Příběh s děsivým koncem – láska krásné lazebnice a korunního prince bavorského

Příběh s děsivým koncem – láska krásné lazebnice a korunního prince bavorského

Tisk

dvorni sasek a carodejnicePoté, co bavorský vévoda Albrecht III. zemřel, rozhodl se jeho bratr po mléku a dvorní šašek Jan Burger, že se vyzná ze svého děsivého prohřešku. Přiřízl si několik husích brků a začal vyprávět příběh svého života po boku bavorského korunního prince a posléze panovníka.

 

Narodili se nedlouho po sobě a Janova matka Barbara, které chlapci říkali Barbra, je oba odkojila. Z Albrechta, kterého Barbra nadevše milovala, vyrostl pěkný mladík, Jan však přestal růst někdy ve čtyřech letech a pro vlastní matku téměř přestal existovat. Jeho končetiny sice sílily, ale zůstaly krátké, na zádech mu narostl hrb, jen tvář měl krásnou – stala se ideálem mužského půvabu.

Díky blízkému vztahu s korunním princem získal Jan vzdělání, dokonce se naučil střílet – bravurně – ze samostřílu. Stal se důvěrníkem prince Albrechta a všude jej doprovázel. Na bavorském území nebylo bezpečno. Bylo tehdy rozděleno do tří vévodství a každá strana čekala na chybu druhé. Proto Albrechtova matka umluvila svého chotě Arnošta, aby syna poslal na výchovu do Prahy, kde byla českou královnou sestra Arnoštova otce Žofie. Do Prahy odjel Albrecht i se svým bratrem po mléku. Jan se cesty obával. V Mnichově v Nové pevnosti, kde dosud žili, ho každý znal, ale jak tomu bude jinde?

Brzy byl díky svému vzhledu považován za dvorního šaška. Nebránil se tomu, věděl, že jeho zjev tomu napovídá. Jen si vymínil, že nebude nosit šaškovské oblečení a šaškem bude jen příležitostně. Pro Albrechta byl stále skoro bratrem. Nikdy na něho nedal dopustit a svěřoval mu nejtajnější mise. V Praze získal Jan od královny hodnost rytíře. Zde dokonce zachránil svou pohotovostí svému pánu a příteli život.

Život šel, Jan věrně provázel Albrechta na jeho cestách. Až na jedné z nich potkali krásnou lazebnici Anežku Bernauerovou, která princi učarovala. Stejně okouzlila svým vystupováním i Jana. Ten věřil, že až ji Albrecht kvůli dvorské morálce a zvykům bude muset opustit, stane se on jejím mužem a bude tím, kdo ji bude milovat a chránit do konce svých dnů. Jenže vše se vyvinulo úplně jinak, Albrecht se s Anežkou odstěhoval z Mnichova, odmítal nátlak svého otce, aby se oženil s ženou svého stavu, dokonce se tajně oženil. Proto musel vévoda Arnošt zakročit. Žárlivostí zmítaný dvorní šašek přesvědčil sám sebe, že pomáhá svému bratru po mléku, a kul pikle proti jeho ženě - lazebnici…

Dvorní šašek a čarodějnice je čtivý historický román ve formě zpovědi starého člověka, který se potřebuje vyzpovídat ze svého nejtěžšího hříchu. Autor barvitě vykresluje život šlechty na přelomu 14. a 15. století. Intriky, které decimovaly dvory v Praze i Mnichově a dalších městech, neustálý boj o nadvládu nad územím. Co nebylo zakázáno, bylo povoleno – a nebyly-li důkazy, nějaké si stvoříme. Vévodové se nežení z lásky – z lásky mají levobočky – vévodové se žení pro blaho svého panství.

dvorni sasek a carodejnice knizni klub

Obyčejný příběh jedné závisti a žárlivosti, která vyústila v tragédii, se odehrál kdysi a jistě se něco podobného někde děje právě teď. Jenom v jiných historických kulisách. Vždy se někde najde někdo, kdo omluví vlastní žárlivost vyššími zájmy, kdo si vstřícné chování druhého vysvětlí podle svého a nesplňuje-li následně jeho představy, začne nenávidět. Chování lidí se prostě nemění. Jen kdysi následky byly hrůznější a mnohdy definitivní.

Netuším, nakolik si autor vyfabuloval tento příběh. Je však uvěřitelný, historie zde nedostává až tak na frak, proto mu můžeme odpustit nepřesnosti, kterých se dopustil při líčení českých dějin. Nepsal historickou esej, ani literaturu faktu – psal román. Román o lásce a nenávisti. Což se mu jako zručnému spisovateli vcelku zdařilo.

Dvorní šašek a čarodějnice
Autor: Siegfried Obermeier
Překladatel: Zlata Kufnerová
Žánr: historický román
Vydáno: 2012
Stran: 224
Vydalo nakladatelství: Knižní klub
Hodnocení: 70 %

Zdroj foto: Knižní klub


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kateřina Kuchařová: „Nenechte se zlákat lacinými sliby na letácích a bojujte s námi proti okrádání seniorů“

Petice kucharova 200V českých kinech je nyní film Silvie Dymákové, Šmejdi, který poukazuje na nekalé praktiky při předváděcích akcí. U této příležitosti vznikla ve spojení tvůrců filmu, sdružení dTest a deníku

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Nekonečný Zimní příběh

zim 200Nakladatelství Jota vydalo pořádnou bichli ve formě The New York Times bestseller Zimní příběh od Marka Helprina. Dokáže však tato oceněná knížka zaujmout i českého čtenáře?

 

...

Literatura

Co se skrývá Pod maskou?

pod maskou200Kniha Zlín vydala druhou knihu ze série s novinářem Harrym Svenssonem – Pod maskou od švédského novináře a spisovatele Matse Olssona. Jaký je nástupce oceňovaného Trestu a smrti?

 

Divadlo

Pozemšťan. Premiéra ONE MAN SHOW v Divadle Bolka Polívky v Brně

Pozemstan perexDruhou premiérou letošní sezony byla pod patronací principála Bolka Polívky 5. dubna autorská inscenace Pozemšťan v podání herce Pavola Seriše a v režii Hany Mikoláškové. Komediální pantomimou a vlastními komentovanými vstupy herec vypráv...

Film

Hořící keř zaplál

Hoorici ker 200Jen na HBO spatříme nový český film Hořící keř, který se vrací k tragickému, ale nikoli marnému protestu Jana Palacha proti posrpnové okupaci Československa. Řadí se mezi početné výpovědi ...