Naše divoké dědictví aneb dá se zachránit svět?

Naše divoké dědictví aneb dá se zachránit svět?

Tisk

dedictviPPStromy dokážou zahnat nosorožce, bakterie mění atmosféru celé Země a pandemie vyvolaná jediným maličkým virem může mít statisíce nebo miliony obětí: přírodu ovlivňují všechny druhy, ať už rostliny, zvířata, nebo lidé. Ovšem rozsah a rychlost změn působených člověkem jsou na naši planetu příliš, což přináší fatální následky, které z dlouhodobého hlediska ohrožují naši vlastní existenci. Proč my, údajně tak rozumní lidé, při plném vědomí směřujeme ke katastrofě? Skutečně máme vlastní osud sami v rukou?

Peter Wohlleben ve své knize představuje řadu ohromujících paralel se světem živočichů a rostlin, čímž dokládá, že nejsme korunou stvoření, a že podléháme evoluci jako ostatní druhy. Peter Wohlleben je přesvědčen, že abychom nalezli nové cesty a umožnili do budoucna podmínky pro život hodný žití, musíme pochopit svou lidskou přirozenost a smířit se s tím, že jsme tvorové ovládáni instinkty. Ačkoliv si své místo ve velké souhře druhů – rostlin, živočichů, bakterií, virů – už téměř neuvědomujeme, poznání těchto souvislostí představuje první krok k opuštění sebedestruktivní cesty, po níž se ubíráme. Hodně se při tom můžeme naučit od jiných druhů, v neposlední řadě od stromů. Zapojte se do pátrání po lidské přirozenosti a úvah o tom, proč my lidé, jakožto nejvyspělejší a nejinteligentnější druh na této planetě, ničíme svůj vlastní a jediný domov.

Tato kniha je stejně jedinečná a bohatá na informace jako autorova předchozí knížka Tajný život stromů, z nichž byla unesena spousta lidí z mého okolí a milovníků přírody, kterým není lhostejné, v jakém prostředí žijeme a jak uchvacující jsou stromy, jež potřebujeme ke svému životu. Ve své nové knize Naše divoké dědictví opět předává své rozsáhlé znalosti o přírodě a zkušenosti ze života hajného, ale také filozofuje nad zásadními otázkami, které se v podstatě týkají budoucnosti celého lidstva. Knížku rozhodně doporučuji a přečíst by si ji měl každý!

Ukázka z knihy:

Po 300 00 let existence našeho druhu spočíval náš hlavní úkol v tom, abychom zabránili svému vyhynutí, pročež jsme sháněli tolik potravy a informací, kolik jen bylo možné. Dosáhli jsme v tom takové úspěšnosti, že dnes nám právě proto hrozí zánik. Nadměrnému růstu populace obvykle zabrání nedostatek potravy, nemoci a predátoři. Když už k něčemu takovému přece jen dojde, jedinci reagují častější migrací a poklesem reprodukce.

Naše divoké dědictví

Autor: Peter Wohlleben
Název: Naše divoké dědictví
Překlad: Marie Voslářová
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2024
Počet stran: 256
Hodnocení: 100%

https://www.knihykazda.cz/nase-divoke-dedictvi/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Galerie anglických klobouků vznikla díky recesi

galerie anglickych klobouku nove hradyV areálu rokokového zámku Nové Hrady nedaleko Litomyšle je od letošního června pro návštěvníky v budově oranžerie otevřena unikátní Galerie anglických klobouků

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Mělnické medvídkování aneb jak se žije plyšákům

Medvidci 200V Regionálním muzeu Mělník si až do 23. srpna můžete prohlédnout desítky plyšových medvědů. Jsou ze sbírky pražské milovnice hraček Evy Šímové, která se jejich shromažďováním zabývá několik let. Návštěvníci m...


Literatura

Seznamte děti s Darwinovou teorií o vzniku druhů

o-vzniku-druhu-darwinova-teorie-pro-deti 200Nakladatelství Presco Group vydalo pod značkou Ella a Max další skvělou knihu pro mladší čtenáře s názvem Darwinova teorie O vzniku dru...

Divadlo

Na podzim do divadla: Cudnost ledovců

200divO prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte. Přijměte pozvání na jedinečný projekt Cudnost ledovců do Divadla Archa.

...

Film

Kultura se v jakýchokoli totalitních poměrech stává jejich hlasnou troubou

200fJako pětidílná je zamýšlená sada sborníků souhrnně nazvaných Kultura a totalita. Každý díl se bude věnovat některému z důležitých aspektů, které s tímto tématem úzce souvisejí. Vedle náčrtu každodennosti, jejíž průzkum zajisté vyžaduje časový odstup, jsou to ...