V Nakladatelství JOTA právě vychází rozšířené vydání knihy z ediční řady Cestopisy PŘÍBĚHY MOŘEPLAVCŮ ČEŠI A SLOVÁCI, KTEŘÍ OBEPLULI SVĚT

V Nakladatelství JOTA právě vychází rozšířené vydání knihy z ediční řady Cestopisy PŘÍBĚHY MOŘEPLAVCŮ ČEŠI A SLOVÁCI, KTEŘÍ OBEPLULI SVĚT

Tisk

Pribehy moreplavcu reedice200Publikace o českém a slovenském mořeplavectví vás provede vývojem tohoto pozoruhodného fenoménu země, jež má k moři víc než daleko. Obsahuje množství příběhů nejvýznačnějších českých a slovenských mořeplavců 20. a 21. století, kteří dokázali obeplout svět. Od působivého vzpomínání na legendární osobnost Rudolfa Krautschneidera přes autentické příběhy Richarda Konkolského, Jozefa Varsányiho, Jiřího Albrechta, Ivana Orla, Oldřicha Karáska, Františka Sýkory, Jiřího Denka, Vlada Porvaznika a dalších až po doplněné, nejnovější vyprávění Martina Dolečka.

 

Kdy a proč napadlo naše mořeplavce obeplout svět? Jak se dá v našich podmínkách postavit loď? Co vše během plaveb zdolali a do jakých úskalí a nebezpečí se dostali? Co jim plavba dala a naopak vzala? Kudy vede nejkratší cesta ze srdce Evropy na moře? Odpověď na tyto a množství dalších otázek naleznete v této jedinečné publikaci, která zahrnuje i přehledné dějiny mořeplavby, množství faktografických údajů o technických parametrech konkrétních lodí a informací nezbytných ke znalosti mořeplavby.

Kniha je bohatě provázena fotografiemi, dobovými materiály a ručně malovanou samostatně vloženou mapou s vyznačenými trasami. Doplňují ji krásné ilustrace Mikkela Odehnalů.

Tak ahoy! Pojeď s námi na moře!

pribehy moreplavcu reedice 1

O kterých mořeplavcích se v knize dočtete:

  • Richard Konkolski (* 1943) je nejslavnější český mořeplavec a vítěz řady námořních závodů, třikrát obeplul sám zeměkouli. Je také fotografem, autorem několika knih, filmů a televizních dokumentů.
  • Bedřich Skála je jedna z nejsvéráznějších osobností české mořeplavby. Zásadně o sobě neposkytuje žádné informace. Jisté je pouze to, že třikrát samostatně přeplul Atlantik.
  • Julius Ecsi alias Sorel (* 1954) společně s Rudolfem Krautschneiderem postavili lodě Polku, Polárku a Victorii. Na Polárce spolu v letech 1990 až 1993 obepluli svět.
  • Jozef Varsányi (* 1945) je původní profesí středoškolský učitel. S přáteli vlastnoručně vyrobil či zrekonstruoval několik plachetnic. Na jedné z nich, Zuzaně, obeplul v letech 1994 až 1995 svět.
  • Jiří Albrecht (* 1951) se od roku 1987 začal se zúčastňovat plaveb po Baltu a Středozemním moři.
  • V letech 1994 až 2001 plul kolem světa, žil a pracoval na všech kontinentech.
  • Ivan Orel (* 1968) společně s partou přátel postavil velkou dřevěnou námořní plachetnici Viktorku, inspirovanou Magalhaesovou Victorií, na které v letech 1999 až 2004 obeplul svět.
  • František Sýkora (* 1954) je povoláním počítačový technik. S manželkou Danuší Kleštincovou v letech 2005 až 2008 obepluli na vlastnoručně vyrobené plachetnici svět.
  • Jiří Denk (* 1967) je kapitánem první české lodi, která doplula na pevninskou Antarktidu. V letech 2007 až 2010 obeplul svět. Celkem navštívil šedesát pět států.
  • Otakar Hons (* 1947) s manželkou Janou obepluli svět na plachetnici Irmě v letech 2009 až 2015.
  • O svých plavbách vydali tři knihy, uspořádali také několik přednášek pro veřejnost.
  • Jaroslav Bernt vlastnil a převážně i postavil čtyři lodě. Zatím uplul 92 000 námořních mil. Na lodi Sayonara uskutečnil v letech 2010 až 2013 plavbu kolem světa.
  • Vlado Porvazník (* 1961) se od mládí věnuje horolezectví. V letech 2013 až 2015 obeplul svět na lodi Civetta 2, pojmenované po hoře v Dolomitech, kterou zlezl v roce 1983.
  • Zdeněk Teubner (* 1967) se od roku 1992 profesionálně věnuje jachtingu, od roku 1998 fotografování. Obě činnosti skloubil na plavbě kolem světa, kterou uskutečnil v letech 2014 až 2017.
  • Oldřich Karásek (* 1933) je celoživotním vášnivým sportovcem – boxerem, horolezcem a jachtařem. V letech 2002-2008 téměř obeplul svět, do cíle chybělo pouze 250 námořních mil.
  • Stanislav Kubíček (* 1975) je instruktorem potápění. S manželkou Jitkou plul kolem světa v letech 2004 až 2012. Během cesty se jim narodila dcera Kateřina.
  • Petr Ondráček (* 1949) je známým českým námořním jachtařem, který strávil plavbami více jak pětatřicet let. Kolem světa plul v letech 1997 až 1998 a 2011 až 2012, druhou cestu nedokončil.
  • Martin Doleček (* 1984) je mezi jachtaři známý jako „Námořní svéráz“. Třikrát přeplul Atlantik. V letech 2014 až 2019 uskutečnil, navzdory ztroskotání v Austrálii, jako druhý Čech sólo plavbu kolem světa. Naplul okolo 47 000 námořních mil.

Kniha vyšla ve spolupráci s firmou Altsea, s.r.o.

Prolistujte si ukázku: https://issuu.com/nakladatelstvijota/docs/pribehy_moreplavcu_2023

Pribehy moreplavcu reedice

Datum vydání: 15. března 2023
pevná vazba s přebalem / 497 stran
Ke knize je přiložena MAPA PLAVEB
Vychází také jako e-kniha.

https://www.jota.cz/pribehy-moreplavcu-2


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Trochu jiné setkání s Davidem Rakerem

stin ve dverich200V nakladatelství Mystery Press vychází thrillery autora Tima Weavera, ve kterých vystupuje soukromý vyšetřovatel David Reaker. Ve Stínu ve dveřích jej najdete také, ale jedná se o titul mimo sérii.

...

Divadlo

Herci MdB opanují muzikálovou kategorii Cen Thálie 2023

thalie3 200Po předchozích úspěšných letech také letos pro Městské divadlo Brno pokračují divadelní „žně“ v rámci počtu nominací našich umělců na významnou výroční divadelní Cenu Thálie. Tentokrát naši herci co do počtu nominací naprosto ovládli kategorii „Muzik...

Film

Temný rytíř povstal představuje důstojné zakončení Nolanovy temné trilogie

temny rytir povstalFanoušci temného rytíře se konečně dočkali. Po bezmála čtyřech letech se Bruce Wayne alias maskovaný hrdina z Gotham city opět vrací na plátna kin. To vše prostřednictvím režiséra, který před téměř sedmi let...