Nebourejte dům na Václaváku, žádali ministerstvo kultury

Nebourejte dům na Václaváku, žádali ministerstvo kultury

Tisk

altDesítky lidí se zúčastnily demonstrace proti možné demolici domu stojícího na rohu pražského Václavského náměstí a Opletalovy ulice, který ministerstvo kultury neplánuje vyhlásit kulturní památkou.

 

 

 

Demonstraci proti případnému zbourání domu na Václavském náměstí zorganizovalo občanské sdružení Monitoring RING spolu s Českou pirátskou stranou. Podpořili ji i politici ze Strany zelených či KDU-ČSL. „Pirát“ Vítězslav Praks připomněl, že za vyhrocení situace může někdejší ministr kultury Jiří Besser (TOP 09), který dům odmítl vyhlásit kulturní památkou. To ostatně ministerstvo neplánuje ani v současné době, kdy úřadu šéfuje Alena Hanáková (TOP 09).

„Zbourejte si svůj dům, paní Hanáková (TOP 09)“, „Co ty na to, Karle (TOP 09)“. Transparenty s těmito nápisy drželi v rukou předsedkyně SZ a bývalá poslankyně Kateřina Jacques a někdejší ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ). Bursík před demonstranty uvedl, že TOP 09 ministerstvo spravuje, měla by tudíž kulturní památku chránit. Bursík si dloubl do záoceánské vily Bessera - bránit je totiž podle něj třeba také nemovitosti v ČR, nejen na Floridě.

alt

Architektka Marie Švábová z občanského sdružení pro ochranu památek ASORT řekla, že zbourání domu by narušilo panorama Prahy, která je trojrozměrná, přesně totiž zapadá do koncepce celého prostoru Václavského náměstí. Organizátoři na demonstraci informovali o petici, kterou lidé proti případnému zbourání domu podepisují - čítá již kolem patnácti tisíc podpisů a podepsat ji lze na www.zastarouprahu.cz.


Foto: autorka


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Wisdom: „Naše česká fanouškovská základna je pravděpodobně nejfanatičtější“

wisdom 200Na festivalu Made of Metal se v pátek 15. srpna představí maďarská metalová skupina Wisdom. Jakou plánují show, jak se těší a jaká je hudební scéna v Maďarsku? To se dozvíte v tomto rozhovoru.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Duhy a jednorožci poprvé

duhy a jednorozci perexMaminky malých dětí to nemají lehké, i když často slýchají, že jsou vlastně pořád doma, tak na co si stěžují, a jak to, že stále něco nestíhají... Naštěstí většina z nich takové připomínky bere s rezervou. Dokonce si najdo...

Z archivu...


Literatura

Psí park. Příběh Ukrajinky Olenky, kterou potřeba změnit svět zavede na scestí

Psi park perexByznys s dárcovstvím vajíček je velké téma, kterému se věnuje román finské spisovatelky Sofi Oksanen Psí park. Téma je ale jen prostředníkem, je to především příběh o vykořisťování žen, ženské síle, touze po lepším světě v kombinaci ...

Divadlo

Švandovo divadlo představuje dramaturgický plán na sezónu 2020/2021

Svandovo divadlo 200Klasický titul Cyrano z Bergeracu v novém přebásnění, světovou premiéru původní hry Srpnové světlo napsanou a zrežírovanou Martinem Františákem, adaptaci slavného románu 1984 George Orwella, světově úspěšné drama Ať vejde ten p...

Film

Seriálová sezóna: Revolution

revolution200Seriálová sezóna 2012/2013 je vskutku nabitá dramaty a sci-fi záležitostmi. Po Orphan Black se podíváme blíže i na nejdiskutovanější seriálový projekt, Revolution. Post-apokalyptický, bojovný, akční a záhadný...