Slova psaná Vypsanou fixou nikdy neomrzí!

Slova psaná Vypsanou fixou nikdy neomrzí!

Tisk

Fixa 200Pardubická pop punková skupina Vypsaná fixa letos oslavuje 20 let svého působení a k narozeninám si nadělila dvojkoncert skrývající se pod názvem Před náma jedeme my tour. V rámci něj se ukázala i ve Zlíně, kde byla i Kultura21.cz!

Vypsaná fixa se za těch dvacet let stala ikonou. Může za to jejich směsice rocku, punku i popu a hlavně jedinečné básnické texty z pera Michala Maredy – Márdiho. Toho doplňuje kytarista Milan Kukulský (Mejla), baskytarista Daniel Oravec (Mejn) a bubeník Petr Martínek – Pítrs. Za sebou mají pět vydaných demonahrávek, sedm plnohodnotných desek a spousty koncertů.

Předkapelu tedy tvořila také Vypsaná fixa, ale taková jiná, ta starší, klasická. Když si Pítrs s Márdim sedli na pódium a pronesli: „My jsme předkapela a hrajeme věci, na které fixa sere,“ publikum se smálo a hlavně moc těšilo. Od té doby už to totiž jelo – začalo se Pingpong barem z dema Z Nietcheho nic a pokračovalo to přes Agresivního dědu po Děti z kouřový hory a Vlak.

Fixa 1

Dohromady zahráli 11 písniček a udělali tak průřez většinou starých klenotů. Překvapivá byla píseň Robinson z Krásy nesmírné (2011) nebo závěrečný cover Pasažér. Lidé se chytali tak na půl, něco znali, něco ne, ale atmosféra byla skvělá. A rozhodně bylo super slyšet tyto „archivní“ věci znovu naživo a cítit tu nostalgii.

Kompletní Vypsaná fixa začala hrát pár minut po deváté a to úvodní pecku z desky Detaily – Show pana Loba. Od prvních tónů se všichni vlnili, skákali, zpívali a moc si to vše užívali. Ani je nemusel nikdo pobízet, ostatně kapela na to ani nehrála. Nové kousky se různě střídaly s těmi staršími a jako celek to fungovalo. Písně z té poslední desky Krásný smutný den působily právě obráceně, publikum už je mělo naposlouchané a rádo si zařvalo, že „Karma je Mike Tyson!“.  Skvělým zklidňujícím překvapením byla Papírová hyena z desky Fenomén (2007). Píseň je tak tklivá a originální, až se dav nechal utišit a nechal působit „po páteři mrazivý dálnice“.

Vypsaná fixa na sobě nenechala znát žádnou únavu a po takové dvacítce hitovek se zvládla ještě dvakrát vrátit. A nebyly to návraty jen tak ledajaké – až jsem měla dojem, že si chtěli posvítit na ty, kteří do té doby nezpívali a neskákali, a donutit je zničit si hlasivky i podrážky. První přídavek začal Mažoretkou, Ninou a Dezolátem – „myslete na tuto písničku zítra,“ smál se Márdi, než zpíval „proležíme v posteli celou neděli“. Největší fixí hit 1982 přišel na začátku druhého setu přídavků a Masters of Rock Café se tím pravidelným skákáním opravdu musel otřásat v základech. Po něm dostala prostor novinka Šúrka a končilo se v San Piegu, protože „San Piego to je naše město“!

Vypsaná fixa je jedinečná kapela. Voní při ní marihuana, vylévají se nápoje, nezřízeně se tancuje a hlavně je všude kolem neuvěřitelná pohoda. Vypsanou fixu totiž můžete jedině milovat a její sláva je věčná!

Fixa 2

Název koncertu: Vypsaná fixa: Před náma jedeme my tour 2014
Kdy: 15. 11. 2014
Kde: Masters of Rock Café Zlín
Pořadatel: Vypsaná fixa
Zahráli:
Předkapela: Pingpong bar, Agresivní děda, Marrineti, Vypsanou fixou, Večerníček, Robinson, Irové, Vesničani, Děti z kouřový hory, Vlak, Pasažér
Vypsaná fixa:  Show pana Loba, Diskokaktus, Detaily, Gigi, Komik lobotomik, Zapadá hipík, Stereoid, Snídaně z elektřiny, Štěstí Jimi Dixona, Letadlo,     Karma je Mike Tyson, Krásný smutný den, Domácí motokrosař, Kostel- Biohazard – Mc Donald, Papírová hyena, Čtyři slunce, Ruzyně, Darling, Drogový večírek, Mažoretka, Nina, Dezolát, 1982, Šúrka, San Piego

Hodnocení: 90 %


Zdroj foto: Pavel Langer

www.vypsanafixa.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dominik Vodička: „Vítězství je vždy krásná věc, ale tady šlo hlavně o půl rok strávený se super lidmi.“

vodicka 200Dominika Vodičky jste si mohli všimnout v pořadu Stardance, kde společně s Veronikou Khek Kubařovou vyhráli. Na co bude nejvíce vzpomínat, co mu to přineslo a jak se nyní má?

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Pšenica – áno či nie?

pseniAj vy máte radi vôňu čerstvého chleba? A možno vám je po chlebe ťažko aj bez toho, aby ste trpeli celiakiou. Odpoveď je alergia alebo intolerancia na pšenicu. Ale ako sa mám vzdať pšenice, veď je predsa vo všetkom!

Divadlo

Říjnové novinky na Dramoxu: divácky úspěšná Korespondence V+W i dojemných 4000 dnů

KorespondenceVW 1200x1200Online platforma Dramox.cz zahajuje podzimní sezónu hned několika diváckými hity. Pokud jste v Divadle Na Zábradlí nestihli jednu z nejúspěšnějších divadelních her posledních let Korespondence V+W, můžete se na ti teď podí...

Film

Jaké to je Být ženou?

Být ženouJeden svět “kouká” na nás všude. Reklamní plochy, internet, televize. Všude tam je nám připomínán ten svět sám pro sebe, dokumentární ostrov, na který máme možnost udělat si výlet. Široká nabídka pohledů do jádra všemožných problémů, denních realit...