Výprava po Irsku s příjemným bonusem

Výprava po Irsku s příjemným bonusem

Tisk

TriDnyDveZenyJednaOpice200Tři dny, dvě ženy, jedna opice a smysl života je název knihy od Karolien Notebaertové, která před několika dny vyšla v nakladatelství Kazda. Jejím podtitulem je Inspirativní cesta k našim myšlenkám, pocitům a zapomenutému potenciálu.

 

 

Sedmnáctiletá Marie společně se svou matkou putuje tři dny po Wicklow Way, dálkové trase v Irsku. Společně si užívají jak cesty a nádherných výhledů, tak také společných chvil. Ty tráví především povídáním, a to o důležitých otázkách týkajících se života jako je například směřování nebo rozhodování a podobně. Karolien je neurovědkyně, a tak jde na odpovědi více vědecky a Marii během putování vysvětluje, jak funguje mozek a jak nás ovlivňuje.

Osobně mi neurověda, a především neuromarketing, přijde velmi zajímavá a fascinující, tak jsem jednotlivé stránky přímo hltala a moc ráda se nechala poučit stejně jako Marie. Líbilo se mi, jakou formou je vše napsáno a bylo vidět, že má autorka zkušenosti s vysvětlováním a předáváním informací ostatním.

„Tak a teď dej ruce do vody.“
„Jejda, je tedy dost ledová.“
„Slyšíš něco?“ zeptala jsem se.
„Jo, hučení. Nejdřív jsem ho nevnímala, protože jsem se soustředila na ruce. Ale teď, když jsi to zmínila, slyším vodopád,“ odpověděla. „a když poslouchám to hučení, už tolik necítím, že mi mrznou ruce.“
„Když jsi ponořila ruce do vody, kůže zachytila smyslovou informaci a poslala ji do thalamu. Ten ji klasifikoval jako relevantní a poté ji poslal ke zpracování do příslušných částí mozkové kůry.“
„A v tom okamžiku mi mozek oznámil, že je voda je studená?“
„Je to tak. Protože ses intenzivně soustředila na svoje ruce, tvoje uši sice zachytily hluk, ale informace byla vyhodnocena jako nepodstatná. Proto jsi nic neslyšela.“ (str. 52)

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Zjistěte, jak mohou tři dny změnit život

Moc se mi líbil celkový nápad na napsání takové knihy – že se jedná o příběh, ale má důležitý a velmi zajímavý přesah a je na každém, co si z něj odnese. Dalším příjemným bonusem jsou nádherné ilustrace, které má také na svědomí Karolien Notebaertová. V knize jich není mnoho, nejsou tím pádem rušivé, ale byly pro mě pohlazením a vždy jsem se na ně těšila.
Tři dny, dvě ženy, jedna opice a smysl života byly pro mě milým překvapením, čtení jsem si vychutnala a doufám, že budou přeloženy další tituly této autorky.

Karolien Notebaertová je známá odbornice na leadership a osobní rozvoj, řečnice TEDxTalk a Creator a autorka několika bestsellerů. Má doktorát z neurovědy a svou vášeň pro výzkum mozku promítá do popularizace neurovědy formou přednášek a psaní knih. Založila Science and Leadership Academy, která se zaměřuje na využití vědy v leadershipu. Pořádá také kurzy na Insight Timer – největší bezplatné meditační aplikaci na světě s přibližně 18 miliony uživatelů. Vyučuje na Goethe Business School ve Frankfurtu nad Mohanem, kde za svou práci získala již několik ocenění. Je vášnivou horolezkyní, turistkou a běžkyní a ráda tráví čas v přírodě.

TriDnyDveZenyJednaOpice

Tři dny, dvě ženy, jedna opice a smysl života
Podtitul: Inspirativní cesta k našim myšlenkám, pocitům a zapomenutému potenciálu
Autor: Karolien Notebaertová
Překlad: Martin Richter
Žánr: rozvoj osobnosti
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2023
Počet stran: 144
Hodnocení: 87 %

https://www.knihykazda.cz/tridny-dvezeny-jednaopice-a-smysl-zivota/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petr Vydra v karanténě je ten normálnější, protože Vydra mimo karanténu je ten na jevišti

petr vydra 200Petr Vydra (*1972) vystudoval dramaturgii na pražské DAMU. Jako stand-up komik vystupuje v internetových a klubových pořadech Na stojáka a v televizním Comedy clubu. Jeho divadelní hry a adaptace uvádělo Městské divadlo Kladno a Švandovo...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Vyřešte sedmý případ Martina Servaze

lov 200Letos na jaře vyšla v nakladatelství XYZ další kniha od francouzského spisovatele Bernarda Miniera. Jmenuje se Lov a jedná se o sedmý případ kriminalisty Servaze.

 

...

Literatura

Deník uštvané matky vás dokáže rozesmát

denik 200Abych řekla pravdu, nepatřím zrovna mezi nejvášnivější čtenáře knih s romantickou tématikou, avšak Deník uštvané matky mě oslovil svou anotací slibující oživení romantického příběhu reálným mateřstvím, které se výrazně liší od jeho ideální představy...

Divadlo

„My pijeme rum!“

zavislosti navzdory200Závislost. Máte taky na něčem závislost? Možná nějakou, která není škodlivá pro vaše okolí – dezert po obědě? Ranní káva? Že nesmíte chybět na žádné premiéře filmu, divadelní hry…? A co ty horší formy závislosti, které už ovli...

Film

Hořké komedii Teorie tygra nechybí švih, vtip a černý humor


teorie tygra perexHořká komedie Teorie tygra je hodně i o spiklencích, kteří se nakonec postaví proti tichému ženskému teroru, byť je zahalen závojem přívětivosti a plků o tom, jak to vlastně ony myslí dobře. Povedený snímek Radka Bajgara to...