Šokující zločin. Hluboko pohřbené tajemství. Dokáže novinářka zjistit pravdu?

Šokující zločin. Hluboko pohřbené tajemství. Dokáže novinářka zjistit pravdu?

Tisk

Navrat domu perexJe Štědrý večer roku 1959. Na konci horkého dne objeví místní muž na pozemku velkolepého sídla několik bezvládných těl. Když je obyvateli přivolána policie, poklidné městečko Tambilla se stává dějištěm vyšetřování nejzáhadnější vraždy v dějinách jižní Austrálie.

 

Když o čtyřicet let později dostane novinářka Jess zprávu, že její babička Nora leží zraněná v nemocnici, rozhodne se opustit Londýn a vydá se na dlouhou cestu do Sydney. Ubytuje se v babiččině domě, kde vyrostla, a doufá, že se Nora brzy vrátí domů. Čas si krátí čtením knihy o skutečném případu, kterou náhodou objevila. Během čtení s překvapením zjistí, že mezi nevyřešenou vraždou rodiny Turnerových a její vlastní rodinou existuje šokující spojitost. Co se před lety vlastně stalo? Dokáže Jess odhalit pravdu? A pokud ano, jak to ovlivní její život?

Nejlepší kniha Kate Morton?

Autorkou knihy Návrat domů, kterou v českém překladu vydalo Nakladatelství Ikar, je Australanka Kate Morton. Kate vystudovala anglickou literaturu a divadelní vědu na univerzitě v Queenslandu a v magisterském studiu se zabývala tragédií ve viktoriánské literatuře. Její prvotina Dům u jezera se stala literární senzací. S obdobným úspěchem se setkaly i autorčiny další knihy Zapomenutá zahrada, Ztracený slib, Tajemství letního odpoledne, Šepot vzdálených chvil a Hodinářova dcera.

Na obálce Návratu domů najdete prohlášení, že jde o zatím nejlepší knihu Kate Morton. Je to opravdu tak? Těžko říct, protože všechny autorčiny knihy jsou dokonale promyšlené, poutavě napsané a všechny také nabízí spletité mnohovrstevnaté příběhy s překvapivým rozuzlením. Objektivně tedy nelze říct, která z knih je nejlepší. Konečné rozhodnutí přísluší čtenáři a závisí od toho, které postavy si nejvíc oblíbí a která zápletka ho nejvíc osloví.

Propojení minulosti a současnosti

Autorka využívá oblíbené střídání dvou časových rovin a jako jedna z mála je zvládá psát tak, aby byly rovnocenné. Jessin příběh tak není jen doplňkem, bez kterého by se kniha klidně obešla, jak to obvykle bývá, ale plnohodnotnou dějovou linkou, jejíž průběh budete s nadšením sledovat.

Kapitoly z minulosti se věnují obyvatelům městečka Tambilla, kteří rodinu Turnerových znali. Některé z nich se zaměřují také na Polly, Jessinu matku, a další jsou psané ve formě fiktivní knížky nazvané Jako by spali a popisují průběh posledních dní nešťastné rodiny. Kapitoly z přítomnosti se soustředí převážně na Jess, ale i zde si trochu prostoru pro sebe zabrala Polly, která v ději sehrává velkou roli navzdory tomu, že je pouze vedlejší postavou.

Co znamená mít rodinu a domov

Hlavní myšlenka knihy se dá shrnout do spojení slov rodina a domov. Autorka se prostřednictvím svých postav zamýšlí, co znamenají, a pokouší se je definovat. Ukazuje také, co jsou lidé schopní udělat pro ty, které milují, a jak mohou lži ovlivnit životy všech lidí, kterých se přímo či nepřímo týkají. Důležitou roli hrají také odpuštění, pochopení a smíření. Nositelkami těchto myšlenek jsou hlavně čtyři ženy – Isabel, Nora, Polly a Jess.

Isabel Turnerová, jedna z obětí záhadné vraždy, je jedna z nejzajímavějších postav knihy. Její minulost byla jen naznačena, ale je škoda, že se o ní autorka nerozepsala víc. Zejména její působení za války by mohlo být fascinující. Isabel má spoustu tajemství, stejně jako Nora, její švagrová. Ta marně touží po dítěti a když se konečně stane matkou, svou přehnanou péčí svou dceru dusí. Je laskavá a starostlivá, ale svým způsobem také prolhaná a sobecká, čímž ničí nejen svou dceru Polly, ale i Pollyin vztah s malou Jess. Polly si o sobě myslí, že je křehká a zranitelná, protože to jí celý život tvrdila její matka, a snaží se zjistit, kým je doopravdy. Jess, úspěšná novinářka, která nyní čelí finančním a pracovním problémům, zas má pocit, že nikam nepatří, a hledá své místo na zemi.

Vrah, kterého byste nikdy nepodezírali

Pomalý styl vyprávění, popisy, díky kterým se ocitnete uprostřed příběhu, propletené mezilidské vztahy – všechny prvky typické pro knihy této autorky najdete i v této novince. Mortonová pomalu skládá střípky informací, častokrát vás zavede na falešnou stopu a představí nejrůznější teorie, které mohou i nemusí být pravdivé. Takto si s vámi hraje celou dobu a nakonec vás ohromí nečekaným odhalením. Identita vraha je překvapením a to samé platí i pro způsob vraždy. Autorka zkrátka ví, jak udržet čtenáře v napětí i jak napsat šokující závěr, který dojme, rozesmutní i potěší zároveň. Protože i když hrdinky zažily tragické události, pořád tu pro ně zůstala naděje na nový, lepší začátek.

Navrat domu

NÁVRAT DOMŮ
Autorka: Kate Morton
Původní název: Homecoming
Překlad: Jaroslava Novotná
Žánr: společenský román
Vydáno: Ikar (Euromedia Group, a.s.), 2023
Edice: Světový bestseller
Počet stran: 512

Hodnocení: 100 %

www.knizniklub.cz/knihy/636613-navrat-domu.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Libor Pešl: „Reakce děti i rodičů při testování Kouzelného čtení nám dodávaly optimismus“

albi kouzelne cteni 200Společnost Albi nedávno přinesla na trh projekt Kouzelné čtení, se kterým jsme vás na našem webu už seznámili. Jde o knihy, k jejichž čtení je potřeba elektronické tužky. Ta dokáže pomocí speciálních senzorů číst a vydávat r...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Mexická gotika jako z viktoriánské Anglie

mexicka gotika200V červnu vydalo nakladatelství Host pozoruhodnou knihu Mexická gotika - s luxusní obálkou a ještě lepším obsahem - od mexicko-kanadské autorky Silvie Moreno-Garciové. Měla jsme za to, že gotickému románu odzvonilo, ale jak se ukázalo,...


Literatura

Šamanismus a věda ve vzájemné spolupráci – známe, jak posílit mozek

Posilovna pro mozek200Co mají společného šamanismus a neurověda? Oba přístupy přispívají k fyzické a duševní pohodě, bystrému úsudku, duchovnímu uvědomění, růstu a blahobytu, lepším vztahům s okolím, vyšší kvalitě života a větší schopnosti stát...

Divadlo

Bigbeatový příběh Špinarka uvede ve čtvrtek 1. září v přímém přenosu ČT ART

spinarka200Divadlo Petra Bezruče zahájí sezónu 1. září 2022, a to představením Špinarky. Životní osudy populární zpěvačky Věry Špinarové na pozadí doby plné politických i společenských změn uvede v přímém přenose také ČT ART, a to ve čtvrtek 1. září ve 20 hod)...

Film

Kultura a totalita IV – Každodennost

Kultura -kino PEREXEditoři Ivan Klimeš a Jan Wiendl v několika posledních letech zahájili vydávání volné řady sborníků, souhrnně nazvaných KULTURA A TOTALITA. Už byly vydány svazky věnované válce, národu a revoluci, nyní v pořadí čtvrtá část je zas...