Klučičí knížky pro začátečníky – Dráček Mráček a Bubáček

Klučičí knížky pro začátečníky – Dráček Mráček a Bubáček

Tisk

altDaniela Krolupperová má tři dcery. Předpokládala bych, že bude psát hlavně holčičí příběhy. Přesto se hlavně v poslední době v její bibliografii víc objevují jako hrdinové kluci. Pro nejmenší čtenáře-začátečníky vydala vloni knížku Bubáček (vydal Albatros), která se dětem líbila tak, že jí letos v dubnu udělily Cenu Noci s Andersenem.  

 

 

Nedivím se. Malý Lukáš je sympaťák. Má rád pohádky o strašidlech, proto umluvil tatínka, aby mu nějaké strašidýlko nakreslil. A tak přišel na svět Bubáček, který najednou ožil, proto se o něho Lukáš musí starat, aby se v tom velkém lidském světě neztratil.

Lukáš o svého nového kamaráda pečuje opravdu velmi starostlivě. Jenže na jedné procházce se mu jeho malý kamarád ztratí. Co teď? Rodiče už nebaví hledat jakýsi obrázek, když vlastně ani pořádně neví, co po okolí hledají. Tatínek nakreslí Lukášovi nová strašidýlka. Ale neuspěl. Copak se to dělá, jen tak opustit kamaráda?

alt

Napínavý, místy trošku strašidelný příběh Daniely Krolupperové pro edici První čtení ilustrovala Lucie Dvořáková. Dámy společně vytvořily úžasnou knížku pro prvňáčky. Jednoduché věty se dětem jistě dobře čtou. Veselé ilustrace je jistojistě pobaví. Určitě se z Bubáčka stane knížka, kterou si nejeden prvňák přečte jako první úplně sám, hned jak zvládne techniku čtení. Malí čtenáři získají také spoustu inspirativních nápadů, co a jak nakreslit, aby se postavičkám na obrázcích dobře žilo. Protože, kdo může stoprocentně odmítat tvrzení, že namalované postavičky doopravdy žijí?

 

Z podobného soudku je i druhá knížka Daniely Krolupperové – Dráček Mráček – kterou vydala letos Mladá fronta. S malým klukem Míšou prožijeme celý rok – od posledního lednového dne vánočních prázdnin, přes Velikonoce, letní prázdniny, podzimní plískanici až po Ježíška.

Míša cestou domů ze sáňkování najde podivnou ještěrku se dvěma hlavami. Ta potvůrka se na něho pořád mračí. Chvilku Míšovi odsekává jedna či druhá hlava, až nakonec obě přiznají, že se dráček ztratil mamince a po kouzelné pěšince se dostal do světa lidí. Jenže kouzelná brána je teď na celý rok zavřená – otevře se až na Vánoce. A tak Míšovi nezbývá nic jiného, než si nového kamaráda vzít domů a pomoci mu ten rok ve světě lidí přečkat.

Míša s dráčkem, kterému chlapec začal říkat Mráček, prožijí veselá a napínavá dobrodružství, Mráček pozná spoustu zajímavostí ze světa lidí a sám Míšu také něčemu naučí – jaké to je, starat se o někoho. Veselý rok s dráčkem ilustrovala Andrea Tachezy.

alt

Tedy opět klučičí hrdina a klučičí stvoření, opět motiv pomoci druhému, starost o druhé. Opět jednoduchá stavba věty, aby knihu zvládli už začátečníci. Jednoduchá však neznamená nudná, nezajímavá. Daniela Krolupperová si dokáže hrát se slovíčky tak, že přímočaře  vysloví, co má a ještě poučí, aniž by u toho měla zdvižený prst. Umí malé školáky oslovit jako jejich kamarádka a podsunout jim nová slůvka, nová větná spojení a podstrčit spoustu moudrých rad tak, že to ani nnetuší.  Takové rady se přijímají nejsnáze!

Bubáček; Dráček Mráček
Autor:  Daniela Krolupperová
Ilustrace: Lucie Dvořáková (Bubáček); Andrera Tachezy (Dráček Mráček)
Vydáno: 2011 (Bubáček); 2012 (Dráček Mráček)
Stran: 64 (Bubáček);  56 (Dráček Mráček)
Vydalo nakladatelství: Albatros (Bubáček); Mladá fronta (Dráček Mráček
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto: Albatros a Mladá fronta


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Miluju symfonickou hudbu, klavírní a houslové koncerty, opery, ale ticho je taky dobré, říká Libuše Márová

libuse  marova200Čtyřicet let byla operní hvězdou Národního divadla Praha, ale i tak Libuše Márová často hostovala v zahraničí. Byly to hlavní role v operách, koncertovala, měla své recitály a točila v nahrávacích studiích. Carmen byla pro ni hodně ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Sandra Brown odhaluje Skryté zlo

skryte zlo 200Představovat českým čtenářkám ikonu Sandru Brown je zbytečné, u nás jí vyšla celá řada knih. Tou nejnovější je temně nazvaný román Skryté zlo, který v září vydalo nakladatelství Ikar. Čeká nás milostný příběh, životní útrapy ve vztahu, ale t...


Literatura

Čertice Dorka děti potěší i pouč

dorka 200Oblíbená dětská spisovatelka Klára Smolíková přichází s další parádní knihou pro naše nejmilejší. Tentokrát dostala název Čertice Dorka – Nechytej mě za slovo. Vyšla u nakladatelství Pasparta.

...

Divadlo

Hladová země ukazuje, jakou moc mají peníze

hladova zeme perexPředstavte si městečko, kde lidé pracují jen minimálně. Většinu času stráví na hostinách a oslavách. Za místní pracují chlapi v dolech, kteří kutají. Jediné, co musí místní udělat, je požehnat jim a poslat je pod zem. A jít to pa...

Film

Já robot

ja 200K nočnímu promítání na Prima Cool 4. 4. něco před třetí ráno připomínám film, který si vzal několik témat od slavného sci-fi autora Isaaca Asimova.

...