Záchvaty hokejového šílenství 5: Hej, Slované, ostuda je vaše!

Záchvaty hokejového šílenství 5: Hej, Slované, ostuda je vaše!

Tisk

HOKEJ 200Žádný mejdan u vás na náměstí, žádný adrenalin pod velkoplošnou obrazovkou. Zapomeňte na medaile a poháry. Naši hokejisté na světovém šampionátu dohráli. A nejen oni.

 

 

Velký čtvrtek, kdy se na mistrovství světa hrálo podle systému „kdo prohraje, balí kufry“, oddělil čtyři neúspěšné týmy od čtyřech mužstev, které mohou pomýšlet na tři drahé kovy. Leckteré prognózy odborníků stejně jako sny srdcařů vzaly za své. Něco je zase jinak.

Pokud si český „hop-hop-hop“ fanoušek myslel, že milovanému týmu budou odpuštěny matné výkony, které předváděl v první polovině turnaje, a že se teď vše v dobré obrátí, spletl se. Tentokrát zafungovala vyšší sportovní spravedlnost: do semifinále postupují Švýcaři. Stačilo porazit Česko 2:1. Ovoce budou sklízet ti, kteří přijeli připraveni, soustředěni a po celou dobu hrají opravdu jako tým. Netuším, nakolik znají švýcarští hokejisté dějiny, ale troufnu si poznamenat, že v jejich případě Jan Kalvín kdysi dobře zasel.

Švýcarský hokejový zázrak může pokračovat i v sobotu. Záleží, jak se nositelé helvetského kříže popasují s mužstvem USA. Američané dokázali ve čtvrtfinále velkou věc: favorizovaným obhájcům titulu z Ruska nadělili osm gólů. Výsledek 8:3 nečekal nikdo na světě. Tomu se říká hodně úderný zápis do hokejových dějin.

HOKEJ

Pověst slovanských národů na severských ledech mohli zachránit Slováci v zápase s domácími Finy. Když se jim podařilo z 0:3 vyrovnat na 3:3, vypadalo to chvíli nadějně. Jenže modrobílí seveřané nakonec dotlačili jeden puk do slovenské sítě a zkáza byla dokonána. Bývalý východní blok letos zůstane bez medaile, což je dramatická změna při pomyšlení na loňské stupně vítězů (Rusko, Slovensko, Česko).

V papírově nejvyrovnanějším utkání na sebe narazila „vojska“ Kanady a Švédska. Kanaďany hnala dopředu touha po medaili, vždyť naposledy se z ní radovali v roce 2009. Pro Švédy hrálo domácí prostředí. Dramatický duel nakonec dospěl do fáze vědomostní soutěže, tedy nájezdů, v nichž měli pevnější nervy Švédové.
Semifinále je tedy jasné: v sobotu (18.5.) se utkají Švédsko-Finsko a Švýcarsko-USA. Těšíte se?

Kdo má rád hokej, ten bude šampionát sledovat i navzdory českému neúspěchu. Jistá účast Švýcarů nebo Američanů v nedělním finále je znamením, že ve vzduchu visí překvapení. Je to podobné, jako když si v televizi přepnete z předvídatelného seriálu na film, při jehož sledování zaručeně neusnete.

Co jsme o hokejovém MS 2013 psali minule? Přečtěte si ZDE.

Zdroj zveřejněné fotografie: www.facebook.com/FandimeCeskehokejovereprezentaci


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Radka Zaciosová: "Jsem to pořád já, jenom s drsnou životní zkušeností"

radka zaciosova200Právě vyšla kniha Radky Zaciosové Vozík a vězení je pro každého. Radka mi zhruba před dvěma lety poslala první verzi své knihy, neboť byla zvědavá na můj názor. Když jsem knihu dočetla, resp. „zhltla“, zůstala jsem v...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Inspirace: Koronavirovou pauzou neskončila, ale vymyslela, jak butik rozšířit i o kulturu

butik perex"... v karlínském central parku v rohu točí se malá holka na patě..." (z písně Ivana Hlase Karlín). A hned vedle, do Sokolovské 62, se z nedaleké Šaldovy ulice přestěhoval butik mARTina, kde prodávají česko...


Literatura

Priestleyho další duchařina je tentokrát načichlá rybinou
ImageDalší dávku Příšerných příběhů pro děti, které milují duchařské historky, přiváží tentokrát prastará shnilá Černá loď s roztřepenými plachtami, proděravělá, jako kabát prožraný moly. Venku z...

Divadlo

Autentická vzpomínka na devadesátá léta aneb punk’s not dead v brněnském HaDivadle

roky 90 200Jaká byla devadesátá léta pro generaci dnešních třicátníků? Jak jsme prožívali a vnímali dobu, kdy se naši rodiče opět stali dětmi v prchavém ráji divokého kapitalismu? Ondřej Novotný nám ve své nové divadelní inscenaci představuj...

Film

Mission: Impossible – Fallout vtrhne do pražského kina IMAX o týden dříve!

Mission1 perexOd počátku srpna opět ovládne zdejší kina tajný agent Ethan Hunt, kterého již tradičně ztvárnil oblíbený herec Tom Cruise. Nové, v pořadí již šesté pokračovaní špionážní série MISSION: IMPOSSIBLE nese podtitul FALLOUT a diváci se ho doko...