Nudíte se? Místo pořízení mývala si zahrajte nějakou hru

Nudíte se? Místo pořízení mývala si zahrajte nějakou hru

Tisk

hry-proti-nude 200Příhodně v době, kdy je spousta lidí doma, vyšla v nakladatelství Kazda kniha Hry proti nudě obsahující 101 her, se kterými bude všední den o něco veselejší.

 

 

Knihu napsal Ivan Brett právě během probíhající pandemie koronaviru a je tak obdivuhodné, že byla rychle přeložena a dostala se na náš trh ve stejném roce, kdy vyšla. Autor už má za sebou jednu knihu o hrách a v úvodu přiznává, že od jejího vydání strávil každý okamžik života tím, že chodil po světě a hrál, přijímal a vymýšlel hry. Jejich hodnota je podle něj ne v jejich pravidlech, ale v potenciálu hraní, a proto se rozhodl předat pravidla v prosté a hravé podobě, aby se do nich každý mohl pustit.

Hry jsou rozděleny na:

  • Hry, které se hrají rukama,
  • Hry, které se hrají v hlavě,
  • Hry, které se hrají na nohou.

Dále se dělí ještě podle počtu hráčů, takže jsou určené jak pro zabavení jednotlivce nebo třeba dvojice, tak pro více osob například na večírku. U každé hry je pod jejím názvem uvedena tabulka s počtem hráčů, obtížností a dobrou hraní. Následuje stručné shrnutí hry V kostce, informace o tom, co budete potřebovat, návod jak na to, příklad, tipy a vyšší level obsahující možné rozšíření hry. V černém kolečku se nachází ještě tagy s takzvanými klíčovými slovy (výtvarná, taktická, na papíře).

Některé uvedené hry (nebo jejich obdoby) jsem znala z dětství a bylo pro mě příjemné si připomenout jejich pravidla a zavzpomínat na chvíle strávené hraním. Jednalo se třeba o Ha!, Pokračovánky, Žuch buch spočívající ve vynechávání číslovky a jejího násobku (jedna, dva, žuch, čtyři, buch, …) nebo Závody tužek, které mě naučil můj strýc.

Dále jsem našla plno her, které mám v plánu vyzkoušet, a to nejen doma s manželem nebo na rodinné návštěvě. Například Klikipedie, kde je cílem dostat se od Miloše Formana ke Škodě Forman na co nejmenší počet kliknutí, mě rozesmála a těším se na její hraní. Tvořiví jedinci se jistě vyřádí u kreslící hry Spása/zkáza/spása/zkáza, kde se společně rýsuje bláznivý příběh. Super nápadem se mi zdály i hry do auta především na delší cesty a obsazené vozidlo podobně naladěných lidí. Obdobou slovního fotbalu, při které si na základě mých zkušeností potrénujete mozkové závity, je Slovní spojení.

Příklad:
Hráč 1: rozmarné léto
Hráč 2: letní byt
Hráč 1: bytové jádro
Hráč 2: jaderná energie
Hráč 1: energetická politika
Hráč 2: politický azyl
Hráč 1: azylový dům
Hráč 2: domovní řád

(str. 128)

Hry proti nudě jsou podle mého názoru skvělou pomůckou například pro táborové vedoucí, vychovatele, učitele a všechny pracující s dětmi. Jedná se totiž o skvělou studnici nápadů, která jistě vytrhne trn z paty i nejednomu rodiči.

Ivan Brett žije na severu Londýna a svůj čas dělí rovnoměrně mezi učení, psaní a adoptování zrzavých zvířat. Momentálně má dvě, ale dalším se nebrání. Jeho sbírka The Floor is Lava (Podlaha je láva), v níž shromáždil 100 her, které se obejdou bez obrazovky, se stala mezinárodním bestsellerem. Ve snaze překonat sám sebe do této knihy ještě jednu přidal.

Hry proti nude obalka

Hry proti nudě
Autor: Ivan Brett
Překlad: Tomáš Bíla
Žánr: pro děti a mládež
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2020
Počet stran: 256
Hodnocení: 85 %

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Získejte knihu Hry proti nudě

https://www.knihykazda.cz/hry-proti-nude/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotografka Kateřina Janišová: „Je to možná silné tvrzení, ale přede mnou se nestydí nikdo.“

janisova 200I fotografie jsou typem umění, a proto patří ke kultuře. Nejen z toho důvodu vám přinášíme další rozhovor o focení, tentokrát s mladou fotografkou Kateřinou Janišovou, která se zaměřuje jak na modelky, tak na obyčejné lidi. Focení je pro ni rados...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

dcerina-kletba200Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

...

Literatura

František Nepil pro všechny milovníky Vánoc

nepil200Ještě před vypuknutím krásného období adventu se objevila na trhu malá, roztomile vypadající kniha Vánoce mám rád s fejetony Františka Nepila. Na navození vánoční atmosféry a nálady nebo na večery v dece s čajem úplně ideální záležitost.

...

Divadlo

Připravuje se nový, původní, český muzikál Doktor Faust

doktor faust200KVArt Production s.r.o. a Divadlo Na Maninách uvedou nový původní český muzikál Doktor Faust. Premiéra díla se uskuteční 16. září 2022 v pražském Divadle Na Maninách.

...

Film

Česká televize přichází s podzimními novinkami


PodzimAčkoli momentální tropické teploty nenasvědčují, že by mělo léto jen tak skončit, pragmatický kalendář ví své. Polovina prázdnin je definitivně za námi a ta druhá jako naschvál uteče nepřiměřeně rychle. Nad touto kvapnou prázdninovou pomíjivostí se sn...