Tekutý písek: Knižní předloha oblíbeného seriálu

Tekutý písek: Knižní předloha oblíbeného seriálu

Tisk

tekuty pisek200Kniha Tekutý písek u nás vyšla už v roce 2017 s tím, že byla vyhlášena jako nejlepší švédská krimi roku 2016. Před čtyřma lety se dočkala seriálové adaptace na Netflixu a letos tak vyšla v nakladatelství Kalibr s novou obálkou.

 

 

 

Tekutý písek je o soudním procesu s osmnáctiletou Majou Norbergovou. Ta je obviněna z toho, že se podílela na masakru na střední škole. Konkrétně z toho, že zabila svého přítele a nejlepší kamarádku. Ona však nebyla jediným střelcem a chce dokázat, že její jednání bylo racionální a ona se jen bránila.

Žánrově by se kniha spíše, než krimi dala považovat za young adult, protože ukazuje přesně tuto věkovou skupinu. Prostřednictvím Majiných vzpomínek se čtenáři seznamují s jejími spolužáky a poznávají také poměry, které zde panují. Řeší se zde problémy národnosti, ale také drog nebo majetkových poměrů.

V knize se střídají části přímo ze soudní síně, ale také z věznice, nebo ze zákulisí vztahu se Sebastianem. Maja se zde úplně neobhajuje, ale spíše se snaží vysvětlit, jak to vše bylo a proč vše dopadlo tak, jak to dopadlo. Jazykový styl je takový odosobnělý, přímé řeči je zde velmi málo a občas se to zdlouhavě čte. Dlouhou dobu jsem měla pocit, že by si stránky zasloužily proškrtání, ale nakonec jsem velkou část zvládla na jeden zátah a byla zvědavá, jak to dopadne.

„Zlo nemá žádný smysl. To je přímo jeho definice. Ale že něco bolí, ještě nemusí znamenat, že příčinou bolesti je zlo. Já jsem udělala věci, které mnohým způsobili bolest, tu nejhorší bolest ze všech. Nechápu, proč Claes, Denis, Christer, Amanda a Sebastian museli umřít. Nebo proč jsem já přežila. Že jsem se snažila Sebastiana zachránit, a nakonec jsem mu pomohla zabíjet i umřít. Nechápu to. Není na tom nic k chápání, ale já nejsem zlá. Možná nejsem ani zrovna dobrá, ale vy to stejně nechcete vidět, protože nejste empatičtí.“ (str. 307)

Tekutý písek se podle mě stál oblíbeným proto, že se nejedná o žádnou klasickou krimi, a navíc přináší opravdu zajímavý námět. Přiznávám, že mě to taky nakonec vtáhlo a už se moc těším na další autorčinu knihu Vysvoboď mě, která u nás vyšla před několika dny.

Malin Persson Giolito (1969), rodačka ze Stockholmu, vyrůstala v nedalekém Djursholmu. Vystudovala univerzitu v Uppsale, pracovala pro největší právnickou firmu v severském regionu, působila jako úřednice v Evropské komisi v Bruselu. Nyní je spisovatelkou na plný úvazek. Vydala čtveřici knih, poslední z nich, thriller ze soudní síně Tekutý písek (2016), vychází ve 23 zemích. Autorka žije s manželem a třemi dcerami v Bruselu a píše další román.

tekuty pisek

Tekutý písek
Autor: Malin Persson Giolito
Překlad: Helena Matocha
Žánr: dobrodružství, napětí
Nakladatelství: Kalibr (Euromedia Group)
Rok vydání: 2023
Počet stran: 376
Hodnocení: 87 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/612791-tekuty-pisek.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zuzana Havlíková: „Zákaznice, které nosí moji značku vyjadřují a rády ukazují svoji ženskost.“

zannia 200U příležitosti akce Sušice Móda a Řemeslo, kde se bude konat módní přehlídka udržitelné módy a také celodenní market plný českého designu a charitativní bazar, vám přinášíme rozhovor s návrhářkami, které se zde představí. První z nich je Zannia – Zuza...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Varování - 7 neuvěřitelných příběhů

varovani perexS Filipem, Lukášem, Denisou, Danem, Vojtou, Radimem a Karolínou jsem prožila sedm příběhů. Každý byl úplně jiný, ale všechny měly jedno společné - tajemno. Možná to taky znáte, takový ten pocit, jakoby nad vámi stál někdo, kdo vám pomáhá, kdy...


Literatura

Cestou necestou za posvátnými místy jihovýchodních Čech

altJih Čech si většina lidí spojuje s rybníky. Ty jsou nejprofláklejším magnetem na turisty, k jejich břehům míří kroky nejednoho výletníka, jejich fotografie nechybí na žádné z pohlednic. Není nutno pochybovat, rybníky dodávají jihočeské kr...

Divadlo

Cybercomics ukazuje budoucnost světa i moderního divadla

cybercomics200Cybercomics je sci-fi román z nedaleké budoucnosti od Egona Bondyho, do kterého se se vším vervou pustilo Slovácké divadlo. Svět mafie a nadnárodních společností vás pohltí a nepustí.

...

Film

Poslední James Bond v podání Daniela Craiga porazil doposud nejúspěšnější filmy tohoto roku

bond 200Návštěvnost kin díky fanouškům Jamese Bonda láme rekordy. Od premiéry dlouho očekáváného akčního snímku Není čas zemřít uplynulo teprve pár dní a za první víkend si Daniela Craiga v roli agenta 007 nenechalo ujít 126 018 lidí, což dělá z tohoto snímku ...