Královské město Ústí nad Labem a posledních 30 let

Královské město Ústí nad Labem a posledních 30 let

Tisk

UL 4 perexPoslední historický výlet do města na severu Čech, Ústí nad Labem, nám připomene nejdůležitější milníky, které se zde udály za posledních 30 let.

Vývoj po roce 1989 se dotkl nejen lidí, ale i města. Změnou vlastnických vztahů k objektům se začíná měnit i jeho tvář. Už to není průmyslové město, velké továrny privatizaci nepřežily. Ovzduší se díky tomu sice lepší, ale lidé přicházejí o práci. Okolí města hyzdí plechové haly a ničí dávnou historií. Byty se prodávají původním nájemníkům a záleží na nich, jak je dokáží udržovat. Většinou se to daří a barevnost jejich fasády to dokazuje.

UL 4 6

V centru města mizí malé obchody, na okraji začínají růst velká obchodní centra sice s parkovišti, ale ne každý má auto. Zejména pro starší občany je cestování s velkým nákupem hromadnou dopravou přes celé město nepříjemnou realitou. Zavírají se jesle, školky i školy, některé slouží k jiným účelům, jiné dál chátrají.

Kopec Větruše s restaurací, další ústecká dominanta, byl zprivatizován a chátral dál. Nakonec ho město za velké peníze odkoupilo zpět. Dnes je zde hotel a lanovou dráhou se tam dostane i méně zdatný člověk.

UL 4 1

Tržnice u kostela se šikmou věží byla zbourána, místo ní bylo postaveno obchodní centrum Forum. Zbouráno bylo i autobusové nádraží, a tak Ústí nad Labem je jediné krajské město, které ho vůbec nemá. Provizorium hlavního nádraží, které sloužilo od roku 1945, se však konečně dočkalo dostavby a přestavby.

Hrad Střekov byl vrácen původním majitelům, ale pro veřejnost slouží dál. Došlo i na dlouho plánovaný druhý most spojující Střekov s městem. Jeho stavba započala v roce 1994 a dokončena byla v roce 1998. Tento asymetrický, částečně betonový a ocelový most byl Mezinárodní asociací pro mosty a stavby zařazen mezi 10 nejlepších staveb. Z objektu staré krajské nemocnice, která se přestěhovala do nových prostor, vzniká postupně Kampus Univerzity JEP.

UL 4 2

Muzeum získalo objekt po nevyužité základní škole, který po určitou dobu sloužil i jako pošta. Přístavbu získalo Městské divadlo i knihovna.

Mění se i okolí města. Bývalý lom Milada byl rozsáhlou hydrickou rekultivací změněn na jezero, které svou rozlohou 252,2 ha patří mezi největší u nás a od roku 2015 je zpřístupněno veřejnosti. Vznikly dvě rozhledny, opraveny byly Městské sady. Na Mírovém náměstí vyrostly v prolukách většinou bankovní domy, i když stále ještě jeden objekt chybí. I Masarykova ulice, které se nejvíce dotklo bourání, se začíná obnovovat. Je zajímavé zjištění, že stará výstavba, oblečená do nových kabátů, konkuruje těm právě postaveným.

UL 4 3

Zatímco se město probouzí do nové krásy, jeho čtvrti začínají chátrat, ať jsou to Předlice, Krásné Březno, Střekov nebo Mojžíř. Škoda, i tam byly, a někde i jsou, zajímavé stavby.

UL 4 7

Ústí nad Labem se hodně změnilo, něco se povedlo, něco méně, a záleží na každém návštěvníku a jeho prioritách, co ho zaujme. Navštivte naše město a uvidíte sami.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petr Urban: „Humor je vždycky dobrý společník a odbourá mantinely“

petr urban 200Přečtěte si rozhovor s Petrem Urbanem, otcem legendárního Čecha Rudy Pivrnce. Řeč bude nejen o této značce, produktech a úskalích, ale i o jeho dětech nebo výtvarné výchově.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Chrudimské muzeum zve na výlet nejen do druhohor

chrudim 200Regionální muzeum v Chrudimi zve malé i velké na cestu do hlubin historie života na Zemi od prvohor do vzniku rodu Homo sapiens. Výstava Paleoart aneb Mamuti táhnou na Chrudim představuje obrazové umělecké paleontologické rekonstrukce volného s...

Z archivu...


Literatura

Podivní podruhé a určitě ne naposled

pod 200Ještě dnes si pamatuju, jak mě uhranul plakát na první díl ve výloze knihkupectví. Podivná holčička mírně se vznášející nad zemí. A to jsem ještě netušila, že se celou knihou budou táhnout ještě podivnější příběhy na nejpodivnějších místech – kde taky ...

Divadlo

Je tanec vaše vášeň? Pak vás zveme na TANCESSE 2012

altV květnu 11.-13. května Brno opět ožije tancem a pohybem.  Již počtvrté se sem sjedou soubory z nejrůznějších končin republiky.  Zahraniční hostem festivalu bude soubor z Polska Akro Dance Theatre Torun. Festival pořádá

Film

Romana Jákl Vítová: Jako malá jsem byla bojovná divoška

Romana Jakl Vitova200Romana Jákl Vítová, bývalá modelka a televizní moderátorka patřila řadu let k nejznámějším tvářím TV Prima. Ve společnosti ji už nějaký čas nepotkáváme, ale od 8. září ji můžete vídat na stříbrném plátně v roli středověké vesničan...