Vánoce s vraždou v pozadí

Vánoce s vraždou v pozadí

Tisk

Nora Roberts smrtici vzpominkyNew York 2059 – čili blízká budoucnost. Eva Dallasová, jedna z nejlepších vyšetřovatelů místní policie by měla přemýšlet o vánočních dárcích a pomoci manželovi s velkolepou předvánoční párty pro známé. Jenže ona lépe střílí, než vymýšlí překvapení a organizuje večírky. Naštěstí její manžel je rozený organizátor a navíc si může koupit celou armádu těch, co jeho nápady realizují!

 

Na Evu Dallasovou je policie hrdá a manžel pyšný, proto se tu a tam objeví i na televizní obrazovce. Je tedy jasné, že její bývalá náhradní matka Trudy Lombardová, na níž nemá Eva nejlepší vzpomínky, ji jednoho dne spatří. Tato dáma je velmi podnikavá. Vychovala syna Bobbyho, kterému dopřála naprosto vše, co mu dopřát chtěla. Na druhou stranu mu odepřela možnost vyvinout se k samostatnosti. Tyhle tendence někdy matky mívají. Jako profesionální opatrovnice dětí bez domova si vybírala bezbranné malé dívky, které nikoho neměly. Dokonale jim otrávila těch několik měsíců, které u ní pobyly, její způsob výchovy ve všech zanechal pěkný zmatek a pocity křivdy.

A tato dáma se teď před Vánoci objevila v New Yorku v doprovodu syna s manželkou. Navštívila Evu, která ji sice nevybíravě vyhodila z kanceláře, jenže toto střetnutí otevřelo Pandořinu skříňku vzpomínek. Eva se trápí, jizvy na duši se otevřely a minulost, hluboko zasunutá v pozadí, se dere ven. Navíc Trudy se nevzdává – přijela si pro peníze a ty chce dostat stůj co stůj. Proto navštíví manžela její někdejší schovanky. Nepochodí ani u něho, ani netuší, že Roarke nebyl vždy jen charismatický miliardář se širokým srdcem, že býval pěkně hnusný zločinec. A druhý den najdou Trudy mrtvou v jejím hotelovém pokoji. Vánoční případ začíná…

Nora Roberts píšící pod pseudonymem J. D. Robb vytvořila sérii detektivek, kterou spojuje slovo Smrtící v názvu a hlavní hrdinka – detektiv Eva Dallasová. Její hlavní hrdinka je chlap v sukních. Dokáže se o sebe postarat, nic nezůstává nikomu dlužná. Ženou dokáže být jen v náruči svého charismatického muže. V práci je profesionálkou každým coulem a vždy jako buldok se žene za svým cílem. Je rovnocenným partnerem mužským protějškům. Velmi často jim také velí.

Nora Roberts smrtici vzpominky

Smrtící vzpomínky jsou detektivkou se vším všudy. Kulisu zde tvoří New York za padesát let. Ale tento fakt nehraje žádnou roli – jen se užívá víc techniky a lidé se přemisťují vznášedly. Jinak se chovají jako dnes – závidí si, přou se, okrádají, lžou, přetvařují se, milují, jsou přátelští – podle okolností!

Na můj vkus je hlavní hrdinka přespříliš emancipovaná, chybí jí ženskost, jedná až moc přímočaře jako chlap. Na druhé straně se sesype po střetu s minulostí. A tak se zdá, že její tvrdý postoj vůči ostatním je jenom přetvářkou, ochrannou zónou. Ale nedivím se, že knihy o takové hrdince jdou na odbyt. Podle reakce vlastního manžela jsem však pochopila, že leckterý mužský bude mít s příběhy problém. Mně samotné se těžko prokousávalo počátečními kapitolami. Těžko se totiž vyzná čtenář v situacích, které narážejí na předchozí díly série, aniž by byly dostatečně objasněny. Je jasné, že autorka předpokládá, že si přečteme všechny díly – ne že si vybereme tu a tam některý. Obchodně velmi zdatné, pro jednotlivé epizody už ne tolik. Smrtící vzpomínky v konečném zúčtování patří k lepšímu průměru mezi detektivkami na našem trhu. Nicméně se nedomnívám, že jde o titul, ke kterému bych měla chuť se někdy vrátit.

Smrtící vzpomínky
Autor: Nora Roberts píšící pod jménem J. D. Robb
Překladatel: Magdalena Cindričová
Žánr: detektivka
Vydáno: 2012
Stran: 360
Vydalo nakladatelství: Metafora
Hodnocení: 65 %

Zdroj foto: Metafora


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tleskač: „My nejsme apriori veselá kapela.“

altSkupina pyšnící se podtitulem Pilsner Ska Orchestra Tleskač má před sebou festivalovou sezonu, novou vokalistku Karolínu Jägerovou a rok staré album Never die songs. Na různé názory jsme se zeptali kapelníka ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Nenechte se zaskočit Divným počasím Joe Hilla!

divne pocasi 200V březnu vydalo nakladatelství Beta povídkovou knihu mladého amerického autora Joea Hilla, který svého otce Stephena Kinga nezapře, ba co víc- pořádně mu šlape na paty!

 

...

Literatura

Maria Adolfssonová: Velká chyba

velka chyba 200„Nálada oustřiček sice bývá povznesená a srdečná, ale slavnosti si tradičně vyžádají i něco málo obětin v podobě opilců, výtržníků a tu a tam někoho přiotráveného jídlem. To, co k tradici naopak nepatří, je pouliční občerstvení a levné...

Divadlo

Egon Tobiáš: Ten kůň nelže aneb divadelní hra s živými koni, herci a hudebníky

ten kun nelze egon tobiasV rámci projektu Jiřího Ondry a Egona Tobiáše Velký třesk na Malé scéně jsme se zúčastnili premiéry inscenace s tajemným názvem Ten kůň nelže. A nelhal! V netradičním di...

Film

Vstup do Zóny jen na vlastní nebezpečí

Zona 200Když příznivec ruského režiséra Andreje Tarkovského uslyší nebo uzří slovo Zóna, okamžitě zastříhá ušima, zbystří pozornost a hledí zjistit, zda se tenhle výraz neváže k filmu Stalker (1979). V případě knihy Zóna, vydané nakladatelstvím Paseka, se sk...