Kuchařka z lesů a luk velmi mile překvapila

Kuchařka z lesů a luk velmi mile překvapila

Tisk

kucharka-z-lesu-a-luk 200V nakladatelství Esence na jaře vyšla nádherná Kuchařka z lesů a luk s podtitulem Dobroty s divokými bylinkami, bobulemi a houbami. Pojďte do ní s námi nahlédnout!

 

 

 

Kuchařka má krásný zelený přebal plný nejrůznějších bylinek, květů a také borůvek a oříšků. Nadpis je vyveden výrazným bílým písmem a zvolená zelená barva je moc příjemná pro oko a dokonale souzní s obsahem knihy. Za knihou stojí Diana Dittmerová a fotografka Anke Schutzová, které sympaticky u obsahu uvádí záruku kvality v podobě podrobného postuupu, autentických fotografií a trojnásobně vyzkoušeným receptům. Především za poslední bod tleskám, protože není nic horšího, než neozkoušené (a neoriginální) recepty.

Z hlediska obsahu je kuchařka rozdělena na kapitoly: První zeleň, Křekhkost přírody, Bohatá sklizeň a Poslední poklady přírody. Tyto názvy v podstatě kopírují roční období a na jaře se tak recepty zaměřují na mědvědí česnek, bršlici a mařinku, dále pak například na kostival, kopřivu, šťavel, sedmikrásku, růži nebo květy bezu. A podzim pak nabízí dobroty z trnek, hub nebo třeba bezinek.

U receptů jsou v seznamu surovin jednotlivé byliny zvýrazněny hvězdičkou a postupy jsou psány opravdu polopatě. Autorka je Němka, ale kuchařka tím naštěstí nijak netrpí a recepty tak neobsahují nám neznámé suroviny. Možná jen některé neznámé sýry, ale věřím, že i ty se u nás dají sehnat. V kuchařce nechybí ani stránky popisující dané sezóní suroviny jako například rakytníky, šípky nebo pampelišky a také různé tipy a zajímavosti: „Saláty z volně rostoucích bylin skrývají spoustu překvapení: Chutnají pokaždé jinak, podle toho, co nasbíráme.“ (str. 54)

Skvělou práci odvedla také fotografka knihy, protože pokrmy vypadají opravdu nádherně a při pohledu na ně se sbíhají sliny. Já už mám na knize spoustu záložek a zaujaly mě jídla jako: mařinkový parfait, trhací chléb, šípkový krém, trnkový likér, sirup z růžových květů, bezinková omáčka k jelením medailonkům a další. Už se moc těším, jak budu postupně vše zkoušet a musím co nejdřív začít s kopřivovým věncem!

Kuchařka z lesů a luk je jako celek opravdu skvělá a pokud máte, jak se říká do přírody blízko a chcete vyzkoušet ve vaření zase něco nového, určitě si ji pořiďte!

Diane Dittmerová je vášnivá kuchařka a labužnice, která dlouho pracovala jako food redaktorka ženského časopisu a dnes je úspěšnou autorkou kuchařských knih a také food stylistkou. Anke Schutzová pracuje pro známá vydavatelství a časopisy v oblasti jídla a zdravého životního stylu. Navíc je vystudovanou specialistkou na bylinky.

kucharka-z-lesu-a-luk

Kuchařka z lesů a luk: Dobroty s divokými bylinkami, boulemi a houbami
Autor: Diane Dittmerová
Překlad: Jana van Luxemburg
Žánr: populárně naučná, kuchařka
Nakladatelství: Esence
Rok vydání: 2018
Počet stran: 160
Hodnocení: 94 %

https://www.bux.cz/kucharky-ostatni/kucharka-z-lesu-a-luk?searchToken=6b37a443-2a9e-4be2-bf59-ea123c11e4a7


 

Přihlášení



Anketa

Která je vaše nejoblíbenější česká vánoční pohádka?
 

Příběh muže, který přežil tři koncentrační tábory a na konci války unikl z hořícího pekla lodě Cap Arcona

Wim prožil dětství v chudé amsterodamské rodině. Když Nizozemsko obsadili nacisté, musel odjet na nucené práce do Německa. Poté, co se situace v jeho práci zhoršila, uprchl zpátky do Nizozemska a nějakou dobu se ukrýval.

Ignis Fatuus je kniha prosycena mytologií a hororovou atmosférou. Na Šumavu už nejspíše chtít jet nebudete

Na Šumavu asi v životě nepojedu. Autorce Petře Klabouchové se vydařil mistrný mysteriózní thriller, místy až horor, který umně vtáhne čtenáře do děje a už ho nepustí. Paní spisovatelka si šikovně pohrává se čtenářem do poslední chvíle jako kočka s myší, takže čtenář do poslední chvíle neví na čem je, vše však má promyšleno do posledního detailu, každá myšlenka má svou perfektně dotaženou pointu.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Videorecenze knih

Hledat

Rozhovor

Jaroslava Mačková: „Pocit bývá tím základním. Ovšem vedou k němu různé cesty.“

jarka mackova 200Jaroslava Mačková (* 1966) pochází z Černčic na Náchodsku, kde stále bydlí. Vystudovala speciální pedagogii v Hradci Králové. Básnické tvorbě se věnuje již od gymnaziálních studií v Jaroměři. Ale nejen to, psaní ji baví natolik, že do...

Dvojalbum Evergreeny Heleny Vondráčkové přináší žánrové vlny a hudební skvosty

V letošním roce, kdy slaví Helena Vondráčková šedesát let pěvecké kariéry a kdy zaznamenala několik nemalých úspěchů, vychází i dvojalbum Evegreeny, jehož podtitul zní 60 let na scéně. Člověk by řekl, že jde o „bestovku“, ale ono je to trošku jinak. I když jde o 160 minut hudby, tentokrát nezní velké Heleniny hity, nýbrž písně, které jste už možná někdy někde slyšeli, ale na nosičích nikdy nevyšly.

Z archivu...

Čtěte také...

I zvířata mají city!

citova zivot zvirat perex
Knížky o zvířatech nejsou jenom pro děti. Vždy přitahovaly pozornost díky svému emocionálnímu náboji a dokázaly člověka dojmout. Nejinak je tomu s knihou německého lesníka Petera Wohllebena Citový život zvířa...


Divadlo

Jak si vedli němečtí divadelníci v Praze?

az k horkemu konci divadloAspoň trochu vstoupila do povědomí ta skutečnost, že v meziválečné Praze kvetlo dvojjazyčné písemnictví, české a německé (přesněji německo-židovské), velké zjevy jako Franz Kafka se již dávno staly nedílnou součástí pr...

Film

Jiřího Menzela léta rozmarná i hořká

menzelobalka perexObčas se i mezi režiséry vyskytne takový, který zatouží svým divákům sdělit, co všechno prožil a jak se kdy zachoval, zpravidla s výraznou tendencí hájit svá někdejší rozhodnutí a počiny. Tak si počínali pánové Jiří Weiss, Otakar Vá...