Šmarjápano, takovou dálku

Šmarjápano, takovou dálku

Tisk
ImageZdeněk Troška je dobrý vypravěč. Taky jistě vypráví rád, hlavně o jídle. Jeho veselé historky opravdu stojí za to. S Michalem Herzánem putují po České republice se zájezdovým představením a šíří dobrou náladu. Z tohoto představení vydal Popron už tři CD. K prvním dvěma – Jestli kecám, ať se propadnu do západního Německa, A máme po ptákách, velebnosti – přibylo koncem loňského roku třetí – Šmarjápano, takovou dálku.


Z názvu je jasné, že se Zdeňkem Troškou budeme cestovat. Jenže to by nebyl Zdeněk Troška, aby každou zemi nepředstavil povídáním o jídle. Ať už s ním navštívíme Itálii, kde se natáčel snímek Slunce, seno, erotika, či pojedeme dál za hranice Evropy. Ostatně, s hoštickými „sousedy“ se musela užít spousta legrace. A historek má pan režisér jistě ještě hodně v zásobě.

I líčení zážitků ze studií ve Francii nejprve narazilo na chuťové buňky. Teprve po zásahu moderátora se pan režisér začal věnovat vyprávění o svém studiu. Pak jsme se dostali do Vietnamu, Etiopie a Ghany. Hlavním tématem se stala opět především místní kuchyně a její speciality. Takže není divu, že v poslední části vystoupení Zdeněk Troška představil svou netradiční kuchařku Nebe v hubě.

Image

Poslouchala jsem barvité vyprávění pana režiséra, smála se situacím, ve kterých bych opravdu nechtěla být, užívala si jeho bohatého jazyka. Opět jsem si ověřila, že Zdeněk Troška je šiřitelem pohody. Rád rozsévá dobrou náladu a miluje divácké salvy smíchu. Daří se mu je skvěle vyvolat. Moderátor do jednotlivých pasáží moc nezasahoval (netuším, zda šlo o záměr nahrávky či tak je vedeno samo představení), nemusel. Pan režisér by utáhl pořad naprosto sám a bez pomoci. V nahrávce mne několik moderátorových otázek spíš rušilo, než aby mi přiblížilo nové téma. Ale to je jen malá vada na kráse na jinak povedeném záznamu.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

 
Co napsat na závěr? Zdeněk Troška nás nabádá, abychom se usmívali, měli se rádi. Připomíná nám, že úsměv dokáže mnohé. K srdci jsem si vzala jeho slova. Jsou trefná a pravdivá – posuďte sami: „Dámy, vy byste se měly usmívat od rána do večera, věřte, že úsměv je váš nejkrásnější šperk.“ Slibuju, pane režisére, budu se zdobit denně!

Název: Šmarjápano, takovou dálku
Účinkují: Zdeněk Troška a Michal Herzán
Záznam představení
Vydal a zdroj foto: Popron, 2011



 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Arogance u mého focení nemá žádnou šanci

Spingl 200Davida Spingla (29) uchvátilo focení již při studiu na střední škole. Se svými kolegy se spolupodílí na projektu „Proč ne...?“, ve kterém fotí zajímavé tváře neznámých lidí na ulici. Tématem jeho nynějšího focení je „street swag“. Čím ho modelka zauj...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Nádraží na zámku, zapomenuté objevy a vynálezy: Kdo si hraje, nezlobí!

stavebnice merkur"Problém výchovy dítěte a jeho zaměstnání nebyl snad nikdy tak důležitý a spletitý jako právě v dnešní době stálých bojů o životní existenci. Nároky, jež současný život klade na zdatnost jednotlivce, jsou daleko větší ne...


Literatura

Simpsonovi vyrážejí na cestu, tak pojeďte s nimi!

simpsonovi200Komiksové nakladatelství Crew nám každý měsíc přináší pravidelnou dávku žlutého šílenství v podobě komiksového magazínu Bart Simpson. Nicméně v listopadu přibyla do knihovničky příběhů o Simpsonovic rodince sebrané příběhy pod názvem Simpsonov...

Divadlo

Tvořit! Ale za jakou cenu?

Leni200

Umělci jsou zvláštní sorta lidí. V jejich konání je pohání nespecifikovatelná síla, která je udržuje v činorodosti, a nutí je tak neustále něco tvořit. Protože pokud herec, zpěvák, malíř či jinak umělecky nadaný člověk...

Film

Dvanáctý ročník festivalu Film a architektura představí nejlepší město na světě i hraný snímek z blízké budoucnosti

fa 200Mezinárodní festival Film a architektura se letos uskuteční opět na přelomu září a října. V termínu od 29. 9. do 4. 10. 2023 bude k vidění v Praze, Brně a v dalších městech po celé České republice i na Slovensku třicítka krátkých a celovečerních snímků zaměř...