Setkání s Knížkovým pejskem

Setkání s Knížkovým pejskem

Tisk

Knizkovy pejsek 200Když se vysloví jméno Jiří Kahoun – hned je jasné, že se bude hovořit o knížce pro děti. Zatím jsme znali pana Kahouna především jako spisovatele píšícího pro děti – řadu jeho textů ilustroval třeba pan Jiří Fixl. Ale v loňském roce se pan Kahoun pustil i do malování. Tedy asi se do něj pustil již dříve, ale vloni poprvé vyšly jeho knížky autorské. Jednou z nich je zimní vyprávění o pejskovi, který bydlí v knížce. Má prostý název Knížkový pejsek.

 

Knížkový pejsek, to jsem já, protože bydlím v téhle knížce. Místo boudy mám knížku, a taky hodně chlupů. Mám z nich celý kožíšek. Pak mám ještě plnou tlamu zubů. Čtyřicet dva. První, mléčné, mi vypadaly a narostly mi nové. Jsou ostré jako jehličky a všechno jimi rozkoušu. Každý klacík, ponožky i bačkory. Uší mám málo. Na každé straně hlavy jedno, ale zato slyším nejlíp ze všech. (strana 7)

Takový knížkový pejsek se má, celý den leží v knize. Bydlí tam s babičkou a dvěma kočkami, malou a velkou. Během zimy se k nim nastěhovala ještě další zvířátka z okolí, která venku strádala chladem. Když společně zimu přečkali, rozběhli se všichni do svých domovů, ale pak se jeden letní den sešli, aby si konečně mohli prohlédnout knížku, ve které za sněhu a mrazu žili. Babička jim jí ráda ukázala.

Půvabný text o psíkovi, který je i není, kterému pan ilustrátor, když se nudí (psík a možná i autor), na požádání přimaluje kamarády, se čte s radostí. Navíc je psík moudrý a prozradí lecco z autorské kuchyně – jak se knihy píší, ilustrují, kterak se vyrábějí. Jiří Kahoun to prostě s dětmi umí – nepoučuje je, rozmlouvá s nimi (ústy psíka) jako s dospělými, jeho vyprávění jsou hravá, rozverná, vedená přesně dětskou logikou a dedukcí. Autor občas hrdiny nechá trošku zazlobit, aby se vidělo, že i knižní postavy mohou lumpačit a tu a tam něco poničit.

Knížkový pejsek je kniha zimní – hodně v ní chumelí. To je vidět i na předsádce publikace. Také je to knížka laskavá – babička své svěřence pěkně rozmazluje. Oni na oplátku jí pomohou, když se rozestůně, bez jejich péče by svou nemoc jistojistě nepřekonala. Ze všech stránek na nás dýchá duch kamarádství.

Opravdu mne mile překvapily ilustrace pana Jiřího Kahouna. Označila bych je přívlastkem „roztomilé“. Zaplňují jednotlivé stránky a stávají se nedílnou součástí textu. Přesně tak, jak má v autorské knížce být. Dohromady vše dává půvabný celek, na němž má svůj velký podíl i grafický úpravce Vladimír Vimr. Celkový dojem: příjemné čtení pro malé, vhodná knížka k večerním rozpravám a předčítání.

Knizkovy pejsek

Název: Knížkový pejsek
Autor: Jiří Kahoun
Ilustrace: Jiří Kahoun
Vydáno: 2012
Stran: 80
Vydalo nakladatelství: Knižní klub
Hodnocení: 90 %

Zdroj foto: www.kosmas.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Herec Pavel Novotný: Mastný se mě drží už sedmnáct let. Nebo já jeho?

pavel novotny200Není to jen zkušený divadelní herec. Mediální slávu přinesly Pavlu Novotnému televizní seriály. Nejvíce asi populární „Ulice“, kde představuje urostlého elegána Mastného. Za ty roky si tato postava prošla nejroztodivnějšími peripetiemi. ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Vykročte za tajemstvím Nostradama

Nostradamova zavet perexO tom, že široká veřejnost miluje detektivní romány, které spojují historické události s fikcí, svědčí například oblíbenost amerického spisovatele Dana Browna. Konkurencí jeho posledního hitu je kniha Nostradamova zá...


Literatura

Povídky plné krve, napětí i humoru

hruby pytel hruba zaplata 200V Radioservise vyšla povídková kniha Petra Hudského s názvem Hrubý pytel, hrubá záplata. Ačkoliv o tom v knize není nikde zmínka, toto dílo vyšlo už v roce 2006 v nakladatelství Kvarta a také jako e-kniha v roc...

Divadlo

Sbor Dejvického divadla přinesl do Zlína hru Kakadu

kakadu 200Zlín ožil již 20. ročníkem mezinárodního kulturního festivalu Setkání/Stretnutie a měl tu čest přivítat i část sboru Dejvického divadla. Ti nám předvedli hru Kakadu, která nám v obrazech a útržcích ze života mladé autistické ženy reflektuje svět.

Film

Jak pokračuje legenda Zprávaře

zpravar 200Film Zprávař 2 – Legenda pokračuje, je pokračování kariéry hlasatele zpráv a je konečně tady. Stylová, a přitom nechutná komedie s pevnými prsy a zadky, je přitom dojemná až k pláči.