Jak na Biodynamické zahradničení

Jak na Biodynamické zahradničení

Tisk

biodynamicke zahradniceni 200V Knižním klubu nedávno vyšla moc pěkná kniha autora Montyho Waldina s názvem Biodynamické zahradničení podle přírodních cyklů a lunárního kalendáře. Nečekejte recepty na nějaká zaklínadla ani různé čáry, ale naopak knihu plnou velmi zajímavých informací a názorných fotografií.

 

Biodynamika je jednoduchý způsob péče o půdu využívající napojení na sezonní cykly a rytmus přírody. Jde tak o udržitelný způsob pěstování chutné a kvalitní potravy prospěšné pro naše tělo. Mezi hodnoty biodynamiky patří například ekologicky šetrné zahradničení, zdravá půda nebo soběstačnost.  Počátky biodynamiky sahají do začátků 20. let 20. století a za zakladatele je považován farmář Rudolf Steiner.
Kniha je rozdělena na tři základní sekce – Ekologicky šetrné postupy, Biodynamický přístup a Kalendář biodynamické zahrady. První část obsahuje různé obecné rady například o semenech rostlin, kompostu nebo správné zálivce a měl by si ji přečíst každý domácí pěstitel. Druhá kapitola už je zaměřena na biodynamický přístup a seznamuje čtenáře především s devíti základními biodynamickými preparáty, mezi které patří například Rohový hnůj 500 nebo Přesličkový preparát 508. Kromě názorných a srozumitelných návodů na výrobu lze najdete i tipy na skladování a další rady.
Závěrečná kapitola je nejobsáhlejší a rozděluje plodiny podle potřeb rostlin a podle dní, kdy by se měly sadit. Jedná se o dny kořenové, květové, listové a plodové. U každé rostliny najdou čtenáři informace o stanovišti a přípravě půdy, setí a výsadbě, běžné péči, sklizni a skladování a také řešení problémů. Tato část je skvělá a může sloužit jako cenná nápověda, takový herbář s bonusem.
Kniha Biodynamické zahradničení je napsána velmi čtivým stylem, rozhodně nejde jen o nějaké nudné fráze a popisy. Vše je pěkně popsáno, vyzařuje z toho láska k přírodě a navíc je to takové lidské („Když do kompostu přidáte malý kbelík kravské mrvy, kompost bude mít „sílu jako kráva.“). Výtku si zaslouží typografie – malé písmo ještě není na závadu, ale to, že je občas provedeno na velmi tmavém podkladu, to stojí za pováženou. Pochvalu naopak zasluhují fotografie, kterých je strašně moc, jsou kvalitní a názorné.
Záleží na každém, co se rozhodne si z knihy odnést. Nikdo neříká, že se musí okamžitě vším začít řídit, ale minimálně může být zajímavé něco vyzkoušet nebo vědět, o co jde. Já jsem velmi ráda, že jsem měla možnost podívat se pod pokličku tomuto oboru a až budu mít doma přebytky zvířecích lebek, možná si nějaký preparát také udělám.

biodynamicke zahradniceni

Monty Waldin je autorem knih o víně se specializací na ekologické zemědělství, který založil biodynamické vinohrady jak v Evropě, tak v Severní Americe. Je autorem několika knih hlavně o víně (Monty Waldin's Best Biodynamic Wines, Biodynamic Wines) a přispívá do rozhlasových a televizních pořadů BBC a také například do novinn The Independent, The Evening Standard nebo The Daily Mail. Navíc píše do publikací zabývajících se vínem, cestováním a životním prostředím.

Biodynamické zahradničení podle přírodních cyklů a lunárního kalendáře
Autor: Monty Waldin

Žánr: naučná
Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání: 2016

Hodnocení: 90 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ivan Gutierrez: „Uvnitř kapely to funguje tak, že se máme rádi, hezky komunikujeme i hudebně, a věříme tomu, co děláme.“

Madera 200Na rozhovor pro náš magazín kývl zpěvák původem z Kolumbie Ivan Gutierrez. Momentálně učí filozofii na univerzitě v Praze a především se realizuje ve skupině Madera, se kterou vystoupí 15. června na Respect festivalu na pražsk...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Putování Evropou Renáty Fučíkové

altTři roky tvořila Renáta Fučíková ilustrace k této jedinečné knize. Tři roky naplňovala s Danielou Krolupperovou svou koncepci, jak představit žákům druhého stupně historii našeho kontinentu. Po celou ...


Literatura

Mráz stále přichází z Kremlu

putin200V poslední době se přímo roztrhl pytel s tituly zaměřenými především na život tajných agentů. Asi nejhlavnějším důvodem je potřeba vyrovnat se s některými relikty minulosti ve chvíli, kdy už získané informace bezprostředně neohrožují jednotlivé životy....

Divadlo

Halloweenská noc patřila ve Zlíně premiéře hry Kráska z Leenane

kraska200Městské divadlo Zlín se rozhodlo právě na Halloweenský večer, 31. října, uvést tragikomedii irského autora Martina McDonagha Kráska z Leenane. Jak se povedlo převést tuto trýznivou hru, nabitou referencemi na nelehký život v zapadlém Irsku, na zlín...

Film

Strážci galaxie

Strazci galaxie 200Do chvíle, než přišel konkurenční DC Comics s perfektním Mužem z oceli, neměli marvelovci problém. Ostatně, úspěch Iron Mana, Thora, či Avengerů to jasně dokázal. Jenže, i ti největší hrdinové se p...