Pepíci - dramatické století Čechů polskýma očima

Pepíci - dramatické století Čechů polskýma očima

Tisk
ImagePolský historik a novinář Mariusz Surozs, jehož literární debut Pepíci nyní vychází i v českém překladu, se v knize, kterou vydalo nakladatelství Plus, nijak netají svou láskou k českým dějinám a kultuře. Pod provokativním názvem Pepíci, jímž Poláci trochu pohrdavě označují své jižní sousedy, se skrývá soubor sedmnácti esejů o významných postavách a osobnostech, které utvářely české dějiny a kulturu od vzniku Československa do jeho rozdělení v roce 1993.

ImagePolský historik a novinář Mariusz Surozs, jehož literární debut Pepíci nyní vychází i v českém překladu, se v knize, kterou vydalo nakladatelství Plus, nijak netají svou láskou k českým dějinám a kultuře. Pod provokativním názvem Pepíci, jímž Poláci trochu pohrdavě označují své jižní sousedy, se skrývá soubor sedmnácti esejů o významných postavách a osobnostech, které utvářely české dějiny a kulturu od vzniku Československa do jeho rozdělení v roce 1993.


Autor jako Pepíka označuje člověka, který v tragických chvílích národa místo zbraněmi bojuje sebeironií a nejraději by se někde schoval (třeba v hospodě), aby vše přečkal v klidu.   S tímto u našich severních sousedů rozšířeným stereotypem, pramenícím především z obliby Haškova Švejka a hrdinů knih Bohumila Hrabala, bojuje Mariusz Surosz vykreslením portrétů  čtrnácti Čechů, jednoho Slováka, jedné Američanky a jednoho českého Němce, kteří byli osudem a dobou postaveni před nelehká dilemata a rozhodně nečekali někde v závětří, jak se situace vyvine, ale rozhodli se aktivně bojovat za svůj národ, přesvědčení či čest (nebo získání moci - Klement Gottwald, K.H.Frank).

Surosz ve čtivých textech, v nichž pracuje s úryvky osobní korespondence či memoáry vykreslovaných osob, jejich rodinných příslušníků nebo spolupracovníků, přibližuje čtenáři nelehké osudy a těžká rozhodnutí osobností, které utvářely dějiny Československa ve 20.století, ať už v pozitivním či negativním slova smyslu. Nejvíce pozornosti věnuje osobám Jana Masaryka (41 stran), Klementa Gottwalda (35 stran) a Aloise Eliáše (31 stran). Eseje, které tvoří závěr knihy, jsou již velmi stručné: František Kriegl (9 stran), Jaroslav Seifert (7 stran), Pavel Tigrid (16 stran), Jiří Gruntorád (11 stran) a Vlasta Chramostová (21 stran), což považuji  za mínus knihy. Mrzí mě též, že v knize chybějí portréty Karla Čapka a Václava Havla, který je v knize jen lehce zmíněn.



Image

Součástí publikace je poznámkový aparát, v němž zájemci o hlubší studium života vybrané osobnosti mohou získat informace o další literatuře, která se jí věnuje, a jmenný rejstřík. Knihu bych rozhodně doporučila nejen těm, jenž se zajímají o československé dějiny 20.století, ale i všem, kteří jsou zvědaví na to, jak naše dějiny vidí a vypráví polský autor.

O autorovi:

Mariusz Surosz se narodil v roce 1963 ve Świnoujściu u Krakova. Vystudoval historii a filozofii. Měl různá zaměstnání. Pracoval v několika nakladatelstvích, byl tiskovým mluvčím MKS Cracovia. Nyní působí jako novinář na volné noze.

Název:
Pepíci. Dramatické století Čechů polskýma očima.
Autor: Mariusz Surosz
Překlad: Pavel Weigel
Nakladatelství: Plus 2011, 378 stran
Hodnocení: 85 % 
Zdroj foto: albatrosmedia.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Martina Bittnerová: „Je důležité vyvolávat hlubší emoce!“

Bittnerova 200Viktor Dyk, Karel Hynek Mácha, Stanislav Kostka Neumann, Jiří Karásek ze Lvovic a další velikáni jsou v příbězích Martiny Bittnerové zajímavým způsobem „polidšťováni“. Spisovatelka a badatelka v jedné osobě nabízí nový pohl...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Na trhu nenajdete obdobné nakladatelství, jakým je BOHEMICA BOOKS

bohemica 200Nakladatelství BOHEMICA BOOKS je společenství lidí, pro které je vydávání knih tím nejlepším způsobem seberealizace a tvoření v záměru, který je v souladu s lidskými principy vzájemných vztahů. V jeho čele stojí svorně již několik let Karel Svobo...


Literatura

Žena, která si ušila spacák, nasušila maso a vystoupala na osmitisícovku

Tyrkysova hora perexJsou lidé, kteří jsou poháněni obtížně vysvětlitelným nutkáním dobývat těžko dosažitelné mety, například vrcholky hor. Mezi takové patří i Dina Štěrbová, jedna z největších osobností světového horolezectví. Na svém kontě má ně...

Divadlo

Sněhurka a já: Pohádkový muzikál pro celou rodinu

Snehurka a ja 200Daisy je na prahu dospívání. Miluje pohádky, jejich srozumitelnost, daný řád, šťastné konce. Věří, že to podobně může fungovat i v opravdovém životě. Setkává se ale s nepochopením, znejistěním… Když se podívá do zrcadla, neví, koho v...

Film

Intimní drama BLÍZKO (CLOSE) režiséra Lukase Dhonta v exkluzivní předpremiéře na MFF Karlovy Vary

blizko close 200Emocionálně silný portrét chlapeckého přátelství BLÍZKO získalo na 75. festivalu v Cannes Velkou cenu poroty - Grand Prix. (Cenu získal ex-aequo s filmem Stars at Noon reřisérky Claire Denis.) „Jemnost není slabost,“ prohlásil dojatý reži...