Křest povídkového románu Intr – Praha, 17. 4. 2013

Křest povídkového románu Intr – Praha, 17. 4. 2013

Tisk

INTR karpanius 200Právě v těchto dnech se narodila nová kniha. Napsal ji Ladislav Karpianus a jmenuje se Intr. Je zvláštní, šitá na míru mladým, plná odkazů, fotomomentek a dokonce i škrtů perem. Ale toto všechno jsem ještě včera v sedmnáct třicet nevěděla. Věděla jsem jenom, že povídkový román je na světě a že se křtí v budově Městské knihovny v Praze. Jako správný zmatkař jsem vyrazila do budovy hlavní na Mariánské náměstí v Praze 1 (naštěstí všude chodím s půlhodinovým předstihem), abych se rychlým přesunem dopravila do pobočky na Náměstí 14. října v Praze 5. Takže jsem začátek určený nestihla, nabrala jsem asi pět minut zpoždění, naštěstí na mne počkali, za což dodatečně autorovi děkuji a současně se kořím.

Jsem ráda, že jsem se na křest vypravila. Byl jiný, než na jaké jsem zvyklá. Netradiční. Opravdu jsem spolu s dalšími diváky podvečer strávila na internátě. Ten pocit nám navodili herci Jana Trojanová, Petr Rychlý a Petr Novotný, kteří nás ve třech scénkách pod režijním vedením Terezy Karpianus provedli celým DM VOŠ a SPŠE Plzeň. Hned zkraje nás přivítali jako trošku upjatí a rádoby vstřícní vychovatelé Domova mládeže. Dozvěděli jsme se hlavně to, co se nesmí. Naštěstí jeden z příchozích studentů – Jan Jelínek – měl několik trefných dotazů, proto nedošlo na kontrolu i našich „zavazadel“. Skutečně jsem téměř dospěla k tomu, že mne tu chtějí ubytovat, že budu muset dodržovat podivná pravidla a poslouchat víc než doma. Začala jsem se bát, že mi opravdu ve dvaadvacet hodin vypnou internet. Naštěstí bylo teprve osmnáct nula nula…

Hned po seznámení se s vychovateli Jan Jelínek vyrazil na pokoj a poznal budoucí spolubydlící. Od nich se mu dostalo nových poznatků, takže vypadal značně zmateně. V tomto okamžiku vstoupil do děje sám autor, který vyjukanému „zobákovi“ osvětlil některé termíny a krátce pohovořil o životě na internátě. Však ho zažil sám na vlastní kůži.

INTR karpanius1

Druhá scénka nás zavedla na dívčí pokoj. Opět starší zavzpomínali na dobu malin nezralých a mladší ročníky si připomenuly to, co se v jejich životě odehrálo před nedlouhou dobou, možná někdo pochopil, co ho zanedlouho čeká. Pak jsme ještě poznali letní obyvatele internátní budovy a dospěli jsme k rozhovoru Jany Trojanové – teď už byla sama za sebe – s autorem. Dozvěděli jsme se, proč Ladislav Karpianus zvolil pro svůj román právě tento námět, co všechno se kolem něho semlelo a další zajímavosti. Utvrdil všechny přítomné, že ve svém románu jen nekritizuje poměry na intrech, sám na čtyři roky v něm strávené vzpomíná rád. Nehodlal však o studentských letech psát „sluníčkově“. Přesto ho mrzí, že se ve svém někdejším domově mládeže nesetkal s příznivou odezvou, dokonce se zdá, že by jeho vedení nejraději vydání knihy zhatilo, ale bohužel pro ně, naštěstí pro čtenáře, touto mocí nevládne.

INTR karpanius2

Pak už se křtilo, kmotrů byla celá řada – od pracovníků nakladatelství po kamarády z internátu. Všichni knize popřáli dobrý start, úspěch u čtenářů, jedna z kmoter přiřkla autorovi i bohatství, které by snad díky knize mohl nabýt. Křtilo se pivem. Po autogramiádě nastal čas stylového rautu, který se nesl v internátním stylu – co dům dá.

INTR karpanius4

Příjemný podvečer se nachýlil. Ale ještě jednou bych chtěla ocenit výkon Jany Trojanové, Petra Rychlého a Petra Novotného, kteří na malém prostoru s minimem rekvizit dokázali vytvořit pocit, že jsme se opravdu ocitli v masivní, betonové krabici se spoustou pokojů a množstvím příběhů, dokázali ztvárnit několik postav najednou – od upjatých neupřímných dospělých, přes vědění chtivých studentů, po průšviháře a ztroskotance. Jejich zdařilé scénky vzbudili u všech přítomných, za tím si stojím, touhu okamžitě se začíst do stránek novotou vonící knihy, o které se v nakladatelské anotaci píše:

Nečekej na vrátnou, než dostaneš klíče od svého pokoje! Otevři první stránku knihy a užij si naplno čtyři nespoutané roky svobodného studentského života. Staň se na chvíli stydlivou studentkou, poprvé zamilovaným druhákem, co se po večerce dobývá na holčičí pavilon, nedávno vyhozeným dredařem, nadějným profesionálním hráčem počítačových her, svědomitým šprtem nebo pečlivou vychnou… Začti se do tohoto povídkového románu, aby ti postupně došlo, že hlavní postavou je úplně někdo jiný. Intr. Prostor, který tě změní.

INTR

Děkuji autorovi za pozvání. Strávila jsem velmi podařenou hodinku v přítomnosti nezkrotného mládí. A těším se, až si román v klidu přečtu. I když je určen mladším ročníkům. Ale proč se nevrátit do dob studentských, bezstarostných, ulevit si od té dospělé odpovědnosti a samostatnosti…

Autorka foto: Irena Šormová
Foto obálky: nakladatelství CooBoo


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Benešov

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Podváděná – sonda do života švédských žen

podvadena janouchova 200Román „Podváděná“ se odehrává v nejmenovaném švédském městě. Je pojat jako vyprávění hlavní hrdinky Cecílie Lundové, která je třináct let vdaná a vychovává s manželem Johnem čtyři děti. Finanční situace ro...


Literatura

Zlatá klec - dystopie o magii, třídních rozdílech a boji o moc

big temne-nadani-zlata-klec-dyJ-396661Další z řady young adult příběhů o nadpřirozených bytostech je tady. Zlatá klec od Vic Jamesové je prvním dílem ze série Temná nadání. Dokáže se prosadit mezi tunou podobné literatury?

...

Divadlo

V Pointě vyšla knižně ztracená divadelní komedie Ženy a sluhové španělského dramatika Lope de Vegy

zeny-a-sluhove200V online nakladatelství Pointa vyšla knižně veršovaná nadčasová divadelní komedie Ženy a sluhové o milostném trojúhelníku z pera mistra slova světoznámého španělského autora Lope de Vegy.

...