Cesta do blikajícího pekla aneb může se to stát i vám

Cesta do blikajícího pekla aneb může se to stát i vám

Tisk

cesta-do-blikajiciho-pekla 200V nakladatelství Pointa vyšla kniha Šárce Medkové, kterou někteří mohou znát z jejího blogu na iDnes.cz. V Cestě do blikajícího pekla přináší velmi osobní zpověď.

 

 

 

Milena se živí jako bankovní úřednice a doma má malé děti i milujícího manžela. Na první pohled vede běžný a spokojený život, ale je gamblerkou. Celou dobu, co je doma jen přemýšlí nad tím, jak zmizet z domu k automatům. Tam se před ní otevírá úplně jiný svět, kde je to jen nahoru nebo dolů, buď anebo, výhra nebo prohra. A je jasné, že ta prohra přichází vždy častěji.

Čtenář napjatě sleduje, jak to v těchto kruzích chodí a především, jak to člověku ovlivňuje, a hlavně ničí život. Pro Milenu jako by neexistovalo nic jiného než automaty – kamarády a známé využívá k půjčování peněz, zanedbává manžela i děti a přistupuje také k několika riskantním krokům jako je například půjčka od nebankovní společnosti.

„Zůstala jsem doma sama, jen s Beou. Sama na všechny ty výčitky a sebeobviňování. Matějovy uplakané oči mě hodně mrzely. To jsem asi fakt přehnala. Ale mohla jsem odejít z herny, když jsem zrovna měla v kreditu tři litry a jelo to furt nahoru? Ať si všichni trhnou nohou. Tak jsem prošvihla nějakou podělanou besídku, no. Zboří se snad kvůli tomu svět? Já mám úplně jiné starosti. Na účtu jsem v minusu, po kapsách maximálně osmdesát korun. To jsou ty opravdový problémy! Proč už nevyhrávám? Že bych si vybírala špatný stroje? Nebo to chce změnit hernu? Už ani sama sobě neslibuju, že to bylo naposledy. Mám novou mantru. Příště vyhraju. Příště vyhraju. Příště vyhraju.“ (str. 67)

Knihy jako je tato mám moc ráda, protože čtivou formou dokáží ukázat něco, co člověk nezná. Šárka Medková si někde pomohla fikcí, ale je jasné, že moc dobře ví, jak to se závislostí na hraní chodí. Vše popisuje tak, že si uvědomíte, jak jednoduše se takové vybočení z normálu může stát každému a jak složitá je z něj cesta. Vždyť kdo by někdy nechtěl vyhrát tisíce za dvacetikorunu? Nebo najít milion na stíracím losu?

Cesta do blikajícího pekla se velmi dobře četla, jedná se o krátkou knihu ovšem se silným příběhem. Mileně budete fandit, v duchu nadávat a hlavně jí to nebudete závidět.

Šárka Medková je v první řadě matka. Také je blogerka. Po deseti letech psaní na portál Idnes.cz se tak už může nazývat. A pak ji napadlo, že se stane i spisovatelkou. Psaní ji totiž nabíjí energií, která jí častokrát schází při výchově. Vystudovala zemědělskou školu, ale kromě lásky ke zvířatům si z ní nic neodnesla. Vlastně něco ano. Maturitní vysvědčení, na které sedá už 25 let prach, a umění kydat hnůj. To druhé se jí možná bude ještě v životě hodit.

cesta-do-blikajiciho-pekla

Cesta do blikajícího pekla
Autor: Šárka Medková
Žánr: beletrie
Nakladatelství: Pointa
Rok vydání: 2022
Počet stran: 152
Hodnocení: 85 %

https://pointa.cz/project/fb247435-9302-11eb-9d7d-4a5df0861c6d


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor o nové desce i nenávisti v rohlíku s Xindlem X

Písničkář Ondřej Ládek alias Xindl X momentálně chystá novou desku s půvabným názvem Láska. V tomto rozhovoru se o ní dozvíte různé zajímavosti. Xindla X také můžete vidět naživo v rámci jeho jarního turné, v nejbližší době například v pátek 30.3. na Rampě v Mariánských Lázních nebo ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Sen o šicím stroji. O tom, jak švadlenka ke štěstí (ne)přišla

Sen o šicím strojiNakladatelství Cosmopolis vydalo krásný sladkobolný příběh o mladé švadleně, která se po smrti babičky, jež ji vychovala, musela sama protloukat životem a nevlídným světem. Knížka se jmenuje Sen o šicím stroji a...


Literatura

Urban fantasy z Londýna podruhé: Dominion Petera McLeana

dominion 200V únoru vyšla v nakladatelství Host kniha plná magie a nadpřirozena Dominion od anglického autora Petera McLeana. Toužíte-li poznat multikulturní Londýn nejen z jeho oslnivé strany, autorova představivost vyplodila knihu přesně pro vás!

...

Divadlo

Lávka River Stage: nový rozměr divadla

Lavka River StagePosledního červencového dne startuje již třetí ročník originálního divadelního projektu na řece Vltavě Lávka River Stage. Pódium na hladině řeky, noční osvětlení a zajímavé vizuální zážitky už mají svou tradic...

Film

Truman show: Jim Carrey loutkou televizního štábu

truman show plakatKriminální film nebo horor už viděl každý. Jim Carrey má však štěstí na filmy, které jsou skoro vždycky něčím originální, a přitom v sobě kombinují staré známé prvky. Jedním z takových je i Truman show....