Život má jen čtyři tisíce týdnů, dělejte jen ty nejdůležitější věci

Život má jen čtyři tisíce týdnů, dělejte jen ty nejdůležitější věci

Tisk

Ctyri-tisice-tydnu perexKdyž jsem přemýšlel o této knížce, napadlo mě, že nejjednodušší by bylo celou ji citovat, jak je nabitá různými myšlenkami, ale kvůli rozsahu recenze se omezím na citaci úvodní – titul Čtyři tisíce týdnů. Tolik času podle autora Olivera Burkemana obsahuje průměrný lidský život. Není to málo, ale ani moc. Když se nad tím zamyslíme, může nás to vést ke snaze dobře takto vyměřený čas využít. Co to ovšem znamená „dobře“?

 

Pokud se budeme domnívat, že je třeba „mít vše hotovo“, hrozí, že se budeme hnát za nesplnitelným přeludem, pokud si neuvědomíme, že přijatelnější varianta cíle je „mít vše důležité hotovo“. Což předpokládá, že dokážeme z toho, co si říká o realizaci, vybrat nanejvýš tři nejdůležitější věci a ty v kratších úsecích dne denně řešit, dokud neuspějeme a nemůžeme se pustit do dalších velkých úkolů. Obrátíme-li pozornost k metafoře provádění úkolů jako plnění sklenice velkými, malými kameny a pískem, musíme počet velkých kamenů zredukovat tak, aby se do sklenice vešly. A pak už můžeme velké úkoly doplňovat řešením úkolů malých a nejmenších.

Čím víc toho zvládneme, tím víc dostaneme naloženo

„Mít všechno hotovo“ je ovšem iluze. Čím víc toho zvládneme, tím víc úkolů se pravidelně objeví. Jak jsme si řekli, hlavní je výběr úkolů a jejich redukce, protože čas není natahovací a den má jen 24 hodin. Může se nám tak zdát, když včas nepřijdeme na to, že máme možnost volby, že musíme zvládnout víc, než můžeme. Tak se aspoň tváří všeobecný tlak moderní doby, aby byl námi čas využíván „dobře“. Tento postoj nám ale umožňuje podívat se kriticky na to, co vypadá jako důležité.

Rozhodně to není to, co nás vtahuje jako stroj na špatné používání života, nutící nás zajímat se o to, o co se zajímat nechceme, ve který se proměnily veřejné sdělovací prostředky a zejména sociální sítě. Což je umožněno naším vnitřním nutkáním nechat se rozptylovat. V tomto případě se musíme vyrovnat s faktem, že to, co dělat musíme, to i nepříjemné či nudné, je to, co je třeba dělat a co proto dělat chceme.

Jak se smířit se svou konečností

Z opačné strany vzato snaha vrchovatě využívat čas může vést k hyperaktivitě, k tomu, že člověk aktivitu za každou cenu vyhledává místo aby si odpočal. Tato závislost může vést až k nežádoucím projevům toho, jak se subjekt snaží přebít nepříjemné emoce neustálou, nutkavou činností. Musíme se zkrátka naučit odpočívat, a to nejen proto, abychom obnovili síly pro další práci.

To souvisí s hledáním smyslu vlastního životního usilování, s tím, že by člověk měl být přítomen v přítomnosti a užít si ji ve prospěch svůj i svých blízkých. V knížce zaznívá nejen tento apel, ale i řada dalších myšlenkových podnětů. Autor je shrnuje v závěrečné příloze Deset tipů, jak se smířit se svou konečností.

Ctyri-tisice-tydnu

Čtyři tisíce týdnů. Time management pro smrtelníky
Autor: Oliver Burkeman
Původní název: Four Thousand Weeks – Time Management for Mortals (2021)
Nakladatelství: Jan Melvil Publishing
Rok vydání: 2022, brožovaná
Počet stran: 256
Zdroj foto: nakladatelství

Hodnocení: 100 %

https://www.melvil.cz/kniha-ctyri-tisice-tydnu/

( 1 hlas ) 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kytarista německé skupiny Xandria: „Dostáváme se na level, který od nás lidé opravdu očekávají!“

xandria marco 200Německá skupina Xandria servíruje symfonický metal v čele s novou vokalistkou Manuelou Kraller. Nejen na ni a jejich poslední desku Neverworld´s end jsme se zeptali kytaristy a kláves...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Tajná mantra navazuje na Kouzelníka ze Lhasy

MantraNa tento okamžik se Matt Lester v odlehlém himálajském klášteře připravoval pět let. Jeho osudem je otevřít starodávný, zapečetěný svitek obsahující proroctví, které svět naléhavě potřebuje. Když ale přijde jeho čas, svitek je ukraden. Matt se ocitne uprostřed nebezpečného pát...


Literatura

Proměny slovenského filmu
ImageČas od času vypadne z univerzit sborník textů věnovaných dokonce i pohyblivým obrázkům. Bohužel se jedná o publikace obtížně sehnatelné, vydavatelé zřejmě nepočítají s tím, že by jejich práce mohly zaj...

Divadlo

Dramaturgický plán sezóny 2023/2024 ve Švandově divadle

Svandovo divadlo200Anna Karenina, Klec bláznů, retro muzikál o božském pop-idolu, sólo pro Marií Štípkovou i nová česká hra o nevšedním spolubydlení malířky Toyen. Švandovo divadlo chystá odvážnou sezónu 2023/2024.

...

Film

Národní filmový archiv se představuje

generaceNárodní filmový archiv (dále NFA), jemuž lze zazlívat jedině to, že dosud nenakutal dějiny národní kinematografie, což se pravidelně děje nejen u našich sousedů (a na Slovensku už v druhém rozšířeném pojednání), vedle přehledných katalogů filmové tvorby...