Bečov nad Teplou : Národní památkový ústav přes léto nezahálí

Bečov nad Teplou : Národní památkový ústav přes léto nezahálí

Tisk

becov nad teplouArchitekti, přemýšlejme! V červnu tohoto roku byla uvedena neveřejná architektonická soutěž Národního památkového ústavu v Praze.  Úkolem soutěžících je do 10. září 2012 odevzdat soutěžní návrhy na koncepční a celkové řešení záchrany, obnovy a využití dosud nepřístupné části areálu středověkého horního hradu Státního hradu a zámku v Bečově nad Teplou, který se nalézá v Karlovarském kraji.

Jak nám vysvětlila generální ředitelka NPÚ, ing. arch. Naďa Goryczková, je tato soutěž jako alternativa, vycházející ze zákona o veřejných zakázkách § 102, ideálním nástrojem k naplnění výjimečných ambicí tohoto projektu, který byl již v roce 2010 oceněn cenou Evropské unie/Europa Nostra. Kastelán Státního hradu a zámku Bečov, Mgr. Tomáš Wizovský, považuje projekt za nalezení způsobu specifické prezentace historických hodnot hradu laické i odborné veřejnosti. „Památka tak bude moci svým návštěvníkům nabídnout, vedle současné expozice věnované relikviáři sv. Maura, památky nevyčíslitelné hodnoty i prostor pro edukativní prohlídky a prohlídkový okruh okolo stavebně nejstarší části areálu,“ upřesnil kastelán budoucnost národní kulturní památky.

V současnosti můžeme navštívit asi třetinu z rozsáhlého komplexu, mimo který se nachází mimořádně autentický středověký hrad, který čeští i zahraniční odborníci velmi oceňují.  Areál Bečova se tedy stane postupně koncepčním a metodickým pracovištěm, kde se budou vzdělávat všechny věkové skupiny, zejména studenti pedagogických fakult.

becov nad teplou

Výherce soutěže musí být specialista na restaurování, který nabídne a přijde s nejlepší realizací, tj. zachová v rámci rekonstrukce největší autenticitu středověkého hradu Bečova, nesmí nic poškodit, ani zničit a musí počítat s tím, že zámek bude nadále přístupný (10 měsíců) veřejnosti.  

A co bude stát rekonstrukce stát?

Do roku 2015 je plánováno, po rekonstrukci prostor středověkého horního hradu včetně jeho okolí, jejich zpřístupnění. MK ČR vyčlenilo na rekonstrukci hradu Bečov 90 milionů Kč.

becov nad teplou klausova

Co dosud víme o Relikviáři sv. Maura?

Dosud dochovaný středověký hrad patřící pánům z Oseka na počátku 14. století, upravený renesanční palác Pluhovských a barokní zámek Questenberků z 18. století – to vše tvoří unikátní architektonický celek. V roce 1985 byl pod podlahou hradní kaple objeven domečkový,  tumbový relikviář sv. Maura -  románská zlatnická památka z počátku 13. století, který po náročné restaurátorské práci je samostatně umístěn v prostorách zámku.

becov nad teplou original


Relikviář byl vyroben v dnešní Belgii na zakázku benediktýnského kláštera, který získal relikvie sv. Jana Křtitele a sv. Maura z katedrály v Remeši. Po Velké francouzské revoluci byl klášter zrušen a relikviář skončil v zákristii spřáteleného farního kostela mezi starým nábytkem. V roce 1838 jej vykoupil majitel bečovského panství Alfréd de Beaurfort-Spontin a nechal jej opravit. V roce 1888 byl relikviář vystaven na výstavě v Bruselu. V roce 1889 jej Beaufortové přemístili na svůj zámek v Bečově nad Teplou. Po roce 1945, v návaznosti na tzv. Benešovy dekrety, byli z důvodu kolaborace s Němci Beaufortové nuceni opustit republiku, ale relikviář uschovali do zásypu podlahy hradní kaple Navštívení  Panny Marie, a to na 40 let.

V roce1984 vyjednával Danny Douglas, obchodník z USA, o odkoupení blíže neurčené historické památky, ukryté na území České republiky. Čeští kriminalisté se to  samozřejmě dozvěděli a prohledali bečovský areál,  a už druhý den byl relikviář objeven v zásypu hradní kaple. Stát jej zapůjčil Umělecko-průmyslovému muzeu v Praze. V roce 1991 začaly restaurátorské práce a trvaly jedenáct let.

becov nad teplou truhla

Uvnitř relikviáře se nalézají kosterní ostatky čtyř světců, konkrétně sv. Maura, Sv. Apolináře, sv. Timoteje a sv. Jana Křtitele. Dekoraci relikviáře tvoří soubor 12 reliéfů, 14 sošek z pozlaceného stříbra, drahé kameny, polodrahokamy, antické gemy, filigrány a emaily.

Relikviář je umístěn v trezorové místnosti a je pečlivě střežen bezpečnostní agenturou Trade FIDES pomocí poplachové zabezpečovací signalizace. Současně se monitorují parametry prostředí místnosti – teplota a vlhkost, data se zpracovávají a překročení předem nastavených hodnot je signalizováno. Elektrická požární signalizace a nejmodernější kamerový systém samozřejmě nechybí.

NPÚ a památky v jeho správě

Národní památkový ústav je největší příspěvkovou organizací Ministerstva kultury ČR. Vedle své role odborné složky v procesu památkové péče v České republice plní také povinnosti vyplývající ze správy více než stovky státních památek. Většina z nich je veřejnosti přístupná a z konvolutu památek přímo ve správě NPÚ jich je sedm zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO: „zámecký komplex Český Krumlov, zámek Litomyšl, zámek Telč, poutní kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou, zámky Valtice, Lednice a Janův Hrad v rámci Lednicko-valtického areálu a Arcibiskupský zámek a zahrady v Kroměříži.

becov nad teplou truhla

NPÚ otevřel 11. července 2012 v pražské ulici Na Perštýně nové pražské Infocentrum, kde si můžeme zakoupit pohlednice, odborné publikace, periodika, či originální suvenýry z hradů a zámků. Získáme zde také aktuální informace z památek ve správě NPÚ a možnost  orientovat se mezi stovkami kulturních akcí na státních hradech, zámcích i informace o jejich provozu.   

Vyhlášení soutěže: www.uverejnovani.cz
Informace o soutěži: www.npu.cz
                                    www.cka.cz
NPÚ,Valdštejnské nám. 3
118  01 Praha 1 - Malá Strana
P. O. Box 84
Tel: 257 010 207
Tisková mluvčí: Mgr. Zdeňka Kalová DiS
mobil 724  511 225
 
Státní hrad Bečov nad Teplou - národní kulturní památka
Tel.: 353 999 394
Návštěvní doba 2012:
Srpen: út-ne 10 – 18 hod.
Září: út-ne 10-17 hod.
Říjen: so,ne, svátky 10 -17 hod.
Poslední prohlídka začíná hodinu před ukončením návštěvní doby objektu
Délka prohlídky: každý okruh 45 min.
                            3. okruh 105 min.
Prohlídka je s průvodcem (okruh s relikviářem sv. Maura- max. 25 lidí)
Pro skupiny nad 15 osob se u obou okruhů doporučuje rezervace prohlídky předem na  tel. 353 999 394

Cizojazyčný výklad (anglicky, německy, rusky, francouzsky, španělsky, polsky)
 nebo texty (německy, anglicky, rusky, francouzsky, italsky, holandsky)
Texty v českém jazyce jsou k dispozici pro sluchově postižené
Pro nevidomé je k dispozici haptický model relikviáře zhotovený v měřítku 1:1 s odlitky 14 sošek a 12 reliéfů

Kulturní akce 2012 na Bečově nad Teplou

8. – 16. září  
EHD – Dny evropského kulturního dědictví

3. listopadu
Lampionový průvod

Mobil: 606 659 637
E-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
www.zamek-becov.cz


Ilustrační foto: internet


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lenka Pavlovič: Dokážu se zamilovat do každé role

archiv Lenka PAvlovič jako HELENA Polská krev (Jihočeské divadlo, Č. Budějovice) (2)Původně se chtěla věnovat hře na klavír, ale místo...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Holocaust nebo genocida?

holocaust genocida zideŠílené myšlenky bývají často akceptovány politiky vlád V Praze proběhla 18. – 20. června l. Mezinárodní konference Mountains of Moses 2012 s podtitulem “Revolta, odboj a záchrana obětí hromadného...

Z archivu...


Literatura

Romantika + akce = Střemhlavý pád

stremhlavy pad 200V listopadu vydalo nakladatelství Ikar další knihu z Edice světový bestseller, tentokráte zacílili na ženy a vsadili na tutovku v podobě Sandry Brown. Její Střemhlavý pád má ty správné složky, aby vytvořil napínavou akční knihu p...

Divadlo

V NODu praská program ve švech!

nodPo letní kompozici programu No Dimension Summer se režim v experimentálních prostorech NOD vrací do normálu.  Lépe řečeno se do programu vrátí osvědčené divadelní kousky, odehraje se několik premiérových večerů a to jak divade...

Film

Do kin přichází francouzské drama Pokoj zázraků

Pokoj zázrakůKoncem roku byste si neměli nechat ujít filmovou novinku s názvem Pokoj zázraků, která se na plátna českých kin dostane 28. prosince. Tento původem francouzský snímek, plný emocí a osudových momentů, vás pohltí svým vyprávěním o nezlomné síle mateřské lásky. Pokoj záz...