Vychází kniha OKOUZLENÍ SLOVEM aneb HOŘKOSLADKÉ Z CUKRÁRNY

Vychází kniha OKOUZLENÍ SLOVEM aneb HOŘKOSLADKÉ Z CUKRÁRNY

Tisk

Okouzleni slovem200František Novotný ke knize říká: „Když jsem přepisoval staré a neupravené záznamy ze stovek setkání s Luďkem Munzarem v modřanské cukrárně, ožívala přede mnou každá chvíle, která se díky tomu narodila, společné besedy, výlety a autogramiády.


Tahle knížka ani stínkem, jak Luděk rád říkával, nepostihne ten krásný kus života, který jsme prožili spolu. Už vůbec to není životopis, jen pokorné poděkování. Mozaika pestrobarevných světýlek radosti, obav, smutků i nadějí. Je to vlastně dialog, který by chtěl ukázat zázemí, ze kterého vznikaly naše společné rozhlasové pořady. Zdaleka tu není všechno, co bych měl a chtěl povědět. Je to vlastně děkovačka, závěrečná úklona po skončeném představení.

Kdysi se mi vešla do čtyřverší, inspirovaného Janou Hlaváčovou a Luďkem Munzarem, kterému dal Miloš Černý krásnou hudbu a kterou končím svůj pořad Úklona klasikům.

Až na forbíně let se jednou budem klanět
Ať je to s květinou a s pískotem to není
Ať režisér tam shůry nemá důvod nic hanět
Ať je to slušné dobré představení
Myslím, že Luděk může být na tom jevišti nebeském spokojený, a moc bych takovou děkovačku přál i nám všem.“

František Novotný

okouzleni slovem1

Milí čtenáři,
právě jste otevřeli novou knížku Františka Novotného, v pořadí čtrnáctou. Měl jsem tu možnost být jejím prvním čtenářem a posuzovatelem, protože přítel František mi svěřil její rukopis – s důvěrou a s obavami. Otázky, jak dílo přijmou ti, jimž je určeno, trápí každého tvůrce. František Novotný se jimi trápil i u předchozích knížek, ale tentokrát to nebyla jen skromnost a pokora, která sluší každému umělci. Brzy jsem pochopil proč.

Na rozdíl od předchozích knížek, které jsou sbírkami básní a fejetonů, se tady autor vydal nevyšlapanou cestou. Inspirován zájmem o rozhlasové pořady, v nichž mu po mnoho let byl partnerem herec Luděk Munzar, rozhodl se zachytit atmosféru jejich setkávání nikoli ve studiu u rozhlasového mikrofonu, ale v modřanské cukrárně, kde se stovky dílů Okouzlení slovem a Setkání s Karlem Čapkem rodily. Jak to udělat, aby se podařilo uchovat atmosféru rozhovorů, jejichž obrysy zachytily Františkovy poznámky na všem, na co se dá psát? Jak zařídit, aby působily na čtenáře svou bezprostředností, aby bylo zřejmé, že jsou jiné než jejich vypulírovaná podoba v rozhlasovém vysílání? Nebyla to lehká práce ani pro autora, ani pro jeho editora. Leccos se muselo oželet, leccos se muselo upravit, protože záznamy nebyly kompletní – a přepis rozhlasových pořadů jsme odmítli, to by vznikla úplně jiná kniha.

Přijměte tedy pozvání do jedné modřanské cukrárny, kde si nad hřbitovní soupravou věneček – rakvička – černá káva povídají dvě zralé osobnosti o věcech, které se v chvatu života za sklem mohou jevit jako nepodstatné, ale jejichž význam nejlépe vystihuje jeden básníkův verš: Do nebe dojdeš cestou, která tě vede domů. Rozpětí témat, která se nad kávou proberou, sahá od profánnosti všedních situací až po snové obrazy české krajiny. Sklo té modřanské cukrárny neodděluje „skutečný život“ tam venku od snění a vzpomínek. Ve skutečnosti oba světy propojuje. Ať je vám v obou těch světech dobře. Nejlépe hořkosladce.

Milan Pokorný

Okouzleni slovem

František Novotný: OKOUZLENÍ SLOVEM aneb HOŘKOSLADKÉ Z CUKRÁRNY

Váz., formát 147×200 mm, 196 stran, fotografie v textu

Reedice CD Okouzlení slovem bude v prodeji od 8. listopadu 2022

Výběr z úspěšného rozhlasového cyklu z roku 2015.

Zdroj foto: Khalil Baalbaki

Více informací: www.radioteka.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Chalupa: Velmi zdařilá prvotina

chalupa200V květnu vyšla Pavlíně Křivánkové první kniha s názvem Chalupa a ukázalo se, že se máme na co těšit. Našlápnuto má totiž velmi slibně!

 

...

Divadlo

Pomozte svému divadlu: Kampaň slaví dílčí úspěch, ale divadelníci jsou stále bdělí.

pomozte svemu divadluNa tiskové konferenci Asociace profesionálních divadel ČR, která stojí za informační kampaní Pomozte svému divadlu, slíbil ředitel úřadu Ministerstva kultury Milan Kupka, za...

Film

Společenské vědy a audiovize

spol vedy audiovize perexNás nynější svět ovládají audiovizuální média: skrze filmy, televizi, internet či počítačové hry si utváříme představu o současnosti a poměrech v ní. Jenže fungování těchto médií lze zkou...