Zjistěte s dětmi, Jak se žilo v dávných dobách

Zjistěte s dětmi, Jak se žilo v dávných dobách

Tisk

jak se zilo 200V nakladatelství Pikola vyšla krásná kniha pro děti od 7 let nazvaná Jak se žilo v dávných dobách.

 

 

Průvodci knihou je celkem devět dětí z nejrůznějších kultur z celého starověkého a zčásti i raně středověkého světa. Nejen malým čtenářům ukazují, jak si lidé tehdy hráli, jedli, pracovali, bojovali a zkrátka žili.

Na začátku knihy se nachází jak představení mladých průvodců, tak časová osa. Ta začíná před 3,3 milionů let popisem člověka zručného, popisuje lovci a sběrače, první zemědělce i dávné civilizace a končí vrcholným středověkem, tedy obdobím 1000 až 1500 let před naším letopočtem.

Jak se žilo v dávných dobách tedy obsahuje kapitoly: Paleolit, Neolit, Sumer, Starověký Egypt, Olmékové, Skytové, Alexandrie, Japonsko v období Heian a Vikingové. Každá z nich začíná rámečkem, kde je vypsáno období, kultura a území, daný průvodce pak přináší základní popis. Úvodní dvojstrana je bohatě ilustrovaná a znázorňuje většinou dané místo s významnými prvky. V případě Olméků jde například o olmécké město La Venta i s typickou pyramidou nebo u Alexandrie typický maják.

Následují stránky plné menších ilustrací a doplňujících textů o nich, kde čtenáři zjistí mnoho zajímavostí a také vše důležité o dané civilizaci. U Vikingů si můžete přečíst o jídle, bozích, dlouhých lodích, špercích, zbraních, hrách i dlouhých domech a bojovnících zvaných Bersekové. Poslední stránka kapitoly je pak věnována nějakému významnému rituálu, osobnosti nebo místu, konkrétně například japonským rytířům nebo alexandrijské knihovně.

Musím přiznat, že i já jsem se dozvěděla spoustu zajímavostí a leccos jsem si zopakovala. Zaujala mě například zmínka o nilometru, který používal Alexandrův generál Ptolemaios nebo seznam předmětů nacházející se v lodním hrobě Vikingů jako například 2 pávi a hrací deska s figurkami z rohoviny. Kniha není příliš rozsáhlá, ale je velmi zdařilá po grafické stránce a obsahuje mnoho informací. Potěší tak nejednoho malého fanouška historie a může se stát i skvělým doplňkem při výuce dějepisu. 

jak se zilo

Jak se žilo v dávných dobách
Autor: Ben Hubbard, Christine Engel
Překlad: Helena Matocha
Žánr: populárně naučná pro děti
Nakladatelství: Pikola (Euromedia Group)
Rok vydání: 2021
Počet stran: 64
Hodnocení: 90 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/507754-jak-se-zilo-v-davnych-dobach.html


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Vášeň a přítomnost, skutečná erotická intimita

Vášeň a přítomnostJe to návod na vztah, aby z něj nezmizela intimita a důvěra. Autorka Maci Daye je sexuální terapeutka a v knize vychází ze svých zkušeností, které načerpala při svých populárních workshopech Vášeň a přítomnost.

...

Divadlo

Letní shakespearovské slavnosti: „Budem hrát zas. A pořád víc.“

shakespearovske slavnosti 200Letní shakespearovské slavnosti zahájí předprodej do Prahy, Brna a Ostravy ve středu 3. června v 10:00. Vstupenky bude možné zakoupit na stránkách festivalu www.shakespeare.cz a nově v síti Ticketmaster.

...

Film

Nové pražské AutoKino LEDÁRNY nabídne filmové i kulinární zážitky

autokino 200Chybí vám filmové zážitky na opravdovém velkém plátně s kvalitním zvukem? Právě v těchto dnech otevírá své brány AutoKino LEDÁRNY, situované do prostoru bývalých ledáren v pražském Braníku. Prostor v těsném sousedství řeky Vltavy tak nově ožije...