Americký spisovatel C. D. Payne vyráží na Turné v hajzlu po České republice

Americký spisovatel C. D. Payne vyráží na Turné v hajzlu po České republice

Tisk

payne turne v hajzluSpisovatel C. D. Payne se proslavil především sérií Mládí v hajzlu, která nás deníkovou formou seznamuje se životem puberťáka Nicka Twispa. C. D. Payne přijede v září do České republiky, kde s projektem scénického čtení LiStOVáNí navštíví v rámci svého Turné v hajzlu dvacet českých a slovenských měst. Po čtení bude následovat beseda s autorem a autogramiáda jeho knih – především té nejnovější s názvem Neviditelný (JOTA 2012).

 

C. D. Payne (1949, Ohio) je americký volnomyšlenkářský spisovatel. Vystudoval historii evropských zemí na Harvardu, poté se živil jako redaktor, grafik, reklamní textař, fotograf, stavitel vlastního domu aj., měl asi třicet zaměstnání a žádné se mu podle jeho slov nelíbilo. V současné době se věnuje provozu svého nakladatelství Aivia Press, muzeu karavanů a psaní beletrie. Žije v Sonoma County, severně od San Franciska. V češtině v minulosti vyšly jeho knihy Holubí mambo a Americké krásky. Letos v červnu se příznivci Nicka Twispa (a jeho potomků) dočkali také pokračování autorova kultovního deníku Mládí v hajzlu 7.

payne turne v hajzlu

Jeho poslední román Neviditelný je lehce absurdním příběhem sedmatřicetiletého smolaře Axela Westona, který jednoho dne náhodou vysloví jakousi kouzelnou formuli a stane se neviditelným. Tato nová schopnost je pro něj velmi přínosná, přinejmenším na počátku příběhu. Může si například obstarat peníze menší krádeží v bance, špehovat mladé a krásné ženy v kabinkách luxusních butiků, hojně si přivydělávat jako paparazzi apod. Ale co s takovou schopností, když přestává být tajemstvím?

O povaze tohoto jistě vtipného spisovatele vypovídá i tento útržek z jeho rozhovoru:

Program, který máte v Čechách, je strhující. Za deset dnů poznáte 20 měst a odehrajete s LiStOVáNím 26 představení. Co myslíte, že Vás čeká?

“Doufám, že uvidím nějaká historická města, potkám pár svých pomatených čtenářů, ochutnám co nejvíc úžasných piv a možná způsobím jeden či dva mezinárodní incidenty.”

Turné v hajzlu – C. D. Payne:

ne 9.9. / 17:00 / Louny / Městská knihovna Louny, nádvoří
ne 9.9. / 20:00 / Rakovník / Dům osvěty
po 10.9. / 18:00 + 20:00 / Praha / Divadlo Minor - Malá scéna
út 11.9. / 17:00 / Prachatice / Městské divadlo
út 11.9. / 20:00 / České Budějovice / Malé divadlo Jihočeského divadla
st 12.9. / 17:00 / Kutná Hora / Městská knihovna Kutná Hora
st 12.9. / 20:00 / Havlíčkův Brod / sál Staré radnice
čt 13.9. / 9:00 / Liberec / Krajská vědecká knihovna v Liberci
čt 13.9. / 11:30 / Tanvald / kino Jas
čt 13.9. / 17:00 / Semily / kino Jitřenka
čt 13.9. / 20:00 / Nová Paka / Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická
pá 14.9. / 17:00 / Jihlava / Městská knihovna Jihlava, přednáškový sál
pá 14.9. / 20:00 / Rosice / Kino Panorama
so 15.9. / 20:00 / Bratislava / Štúdio12
ne 16.9. / 17:00 / Zlín / Městské divadlo Zlín
ne 16.9. / 20:00 / Brno / Divadlo Reduta
po 17.9. / 9:00 / Nový Jičín / Beskydské divadlo
po 17.9. / 13:00 / Třinec / aula gymnázia Třinec
po 17.9. / 17:00 / Český Těšín / kavárna Noiva
po 17.9. / 20:00 / Ostrava / klub Atlantik

payne turne v hajzlu plakat

Turné v hajzlu – LiStOVáNí s C. D. Paynem
Termín: 9. - 17. září 2012
Místo: 20 českých měst (viz výše)

Zdroj informací a foto: listovani.cz, divadlo.zlin.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

ANNA KRYVENKO: Cíl mého natáčení byl splněn ve chvíli, kdy jsem do filmu dostala záběry tváří vojáků okupačních armád

MUS perex rDokumentární film Můj neznámý vojín je režijním debutem Anny Kryvenko, Ukrajinky, která ve svých 23 letech odjela studovat do Prahy a žije v ní dodnes. Domů, na Ukrajinu, se pravidelně vrací. Při jedné z takových návštěv narazila Anna na fotoalbu...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Lagercrantz představuje své vlastní hrdiny

temnota200Se spisovatelem Davidem Lagercrantzen mám spojené rozporuplné pocity. Když jsem před lety slyšela, že se chystá navázat dalším příběhem v sérii Milénium Stiega Larssona, byla jsem nad tou opovážlivostí hodně rozhořčená. Na druhou stranu jsem si říkal...


Literatura

Čech na palubě sovětské plachetnice

Posledni plavba perexV roce 1987 byl Jiří přijat na vysněnou Oděskou státní námořní Akademii ke studiu námořní navigace. Během těchto studií se zúčastnil dálkových plavebních praxí na pěti námořních lodích. O jedné z nich, která začala v listopad...

Divadlo

Zažijte atmosféru Glasgow ve Švandově divadle

johnny2 uvodkaV sobotu 17. října uvedlo Švandovo divadlo první premiéru nové sezóny. Hra skotského autora D. C. Jacksona se na české jeviště dostává po roce od její světové premiéry. Glagow, město s nejvyšší kriminalitou ve...

Film

Pražský výběr - Symphony Bizarre: Koncert na stříbrném plátně

prazsky vyber200Velkolepý koncert Pražského výběru na stříbrném plátně s názvem Symphony Bizarre ukáže vystoupení kapely v O2 aréně v prosinci roce 2016. Pražský výběr tehdy převedl divákům více, než jen rockový koncert. Ke svému výročí připravil bombast...