Tejpování jako svépomoc při bolestech?

Tejpování jako svépomoc při bolestech?

Tisk

TEJPOVANI PEREXV češtině se objevily dva nové výrazy: tejpování a tejpy. Tejpy jsou elastické lepicí pásky, které se lepí na kůži, kde při správném nalepení pomáhají tlumit bolest, podpořit látkovou výměnu a prokrvení daného místa. A činnosti, která to umožňuje provést, se říká tejpování. Obě slova pocházejí z angličtiny. Tentokrát není asi třeba lamentovat, obě slova patří do odborného medicínského jazyka. Spolu se slovíčky se objevila ve zdravotnické literatuře i řada příruček o tejpování. A jedním z autorů věnujících se tomuto tématu je i Daniel Weiss, německý osteopat a léčitel, který se rozhodl zpopularizovat tejpování mezi lidmi natolik, nakolik to jenom půjde.

 

 

V úvodu své knihy Tejpování autor vysvětluje, jak se tahle efektivní metoda prosadila. Od vojáků a vrcholových sportovců se rozšířila přes masový sport až k běžným uživatelům. Zejména na londýnské olympiádě jsme při pohledu na sportovce mohli mít občas dojem, že sledujeme jakési pomyslné „umělecké dílo“. Dnes si lze zakoupit barevné tejpy jak přes internet, tak v lékárnách (a minulý týden dokonce i v Lidlu). Takže nás autor vítá ve světětejpování. Poukazuje na jeho historii – znali a používali je už staří Egypťané a Řekové v podobě pryskyřicí napuštěných lepících plátěných pruhů. K moderním následovníkům patřil mj. lékárník Paul Carl Beiersdorf, který začal používat náplast s gutaperčou (sušenou šťávou z malajského perčovníku), slavnou „gutaplast“. Japonský lékař Kenzo Kase začal vylepšovat nepružné bílé tejpy do dnešní podoby. Dnes se tejpování využívá nejen při problémech pohybového systému, ale i v interní medicíně, v gynekologii atd.

Kromě teorie se autor věnuje hlavně praxi. Velmi pěkně a přehledně zpracovává dané téma. Za pomoci bohaté fotografické přílohy opravdu názorně ukazuje, jak daný úkon provést a jaký typ tejpu použít. Vysvětluje, jak si správně nalepit tejp při řadě potíží, od průduškového astma až po ušní šelest. A právě s tím mám trochu problém. Moje oblíbená autorka Betty McDonaldová kdysi ironicky napsala, že „kdokoli může dělat cokoli, zvlášť naše Betty“. Obávám se, že autor téhle barevné knížečky, pokud to myslí vážně, se dostal přesně na tuto úroveň přemýšlení. Chápu, že je možné vézt se na vlně zájmu, v tomto případě zájmu o tejpování. Ale pokud se nepletu, je to především práce odborníků na pohybový systém, většinou fyzioterapeutů. Ti se tomuto umění učí v certifikovaných kurzech pod dohledem certifikovaných školitelů. Před lepením si umí svaly i další struktury vyšetřit a určit vzájemné souvislosti. Neumím si představit, jak si laik bez znalosti anatomie a bez řádného vyšetření lepí např. lymfatický tejp na paži, hvězdicový tejp na křížovou kost nebo třeba tejp na bránici. Zejména proto, že je po tomto úkonu nutno udělat i další terapeutická opatření, aby nám bylo opravdu pomoženo. Takže slovo „svépomoc“ bych z nadpisu i předmluvy vypustila.

Kniha je určena všem zájemcům o tejpování, tudíž široké veřejnosti. S respektováním výše uvedené výtky ji mohu jako informační materiál doporučit laikům a jako inspiraci terapeutům.

TEJPOVANI

Tejpování. Svépomoc při bolestech svalů a jiných obtížích / z německého originálu Taping. Selbsthilfe bei Muskelschmerzen und Andersen Beschwerden

Autor: Daniel Weiss
Přeložila: Blanka Pscheidtová
Žánr: zdravotnická literatura
Nakladatelství: Noxi, s.r.o., Bratislava
Rok vydání: 2015
Počet stran: 128
Hodnocení: 90 %

Zdroj foto: Noxi, s.r.o.

www.noxi.cz/b/2-novinka.html

( 8 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Léto se snažím spravedlivě rozdělit mezi odpočinek a prací na knize, říká Jiří Bartoň

Bartoň Povídání o létě, prázdninách či okurkové sezóně poskytl v těchto dnech Kultuře21 herec, šansoniér a filmový historik Jiří Bartoň. I když přiznává, že léto trávil na Moravě a navštívil řadu míst, která má rád, pře...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Holky musí držet spolu

Posli fotky perexNa první pohled se zdá, že se na ospalém předměstí Jonesvillu ve státě Massachusetts nic neděje. Studenti Jonesvillské střední se nemohou dočkat, až uniknou ze spárů maloměsta.

 

...

Literatura

Znáte „psí řeč“?

tenpes 200Pejskařů všude kolem nás rapidně přibývá. A taky přibývá lidí, kteří psy rádi zrovna nemají. Bojí se jich i jejich majitelů, stěžují si na hlasitý štěkot i nevítané exkrementy na chodnících. Pro obě tyto znepřátelené skupiny vychází v českém překlad...

Divadlo

Klezmerem nespaseno

200divPražské Vinohradské divadlo je scénou, která velkou měrou určuje, co se v českém divadle nosí a obvykle ukazuje, jak se divadlo má dělat. Poslední vinohradská premiéra, tragikomedie Nesnesitelné svatby H. Levina, tomuto obyčeji vyhověla jen velmi málo. N...

Film

Malé zamyšlení nad Jedním světem 2012
ImageKaždoročně pořádaná přehlídka filmů Jeden svět (letos ve dnech 6.-15. března) dokládá urputný, mnohotvárný boj o prosazení i dodržování základních lidských práv kdekoli na světě. Pro českého diváka má hlavně ten význam...