Kuchařka Pochoutky z horské chaloupky je volným pokračováním knižního hitu Pochoutky z chaloupky a nabízí 100 původních chalupářských receptů. První díl vydaný Radioservisem v roce 2021 mě mile překvapil, a proto jsem si tuto knihu nemohla nechat ujít.
V Úvodu autor kuchařky Patrik Rozehnal přiznává, že ví o tom, že teplo rodinného krbu se nešíří od kamen, ale z kuchyně, kde začíná a končí den. A zároveň je tam cítit láska, pohoda a klid. Bylo mi sympatické, že si na této rodinné pravdě sám zakládá a líbilo se mi, že nabádá čtenáře k vaření podle rodinných receptů, zkoušení jídel ze starých kuchařek a těšení se ze spokojených strávníků. „Naše babičky a prababičky by z toho měly radost, usmívaly by se. Protože ta práce s udržováním tepla rodinného krbu měla a má smysl,“ dodává. Následují krátké texty Patrikových spolupracovníků Nadi Konvalinkové, Jaroslava Sapíka a Romana Pauluse. Například poslední jmenovaný říká, že se moc těší, až recepty vyzkouší, protože vypadají opravdu lákavě.
Kniha je rozdělena do velkých kapitol: pochoutky z horské chaloupky na slano, na sladko a velikonoční. Ty na slano se dále dělí na chuťovky, malá jídla, polévky, telecí maso, hovězí maso, vepřové maso, mleté maso, zvěřinu, drůběž, luštěniny a vnitřnosti. Pochoutky na sladko mají pak kapitoly: smažené, třené těsto, bábovky, kynuté těsto, ovocné knedlíky, sladké řezy, koláče, dorty, krémové dezerty, čokoládové, zavařeniny a nápoje. Velikonočních dobrot je jen pět (polévka, mazanec, jidáše, zajíček a vaječná tlačenka), ale jsou uvedeny poutavým textem o vytváření tradic a užívání oslav i života.
Každý recept je doplněn fotografií a nechybí u něj seznam surovin i srozumitelný a přiměřeně dlouhý návod. Zaujala mě spousta receptů, například hned první recept na mrkvovou pomazánku, okurkový salát s česnekem, dýňová čalamáda, libečková polévka, pečená kližka, svinuté řízky s růžičkovou kapustou nebo kuřecí kotlet s houbovou koprovkou. Sliny se mí sbíhaly i na sladkosti, například na jablečné smaženky s ořechovým krémem, nebeské řezy nebo jablečno-mrkvovou pěnu. Některé pokrmy jako třeba tlačenkový salát nebo bramborovo-salátové řezy mi připadaly poměrně zvláštní, ale jak se říká, proti gustu žádný dišputát.
Pochoutky z horské chaloupky by si neměli nechat ujít všichni milovníci tradičních receptů. Jsem však přesvědčena, že v nich každý najde nějakou inspiraci.
Patrik Rozehnal je moderátorem Českého rozhlasu. Vystudoval ČVUT- obor pozemní stavby a architektura a dále VŠE - obor oceňování nemovitostí. V minulosti vysílal na rádiu Golem, City a Vox, moderoval na TV Nova, Prima a Barrandov. Říká o sobě, že rád cestuje, venčí fenku maďarského ohaře, fotí a plní sny svým přátelům.
Pochoutky z horské chaloupky
Autor: Patrik Rozehnal
Žánr: kuchařka, hobby
Nakladatelství: Radioservis
Rok vydání: 2024
Počet stran: 100
Hodnocení: 87 %
https://www.radioteka.cz/detail/crobook-939056-patrik-rozehnal-pochoutky-z-horske-chaloupky
< Předchozí | Další > |
---|