Dva podezřelí, stejný příběh, ale jen jeden je vrah

Dva podezřelí, stejný příběh, ale jen jeden je vrah

Tisk

55 100Vzhledem k obrovskému množství vycházejících thrillerů je velice těžké přijít s alespoň trochu originálním námětem. Irskému spisovateli Jamesi Delargymu se to ovšem v jeho debutové knize 55 rozhodně povedlo.

V zapadlém městečku Wilbrook se obyčejně neděje nic moc významného. Okamžiky tu plynou pomalým tempem a většinou obsahují jen velkou porci šedi. Jednoho dne se to ovšem změní. Na policejní stanici přichází značně zbídačený muž jménem Gabriel, který vypráví o svém hrůzostrašném zážitku. Sériový vrah Heath ho unesl a chtěl proměnit ve svou padesátou pátou oběť. Naštěstí mu utekl. Jen o chvíli později se objevuje právě Heath, který tvrdí přesný opak. Unesl ho Gabriel a chtěl ho zavraždit. Který z nich mluví pravdu? Velitele místní policie Chandlera Jenkinse čeká pořádně krušné období.

Už samotná detektivní zápletka založená na dvou podezřelých, kteří přicházejí se stejnou historkou o vině druhého, by přinesla dostatečně napínavý příběh. Od začátku vám je jasné, že vyřešit celý případ nebude vůbec jednoduché a vedle důkazů budou samotní policisté muset spoléhat i na vlastní instinkt.

Autor tohoto thrilleru se ovšem rozhodně nespokojí z málem, a proto celý děj ještě více rozvětvil. Zapojil do něj minulost a problémové osobní vztahy, což vždycky způsobuje ještě další komplikace. V průběhu knihy totiž můžete sledovat ještě jeden starší případ pohřešování, který vyšetřovali dva mladí policisté pracujíci i na současné vraždě. Jejich vztahy ovšem od té doby trochu vychladly, takže spolupráce nebude vůbec jednoduchá.

Samotné postavy jsou dobře zpracované, ale o něco důležitější je zde prostředí maloměsta. Výborně popsaná atmosféra života v menší komunitě, která připomíná českou vesnici, přispívá k vytváření dalších dramat celého příběhu. Velkou roli navíc sehraje i divoká příroda, v níž se může člověk lehce ztratit.

Napínavých momentů je zde opravdu nespočet, neustále přibývají nové zvraty a celkově se James Delargy snaží udržet vaši pozornost. A daří se mu to na výbornou. Jen co se zápletka trochu více rozjede, nepustí vás až do úplného konce. S postupujícím časem se navíc stává čím dál osobnější a nebojím se ani říct ohromující.

Samotný závěr se totiž snaží přihlížející šokovat a boří přitom některá nepsaná pravidla. Přestože určité momenty v knize mohou být pro zkušenější fanoušky thrillerů nepatrně předvídatelné, nakonec zůstanou zírat s očima dokořán. Tohle jsem vážně nečekal. Trochu otřepaná fráze, ale v tomto případě se prostě hodí. Autor se nebojí sáhnout hluboko do čtenářovi duše a způsobit mu chvilkové trauma. Zároveň je konec vlastně trochu otevřený, i když zůstává otázka, jestli se jej někdy pokusí tvůrce uzavřít nebo vše ponechá jen na vaší představivosti.

Myslím si, že thriller 55 zůstane navždy trochu nedoceněným. Přichází totiž s poměrně originálními nápady, drásavou atmosférou a pro mě neskutečným závěrem. Jedná se ovšem o autorův debut a ve velkém množství podobných knih vzhledem k neznámému jménu zřejmě zapadne. To by ovšem byla určitě škoda, proto všem doporučuju jeho koupi. Nebudete zklamáni.

55 450

55

Autor: James Delargy

Překlad: Dana Chodilová

Źánr: Thriller

Vydalo: Domino (Albatros Media), 2020

Počet stran: 296

Hodnocení: 90 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Michaela Stehlíková: „Chtěla jsem být jako ta dáma!“

MStehlikova 200Média se většinou zajímají o známé a slavné umělce či celebrity. Málokdy se najde prostor pro ty, kteří jsou teprve na začátku cesty. I to byl důvod, proč jsme požádali o rozhovor Michaelu Stehlíkovou, violoncellistku, kter...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jiří Březina: Polednice – detektivka ze sídliště

polednice 200Nakladatelství Motto vydalo v srpnu nejnovější detektivní příběh mladého nadějného českého spisovatele Jiřího Březiny, knihu Polednice. Dokázal Březina navázat na úspěch kritikou i čtenáři ověnčeného románu Na kopci, který nakopl jeho kariéru?...


Literatura

CHCETE ZŮSTAT BOHÉMEM? ZAČNĚTE PODNIKAT!

Podnikani pro Bohemy perexTom Hodgkinson, autor velmi úspěšných knih Líný rodič a Jak být líný, opustil (částečně a alespoň na čas) úspěšně se rozvíjející kariéru lenošného spisovatele. Místo ní začal podnikat v nemilosrdné branži knihku...

Divadlo

Jak vnímáme divadlo v divadle i mimo ně

scenologie valentaVětšina knih o divadle zkoumá, jak se divadlo tvoří - nedávno byly na těchto stránkách probírány například dvě Hyvnarovy knihy o herectví. Nyní následují další dva svazky, nahlížené ovšem jakoby z opačné strany: sledují, jak diva...

Film

Konečně jsme se dočkali knihy hovorů s Ermannem Olmim

rozhovory olmi elrmannoItalské režiséry známe útržkovitě, a navíc spíše ty z dřívějších dob - Rosselliniho, De Siku, Felliniho, Antonioniho, Pasoliniho. Zajisté k nim můžeme přiřadit také Ermanna Olmiho, ja...