Jednohubka z české vesnice

Jednohubka z české vesnice

Tisk

havirovina200Iva Hadj Moussa vydala v Nakladatelství HOST další knihu, tenkrát román o spisovatelské krizi a tajemství jednoho domu s názvem Havířovina.

 

 

Jak uvádí anotace, tak „Havířovina je chátrající dům v malé vesnici. Povídá se o ní, že přitahuje všechno špatné — lidé tu umírají nebo přinášejí neštěstí ostatním. A možná se tu zjevují i duchové… Matčina zdánlivě nepodstatná poznámka, že z komína Havířoviny opět stoupá kouř, vyvolá v hrdince románu nutkání zjistit, jestli se v tajemném a pravidelně opuštěném obydlí skutečně odehrává něco nadpřirozeného. Chce o tom napsat knihu, která jí má po trpké životní zkušenosti a neúspěšné literární dráze konečně přinést vysněný úspěch. Na dobrodružné výpravě do minulosti se však kromě cizích osudů setkává i se svými starými strachy — a poznává nové. Není to nakonec tak, že nahlédneme-li do svého nitra, každý v něm najdeme nějakou svou Havířovinu?“

Když se řekne Havířovina, člověku hned naskočí nějaký příběh odehrávající se na severní Moravě, a na něj jsem se upřímně i těšila. Místo toho jsem se přenesla na vesnici, která má svá tajemství a je plná specifických postaviček. Uprostřed nich se ocitá hlavní hrdinka hledající zde jak klid, tak námět pro další psaní. Nejčastěji se však setkává s neochotou, ale nevzdává se.

Autorka o knize na přebalu říká, že je podle ní dost jiná než její předchozí a že v psaní ráda experimentuje s různými žánry, postavami a prostředími. To se mi na ní rozhodně líbí, a proto si nenechávám její tituly ujít. Mám ráda i její styl psaní, ale Havířovina se mi líbila o dost méně než například Démon ze sídliště. Nezaujal mě námět, k protagonistce jsem si při čtení nevytvořila žádné pouto a atmosféra vesnice pro mě není nijak vzácná. Havířovinu tak hodnotím jako knihu, která neurazí, ale ani nenadchne.

Iva Hadj Moussa (nar. 1979) vystudovala psychologii na Masarykově univerzitě v Brně, krátce pracovala jako psycholožka a po přestěhování do Prahy se věnuje reklamní textařině. Je autorkou scénářů večerníčku Nejmenší slon na světě. V roce 2020 jí vyšel román Šalina do stanice touha a rok poté kniha Démon ze sídliště.

havirovina

Havířovina
Autor: Iva Hadj Moussa
Žánr: česká beletrie
Nakladatelství: HOST
Rok vydání: 2022
Počet stran: 224
Hodnocení: 70 %

https://www.hostbrno.cz/havirovina/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

nemec200Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Judita Peschlová: Velká kniha rituálů

velka kniha ritualu 200„Již před podzimní rovnodenností se všichni těšili na dva týdny trvající zelná setkání. Svobodná mládež chodila postupně od domu k domu a všichni společně krouhali a šlapali zelí. V podstatě šlo o jistý druh velebného obřadu:...


Literatura

Metamorfózy ruské kultury


Pochopit duši ruského obra, tu současnou i tu minulou, to znamená stálou výzvu, snad již nenarušovanou odmítavými postoji ke všemu ruskému, jak to vypěstovala desetiletí komunistického režimu. Výtečnou příležitostí jsou průzkumy Alexandra M...

Divadlo

Divadlo Šumperk uvede premiéru legendárního příběhu Přelet nad kukaččím hnízdem

prelet200Přelet nad kukaččím hnízdem bude první premiérou nové sezóny v Divadle Šumperk. Proběhne v sobotu 10. září a v dramaturgii Michaela Sodomky, překladu Luďka Kárla a režii Jiřího Š. Hájka se představí oblíbení šumperští herci.

...

Film

Dopřejte si rozkoš nejen v oblacích

rozkos v oblacich 200Španělský režisér Pedro Almodóvar, proslavený už řadou provokujících filmů (Labyrint vášní, Na dno vášně, Volver, Kůže, kterou nosím), vytvořil v katastrofické tragikomedii Rozkoš v oblacích jakousi modelovou ...