Je tu nová série nejen o technologiích

Je tu nová série nejen o technologiích

Tisk

zlomeny genius 200Zlomený génius je prvním dílem z cyklu knih s Willem Parkerem od Drewa Murraye. Pokud vás zajímají technologie a láká netradiční prostředí, určitě se do knihy pusťte.

 

 

 

V prvé řadě musím pochválit zdařilou obálku, kterou navrhla známá tvůrkyně Diana Delevová. V tomto případě pracovala s modrou barvou a také motivem města a cesty v pozadí a třemi postavami. Ty doplňuje výrazný bílý název knihy a vše je ozvláštněno náhodným proudem znaků působícím jako vodotisk. Jedná se o dobrý nápad, který je knize sedí.

Hlavním hrdinou je Will Parker, mladý ředitel velké technologické firmy. Ten se v minulosti dopustil programovací chyby, kvůli které zemřela vysokoškolačka a aby svou vinu odčinil, začne pracovat v kyberdivizi FBI. Jako zvláštní agent se ocitá na festivalu Comic-Con, kde došlo k vraždě. Oběť má navíc něco společného s kvantovým počítačem, který se Will kdysi snažil získat. Dává se dohromady s inspektorkou Danou Lopezovou a kolegou od FBI Thomasem Deckerem a brzy zjišťuje, že stopy vedou na dark net, kde probíhá aukce, do které je zapojen jak legendární čínský hacker, tak ruští mafiáni i manažer významné firmy.

Kniha je unikátní svým prostředím – autor se na takových akcích sám pohybuje a díky tomu vše působí uvěřitelně a čtenář má pocit, že tam sám je. Nechybí zde ani napětí, nebo technologie. Osobně mám však dojem, že bez dark netu už není podobná detektivka a také musím souhlasit s komentářem na Databázi knih: „Jen snad kdyby se autor vyhnul obvyklým šablonkám jiskření mezi agenty a temných strašáků z minulosti, které snad visí jako odškrtávací seznam nad stolem každého vydavatele, aby vůbec uvažoval, že knížku pustí mezi nás, bylo by to za plný počet.“ Když čtete podobnou knihu výjimečně, tak vám to nevadí, ale jak se vám jich dostane do rukou více, jedná se o patrný trend, nebo spíše až klišé.

Při čtení mě velmi překvapil překladatel Milan Lžička, a to zajímavými a pro mě netradičními výrazy a spojeními. Například namoutě kutě jsem si musela hledat a nepřekvapilo mě, že se nachází například v díle Bylo nás pět. Mezi další nezvyklé fráze patřilo: klika jako blázinec nebo peláším ozlomkrk a já byla ráda, že se mi rozšířila slovní zásoba.

Zlomený génius není nikterak přelomová kniha, ale i přes tu šablonovitost se četla dobře a ráda se s Willem Parkerem zase setkám u dalšího dílu.

Drew Murray vyrůstal na jihozápadě Ontaria, na Ivey Business School získal titul MBA a vybudoval si úspěšnou kariéru v oboru firemních technologií, poté se však začal věnovat investování a vzdělávání. Je rozený snílek, takže má rád sci-fi a fantasy, je mistrem únikovek a milovníkem her na hrdiny. Narazit na něj můžete na fanouškovském festivalu Comic Con, případně na Western University či Fanshawe College, kde vyučuje. Coby nadšenec do techniky, sil, které ji pohánějí a jejího vlivu na společnost vytvořil cyklus příběhů o Willu Parkerovi s cílem pobavit, ale i prozkoumat odvrácenou stranu technologií.

zlomeny genius

Zlomený génius
Autor: Drew Murray
Překlad: Milan Lžička
Žánr: thriller
Nakladatelství: Kalibr (Euromedia Group)
Rok vydání: 2021
Počet stran: 328
Hodnocení: 85 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/459030-zlomeny-genius.html


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Eva Pospíšilová - Je osvobozující nebrat se tak vážně

scen 200Scenáristka bydlící 1 419 km od Londýna, milující jídlo a staré filmy. Spoluautorka právě vycházející knihy Nervy v čokoládě zná možná recept na štěstí a umí hledat na Wikipedii. Zkrátka opravdový tale...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Superman: Rudá hvězda

superman ruda hvezdaKlasická americká ikona. Kdo by neznal příběhy o Supermanovi, které nám byly servírovány již nespočetněkrát prostřednictvím televizních filmů, komiksů či hraných nebo animovaných seriálů. Malý chlapec vystřel...


Literatura

Thug Kitchen: Fuck(t) drsná veganská kuchařka

thug 200Kuchařka, která má koule. To přesně vystihuje tuhle veganskou drsotinu od nakladatelství JOTA. Je napěchovaná 115 opravdu hustými veganskými recepty. Psaná je bez servítek. A kuchyň se zaměřuje hlavně na dostatek zeleniny a pravidelno...

Divadlo

Balada pro banditu po ostravsku

altDo divadla se chodí na 3D představení plné přehrávání a emocí. I když bývá kino lepší, jsou hry, kvůli kterým stojí za to divadlo navštívit. Jednou z takových je prověřená klasika Balada pro banditu.

 

...

Film

Podívejte se Na Jižní pól s princem Harrym

jizni pol-200Vydejte se s členem britské královské rodiny princem Harrym na Jižní pól. Jeho královská Výsost princ Henry Charles Albert David z Walesu syn princezny Diany vás osobně provede nástrahami Antarktidy. Dvoudílný film kráčí ve stopách prince ...