Vše, co potřebujete vědět o džungloidních zahradách

Vše, co potřebujete vědět o džungloidních zahradách

Tisk

albatros dzungloidni zahrady200V nakladatelství CPress vyšla kniha Džungloidní zahrady od Nezkrotné zahradnice. Najdete v ní mnoho zajímavých informací a jistě i inspirace!

 

 

V úvodní kapitole se dozvíte, co že je to ta džungloidní zahrada. Nedá se to vyjádřit jedním slovem nebo jednoduchou definicí. Pro autorku je obtiskem a zhmotněním touhy po kráse, cestou tvoření v duchu našich talentů. „Jsou v ní skryty prastará divokost, svoboda a hojnost. Dotyk domova a konejšivá náruč evokující návrat domů, zpátky do biblického ráje,“ píše dále. Také se jedná o přírodní zahradu, která je bezúdržbová a má v sobě principy permakultury. Pro mě je to takový přírodnější a volnější styl přívětivý k samotné přírodě, ale každý si může najít to svoje.

Dále je kniha rozdělena na několik velkých částí zaměřených na pozemek a půdu, vodu, stromy, keře, zeleninu, trvalky a louku. Nejprve se můžete dočíst například, jak na kompost nebo mulčování, čeká vás spoustu praktických informací o vodě v zahradě a následují tipy zaměřené přímo na rostliny. Kdo chce užitek, toho potěší zaměření na ovocné stromy nebo jedlé keře, ale také na zeleninu či bylinky+ a jedlé trvalky.

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Zjistěte, jak na Džungloidní zahrady

I když mi přišlo, že kniha je především pro ty, které teprve čeká zakládání a navrhování zahrady, nebo mají k dispozici velký prostor, našla jsem si v ní spoustu zajímavostí a přečetla jsem si ji se zájmem. Zaujalo mě například, že nejzajímavější a nejdůležitější je pro všechny vrba jíva, která hostí až 213 druhů hmyzu a také prokládání kvetoucích rostlin do záhonů, což rozhodně budu praktikovat. A líbily se mi některé autorčiny myšlenky, například, že „musíme přestat zahradničit a začít zahradTVOŘIT“ nebo že na každé zahradě mohou být slimáci jiné povahy a to, co jim někde nechutná, mohou jinde úplně zlikvidovat a podobně. Zkrátka si v knize každý najde to svoje, a tak to má být!

Nezkrotná zahradnice Radka Votavová je architektkou permakulturních zahrad – přírodních, plných zdraví a krásy. Inspiruje všechny, které v duši volá dřímající správce planety. Vyvrací mýtus, že permakultura je slaměný binec a z trávníkových pouští kouzlí oázy života. Podporuje všechny zahradtvůrce na jejich cestě za soběstačným rájem na Zemi.

albatros dzungloidni zahrady

Džungloidní zahrady od Nezkrotné zahradnice
Autor: Radka Votavová
Žánr: hobby, zahrada
Nakladatelství: CPress (Albatros Media)
Rok vydání: 2024
Počet stran: 232
Hodnocení: 85 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/88387808/dzungloidni-zahrady-od-nezkrotne-zahradnice/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Naše písničky vznikají jako bouřka – rychle!

Maxim Turbulenc 200Psal se rok 1994, když v Praze vzniklo nové hudební seskupení, které si dalo název Maxim Turbulenc. V tom roce mi bylo třiadvacet a tahle trojice mi připadala pěkně praštěná. Dokázali ale rozesmát a získat si náklonnost napříč ge...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Praktická příručka pro fanoušky bonsají

bonsaje200Bonsaje pro začátečníky je název novinky z nakladatelství Esence. Jejím autorem je Horst Stahl.

 

...

Literatura

Životní pouť pobřežní cestou

Pobrezni cesta perexTeprve před několika dny se Raynor dozvěděla, že její manžel Moth trpí nevyléčitelnou nemocí. A k tomu právě přišli o dům a s ním i o práci. Nezbývá jim skoro nic – ani čas. A tak se rozhodnou vydat na pouť dlouhou tisíc kilom...

Divadlo

Divadelní hra GRAMOFON zve na premiéru i k introspekci nad současným děním do pražského Divadla MA

Gramofon 200Kam spěje dnešní lidstvo? Tuto základní otázku si pokládá hudebně-dramatický projekt pražského Divadla MA s názvem GRAMOFON, jenž se 1. a 3. března dočká světové premiéry na své domovské scéně v Žitné 41. Vícevrstevnatý příběh se odehrává na pozadí...

Film

Smrt jí sluší: přehlídka hollywoodských hvězd

smrt ji slusiČerná komedie Smrt jí sluší (1992) je přehlídkou tří hvězd tehdejšího filmu. Bruce Willis, Meryl Streep a Goldie Hawn předvádějí excelentní taškařici o tom, jak může honba za krásou a kari...