marek Eben, Jiří Anderle. Oblíbení a vítaní hosté na jevišti Divadla Viola se spojili, aby společně s aukční platformou Arts Bay a Prague Business Clubem pomohli legendární uměl...

Film

Import-eksport a vztah dvou lidí z odlišných kultur
ImageJiž od středy 15. února není chladno jen ve vzduchu, ale také v pražském kině Atlas, v brněnském Artu a ostravském Minikině. Severská filmová zima servíruje divákům ochutnávku toho nejlepšího ze švédské, norské a finské kinematografie. Čtvrtek 16. ú...