Výpočtářky objevují vesmír

Výpočtářky objevují vesmír

Tisk

raketove-divky 200Jako žena se ráda seznamuji s jinými ženami, které pro mě mohou být vzorem, které něčeho zajímavého dosáhly. Velmi mě oslovil film Skrytá čísla o afroamerických ženách v NASA. Proto jsem měla radost, že se o tématu mohu dozvědět víc prostřednictvím knihy Vzestup raketových žen, která čtenáře seznamuje s dalšími kouzelnicemi s čísly.

 

Zatímco tým kolem žen z filmu Skrytá čísla pracoval na vyslání astronauta Johna Glenna na oběžnou dráhu, počátek práce výpočtářek z knihy Vzestup raketových žen sahá o několik let dříve. Ve velkém se dámský kolektiv skvělých výpočtářek začal rodit při vzniku Laboratoře proudového pohonu (JPL- Jet Propulsion Laboratory) ve čtyřicátých letech minulého století. Jak z názvu vyplývá, pracovalo se na nových způsobech pohonu nadměrných zařízení.

V JPL se zřídilo oddělení výpočtů, plné matematiček – i přesto, že v této době nebylo zvykem, že by ženy obstarávaly technické profese – obvykle se brzy vdaly a staly se ženami v domácnosti, pokud chtěly pracovat, obsazovaly místa sekretářek.

To Macie Robertsová zahájila tradici obsazování míst výpočtářek pouze ženami. Jednou z prvních, která prožila proměny práce v JPL, byla Barbara Paulsonová. Jednou z nejvýraznějších osobností pak byla Helen Lingová. Kniha ale odhaluje životní osudy dalších žen – Susan Finleyové nebo Sylvie Millerové, tým však zahrnoval spoustu dalších žen, jejichž osudy se do knihy nedostaly.

Z pokusů o lepší pohonné hmoty JPL vymanila druhá světová válka a útok na Pearl Harbor – od vlády dostalo JPL za úkol dostat do vzduchu několikatunový bombardér. Pak přicházely další projekty – střely dlouhého doletu. A tím se pomalu JPL dostávala k objevování vesmíru. Ženy výpočtářky a konstruktéři začali pracovat na raketách a sondách, které by se dostaly do vesmíru. Z tohoto hlediska pak bylo JPL připojeno k NASA.

Celé vesmírné zápolení bylo poznamenáno soutěžením se Sovětským svazem, který měl od začátku trochu navrch, ale Američané se nedali zastrašit, i přesto, že jejich práci ovlivňovala spousta neúspěšných misí. Těžká práce to byla ale i z hlediska toho, že výsledek určitých úkolů mohli pracovníci zjistit až za několik let.

Zpátky ale k ženám, matematičkám a prvním programátorkám. Svou práci naprosto milovaly a byly skvělým kolektivem. Na čas odcházely kvůli dětem, ale doma dlouho obvykle nezůstaly, chtěly být součástí tak obrovského projektu jako je objevování vesmíru.

Kniha přibližuje podrobnější osud některých z žen JPL, jak byly zapálené do své práce a jak musely složitě vymýšlet organizaci rodinného života, aby jim bylo umožněno v práci zůstat. Zažily spoustu napětí, neúspěchů, ale i vítězství a také velkých změn ve způsobu práce.

Knihu si užije ještě více ten, který rovnicím a obecně matematice rozumí. V každém případě je skvělé si na jednom místě přečíst historii vesmírného výzkumu prostřednictvím životních příběhů žen, které bořily společenské mýty.

raketove divky

Vzestup raketových dívek: Ženy, které nás hnaly kupředu. Od raketových střel k Měsíci a Marsu./Rise of the Rocket Girls: The Women Who Propelled Us, from Missiles to the Moon to Mars
Autor: Nathalia Holt
Žánr: biografie
Nakladatelství: Knihy Omega
Rok vydání: 2017
Počet stran: 312
Hodnocení: 90 %
Zdroj foto: www.knihyomega.cz
Knihu zakoupíte zde


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Není čas odkládat svá přání, cíle či projekty, které mě naplňují a baví, říká Richard Pachman

richard pachman perexNa Velký pátek 30. března se v 19 hodin uskuteční v olomoucké Redutě slavnostní představení Pašije – Velikonoční příběh zkomponovaného olomouckým skladatelem Richardem Pachmanem pro Moravskou filharmonii...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Vydejte se za Čingischánem s příjemnými Urbanovými

Velka cesta kilem za Cingischanem 200Nakladatelství Jota pokračuje ve vydávání zajímavých cestopisů. Po Busnách nebo příhodách Michala Vičnara jezdícího s „embéčkem“ jsou tu Jana a Daniel Urbanovi, kteří se vydali na Velkou cestu ...


Literatura

Nevěsta ze zámoří

Nevesta ze zamori 200Jak je u Hany Marie Kӧrnerové zvykem, je tato kniha opět brilantním dílem, plným lásky, romantiky, dobrodružství a napětí.

...

Divadlo

Bezruči uvedou hit amerických divadelních scén Venuše v kožichu

venuse200Hit amerických divadelních scén Venuše v kožichu bude v ostravském Divadle Petra Bezruče první premiérou roku 2022. Intimní hru o setkání debutujícího autora a režiséra s energickou herečkou uvedeme v režii Jiřího Pokorného. Autorem netradičního rozvržen...

Film

Nový film BUKO režisérky Alice Nellis se představuje v upoutávce a na plakátu

Buko 200Nový film Buko režisérky a scenáristky Alice Nellis bude mít v kinech premiéru 29. září a nyní se představuje pomocí upoutávky a filmového plakátu. Tato komedie vypráví o tom, že štěstí přeje připraveným a taky těm, kteří se svému strachu dokážou postavit...