Pětihvězdičková Blue Star

Pětihvězdičková Blue Star

Tisk

modra hvezda200Desetidílný projekt švédského spisovatele Jana Guillou Velké století se dostává do své poloviny. Vracíme se ale zpět k letům, které jsme mohli zaznamenat již v předchozím díle Klapky na očích. Tam jsme ale válečné období prožívali naivním pohledem hlavy rodiny Lauritzenů, v Modré hvězdě hrají prim ženy.

 

 

 

Pokud máte za sebou i předchozí díly, tak držíte v paměti jistá vodítka, jak skončí i tento díl (také můžete šťastně zapomenout a být znova překvapen). Válečná vřava sžírá nejen Evropu a tentokrát se k válce dostaneme opravdu blízko. Vypravěčem tohoto dílu je Johanne, mladá krasavice připomínající hollywoodské hvězdy, ale pozadu nezůstane ani její sestra Rosa.

Kdo by řekl, že Johanne po získání doktorátu z literatury, bude vyvíjet tak odvážnou činnost jako připojit se k válečnému odboji. Pracuje pro pomocnou organizaci Modrá hvězda, která ji pomáhá řešit úkoly pro norský odboj Hjemmefronten, ale v průběhu času se dostává i do britských služeb prostřednictvím SOE (Special Operations Executive). Jak zvláštní, když si vzpomeneme, že její bratr Harald zasvětil svůj život jednotkám SS.

Při jedné sabotážní akci je však Johanne zraněná a je v péči své rodiny na letním sídle v Sandhammu. Zranění ale Johanne neodradí, ví, že každá akce může znamenat smrt a tak se vrací zpět do služby. Kapitán Blue Star má velké úspěchy!

Při jedné z akcí se také setkává se svou sestrou Rosou, která oficiálně pracuje pro ministerstvo zahraničí, ale zdá se, že se věnuje především špionáži a výzvědám pro tajné služby.

Kniha mě nutí vyrazit do knihovny a vypátrat zda za války opravdu probíhala operace Lorelai a další, které do svého příběhu autor zařadil. Je zajímavé se postupně dozvídat, kolik je autorova představivost a kolik linek vychází z historie.

Kdeže je uhlazené psaní a chování hrdinů z přechozích dílů. Páté pokračování nemá daleko k žánru thrilleru. Autor se nebál zařadit i velice brutální scény, všechno má spád a obrovské napětí. Guillou touto knihou dokazuje, že je literární chameleon.

Z předchozího dílu také víme o poklesku Lauritze Lauritzena. Bude v dalším díle odhalen? Snad se odpovědi brzo dočkáme.

Předchozí díly:

http://kultura21.cz/literatura/14203-host-klapky-na-ocich-jan-guillou

http://kultura21.cz/literatura/12955-host-brno-kniha-mezi-cervenou-a-cernou-recenze

http://kultura21.cz/literatura/11136-host-norsky-dandy-recenze

Modrá hvězda/Bla stjärnan
Autor: Jan Guillou
Žánr: beletrie
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2016
Počet stran: 376
Hodnocení: 100 %                                          

Zdroj foto: www.hostbrno.cz

http://nakladatelstvi.hostbrno.cz/nakladatelstvi/prekladova-beletrie/modra-hvezda-1093

modra hvezda


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Balet a Twerk? V dnešní turbulentní době je třeba upoutat vždy netradičně

balet twerk 200Dva natáčecí dny, 15 lidí na place, 3 kamery, 1 jeřáb a 1 smeták, to je bilance tvorby kontroverzního propagačního videa baletu Národního divadla Brno s názvem Balet a Twerk. Jeho cílem bylo přiblížit ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Rekrut 244

rekrut perexPo literárně faktických výletech a po setkáních dospívajících chlapců s německou totalitou („Transport za věčnost“, „Princ se žlutou hvězdou“) se formou science fiction vyslovuje František Tichý k možnosti budoucí totality v románu „Rekrut 244“...


Literatura

Burcující kniha: Co nesmíte vědět? No, někdy radši nevědět...

zakazana knihaŽe je to kontraverzní kniha, to je možná ještě docela slabé slovo. Který autor totiž rýpne do problematicky uspořádání světa, Nového světového řádu, zákonitě padá do škatulky konspiračního teoretika. Je to pravda, nebo je to škoda? Autor...

Divadlo

Divadlo MA v srpnu uvede premiéru a další inscenace na Letním divadle v Grébovce

Grotta200Premiéru komedie přímo stvořené pro letní scénu, ale i další inscenace uvede o srpnových večerech pražské Divadlo MA na Letním divadle v Grébovce. Od 1. do 26. srpna již potřetí nalezne své sezónní působiště ve venkovním prostoru Grotty a díky tomuto...

Film

Začíná nová filmová přehlídka

3 kino 200V říjnu se obrazně řečeno roztrhnul pytel s nejrůznějšími filmovými přehlídkami pořádanými v Praze. Skončila přehlídka věnovaná střední Evropě, seznamující s (některými) novými filmy z Česka, Slovenska, Maďarska  a Polska, přičemž ...